Ενέργεια

ΕΙΑ: Η χρήση ανανεώσιμων καυσίμων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον άνθρακα για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια

ΕΙΑ: Η χρήση ανανεώσιμων καυσίμων στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον άνθρακα για πρώτη φορά μετά από 130 χρόνια
Η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 15% πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1964

Η κατανάλωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον άνθρακα το 2019 για πρώτη φορά, ο οποίος ήταν η κορυφαία πηγή καυσίμων  για  περισσότερα από 130 χρόνια, ανακοίνωσε την Πέμπτη 28/5/2020 η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ΕΙΑ.

Η αλλαγή υπογραμμίζει την δεκαετή πτώση στη βιομηχανία άνθρακα, που οφείλεται σε κανονιστικές ρυθμίσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τον έντονο ανταγωνισμό από φυσικές πηγές, φυσικό αέριο, αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 15% πέρυσι στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1964, ενώ η χρήση ενέργειας από πηγές όπως η αιολική και ηλιακή ήταν ελαφρώς υψηλότερη, ανέφερε η ΕΙΑ.
Αυτό αύξησε τη συνολική κατανάλωση ενέργειας με καύση άνθρακα σε 11,3 τετραδισεκατομμύρια βρετανικές θερμικές μονάδες (Btu) το 2019, και η κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας σε 11,5 τετραδισεκατομμύρια Btu.

«Ιστορικά, το ξύλο ήταν η κύρια πηγή ενέργειας των ΗΠΑ μέχρι τα μέσα του 1800 και ήταν η μόνη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας εμπορικής κλίμακας στις Ηνωμένες Πολιτείες έως ότου οι πρώτες υδροηλεκτρικές μονάδες άρχισαν να παράγουν ηλεκτρισμό τη δεκαετία του 1880», ανέφερε η ΕΙΑ, προσθέτοντας ότι ο άνθρακας έγινε δημοφιλής στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας γύρω στο 1880.
Οι πρώτες εκτιμήσεις ενέργειας της ΕΙΑ ξεκίνησαν το 1635.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια, υπερέβησαν την παραγωγή άνθρακα στις Ηνωμένες Πολιτείες για 40 μέρες επίπεδα ρεκόρ, εν μέρει λόγω της χαμηλότερης συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της πανδημίας κορωνοϊού.

Ο άνθρακας τείνει να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων καυσίμων που σταματούν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές τείνουν να είναι φθηνότερες για τη λειτουργία τους ή υποστηρίζονται από κρατικές εντολές.

Σύμφωνα με την ΕΙΑ το 90% του άνθρακα καταναλώνεται από σταθμούς παραγωγής ενέργειας, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιείται από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια καταναλώνεται ευρύτερα από κάθε τομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης