Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Μόλις στο 74% η ανταπόκριση του OPEC για την συμφωνία περικοπών τον Μάϊο - Ποιοί έσπασαν την συμφωνία

Μόλις στο 74% η ανταπόκριση του  OPEC για την συμφωνία περικοπών τον Μάϊο - Ποιοί έσπασαν την συμφωνία
Έρευνα του Reuters δείχνει ότι η παραγωγή περιορίστηκε μόλις κατά 5,91 εκατ βαρέλια/ημέρα έναντι 9,7 εκατ βαρέλια που ήταν ο αρχικός στόχος
Μόλις στο 74% έφτασε η πειθαρχία των χωρών μελών του OPEC για τον πρώτο μήνα εφαρμογής της περικοπής της παραγωγής σύμφωνα με έρευνα του Reuters.
Οι βασικές χώρες - μέλη που συνέβαλαν σε αυτήν την ανατροπή είναι το Iράκ και η Nιγηρία.
Το Ιρακ συμμορφώθηκε μόλις κατά 38% και η Νιγηρία 19%.
Έτσι η συνολική περικοπή που επετεύχθη περιορίστηκε στα 5,91 εκατ βαρέλια/ημέρα έναντι 9,7 εκατ βαρέλια που ήταν ο στόχος της συμφωνίας.
Υπολείφθηκε δηλαδή κατά 4,48 εκατ βαρέλια/ημέρα.
Παρά ταύτα το ύψος της παραγωγής είναι το χαμηλότερο από τον Mάϊο του 2002.
Το πετρέλαιο ξεκινά την εβδομάδα ελαφρά πτωτικά στα 37,40 δολ/βαρέλι το brent και κάτω από τα 35 δολ το αργό.

Κατά μέσο όρο, ο 13μελής οργανισμός των χωρών εξαγωγής πετρελαίου άντλησε 24,77 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την έρευνα, χαμηλότερα κατά 5,91 εκατομμύρια bpd από το αναθεωρημένο ποσοστό του Απριλίου.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως ΟΠΕΚ +, συμφώνησαν να μειώσουν την προσφορά κατά 9,7 εκατομμύρια bpd ρεκόρ από την 1η Μαΐου. Το μερίδιο του ΟΠΕΚ, το οποίο θα γίνει από 10 μέλη με βάση την παραγωγή τους τον Οκτώβριο του 2018, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι 6,084 εκατομμύρια bpd.

Μέχρι στιγμής, τον Μάιο,υπολείφθηκαν 4,48 εκατομμύρια bpd της υποσχεθείσας μείωσης, που αντιστοιχεί σε 74% συμμόρφωση.

Η παραγωγή του Μαΐου θα ήταν η χαμηλότερη του ΟΠΕΚ από το 2002.

Η μεγαλύτερη πτώση προήλθε από τη Σαουδική Αραβία, η οποία άντλησε 11,7 εκατομμύρια bpd τον Απρίλιο. Η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να μειωθεί ακόμη περισσότερο τον Ιούνιο.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ μείωσαν επίσης σημαντικά. Και οι δύο είχαν επίσης αυξήσεις ρεκόρ τον Απρίλιο.

Το Ιράκ, μείωσε την παραγωγή και τις εξαγωγές από το νότο της χώρας, αν και στο 38% η συμμόρφωσή του ήταν πολύ χαμηλότερη από εκείνη των μελών του ΟΠΕΚ του Κόλπου.

Η Νιγηρία, πραγματοποίησε μόνο το 19% της υποσχεθείσας μείωσής της, σύμφωνα με την έρευνα.

Η Βενεζουέλα και το Ιράν μείωσαν την παραγωγή τον Μάιο, ενώ η προσφορά της Λιβύης ήταν σταθερή. Και οι τρεις εξαιρέθηκαν από τις περικοπές λόγω κυρώσεων των ΗΠΑ ή εσωτερικών ζητημάτων που περιορίζουν την παραγωγή.

Το Ιράν σημειώνει μείωση στη χρήση καυσίμων λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, επιδεινώνοντας τον αντίκτυπο των κυρώσεων στον εφοδιασμό. Η Βενεζουέλα, αμφισβητώντας τόσο τις κυρώσεις των ΗΠΑ όσο και τη μακροπρόθεσμη μείωση της παραγωγής, σημείωσε μια άλλη πτώση στις εξαγωγές.

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη υποχώρησε από τις 18 Ιανουαρίου λόγω αποκλεισμού λιμένων και πεδίων από ομάδες πιστές στον διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ. Η παραγωγή ήταν κατά μέσο όρο 100.000 bpd τον Μάιο, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα Reuters βασίζεται σε στοιχεία αποστολής που παρέχονται από εξωτερικές πηγές, τα στοιχεία ροής Refinitiv Eikon, πληροφορίες από ανιχνευτές δεξαμενόπλοιων, όπως η Petro-Logistics και η Kpler, και πληροφορίες που παρέχονται από πηγές σε εταιρείες πετρελαίου, τον ΟΠΕΚ και συμβούλους.


Ικανοποίηση έχουν εκφράσει οι Ρώσοι


Ως «ιδιαίτερα αποτελεσματική» χαρακτήρισε πρόσφατα τη συμφωνία του OPEC+ για το πετρέλαιο το Κρεμλίνο, μέσω δηλώσεων που πραγματοποίησε ο προεδρικός εκπρόσωπος Dmitry Peskov, διευκρινίζοντας ότι η αγορά απέφυγε τα χειρότερα λόγω της συμφωνίας.
Ειδικότερα, ο κ. Peskov δήλωσε ότι «η συμφωνία του OPEC+ για τις περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και βοηθάει ώστε να αποφύγουμε ένα αρνητικό σενάριο για την αγορά πετρελαίου».
Ερωτηθείς για το εάν χρειάζονται περαιτέρω προσπάθειες, ο προεδρικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του OPEC+ θα παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης».
Tο Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δήλωσε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα βελτιωθεί τον Μάιο, καθώς έχουν ήδη σημειωθεί μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια προσφορά, μέσω των περικοπών στην παραγωγή του OPEC+.
Μάλιστα, το ρωσικό Υπουργείο εκτιμά ότι η εξισορρόπηση της αγοράς θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα και μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ενώ το ημερήσιο πλεόνασμα πετρελαίου ορίζεται αυτή τη στιγμή στα 7 εκατ. με 12 εκατ. βαρέλια.
Η Ρωσία βρίσκεται ήδη κοντά στα επίπεδα παραγωγής που έχουν συμφωνηθεί με τις υπόλοιπες χώρες του OPEC+, και συγκεκριμένα κοντά στα 8,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, Alexander Novak, αναμένεται να συζητήσει μέσα στις επόμενες ημέρες με τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες το ενδεχόμενο επέκτασης των περικοπών και μετά τον Ιούνιο του 2020.


Ποιά είναι η συμφωνία που εφαρμόζεται


Στην περικοπή των 9,7 εκατ βαρελιών ανά ημέρα έκλεισε την συμφωνία ο OPEC+ , που θα ξεκινήσει από 1η Μαϊου 2020 και θα διατηρηθεί η πρώτη της φάση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.
Ακολούθως θα ισχύσει η μείωση των 8 εκατ βαρελιών ανά ημέρα μέχρι τις 31/12/2020 και από 1/1/2021 η μείωση θα είναι της τάξης των 6 εκατ βερελιών/ημέρα.
Η μείωση θα είναι της τάξης των 9,7 εκατ βαρελιών και όχι 10 εκατ γιατί το Μεξικό δεν θα περικόψει περισσότερο από 100.000 βαρέλια /ημέρα.
Δεν έγινε πράξη τελικά η πρόταση Trump να καλύψουν οι ΗΠΑ την περικοπή των 250.000 βαρελιών για να υποκαταστήσουν το ζητούμενο των 400.000 που αρχικά ζητήθηκε από το Μεξικό.
Η περικοπή αυτή που συμφωνήθηκε είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία του OPEC+.
ΗΠΑ, Βραζιλία και Καναδάς θα συμβάλουν μείωση πρόσθετη κατά 3,7 εκατ βαρέλια στην παραγωγή λόγω της υποχώρησης στην οποία προσαρμόζονται.
Από τους G-20 ο ΟPEC+ ζήτησε την περασμένη Παρασκευή μείωση αλλών 5 εκατ βαρελιών/ημέρα για την οποία οι G-20 δεν δεσμεύθηκαν απλά συμφώνησαν να μεριμήσνουν για την σταθεροποίηση της αγοράς.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ την Παρασκευή 10/4/2020


Η 9η (έκτακτη) Υπουργική Συνάντηση του ΟΠΕΚ και των μελών που είναι εκτός του Οργανισμού πραγματοποιήθηκε μέσω webinar, την Πέμπτη 09 Απριλίου 2020, υπό την Προεδρία του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdul Aziz Bin Salman και το Ρώσου ομόλογού του, Alexander Novak.Η τηλεδιάσκεψη καλωσόρισε ως παρατηρητές την Αργεντινή, την Κολομβία, τον Ισημερινό, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, τη Νορβηγία, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο και το Διεθνές Φόρουμ Ενέργειας.

Στη συνάντηση, τα μέλη επιβεβαίωσαν τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους στη Διακήρυξη Συνεργασίας για την επίτευξη και διατήρηση μιας σταθερής αγοράς πετρελαίου, του αμοιβαίου συμφέροντος ως προς την παραγωγή, την εξασφάλιση του εφοδιασμού των καταναλωτών και την δίκαιη απόδοση κεφαλαίων.Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά βασικά στοιχεία και τις προοπτικές αγοράς συναίνεσης, οι συμμετέχουσες χώρες συμφώνησαν :

1.Στην επαναβεβαίωση του πλαισίου της συνεργασίας που υπογράφηκε στις 10 Δεκεμβρίου το 2016 και την έγκριση του Χάρτη συνεργασίας που υπεγράφη στις 2 Ιουλίου 2019.

2.Στην μείωση της συνολικής τους παραγωγής πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπου προσαμόζεται σε 9,7 εκατ βαρέλια/ημέρα από την 1η Μαΐου του 2020 (μια αρχική περίοδο δυο μηνών που ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου).
Για την επόμενη περίοδο των 6 μηνών από την 1η Ιουλίου 2020 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, η συνολική συμφωνηθείσα προσαρμογή θα είναι 8 mbd (εκατ. βαρέλια ημερησίως). Θα ακολουθηθεί προσαρμογή 6 mbd (εκατ. βαρελιών ημερησίως) για περίοδο 16 μηνών από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2022.
Η βάση για τον υπολογισμό των προσαρμογών είναι η παραγωγή πετρελαίου τον Οκτώβριο του 2018, με εξαίρεση το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας και τη Ρωσική Ομοσπονδία, και οι δύο με το ίδιο βασικό επίπεδο 11 mbd (εκατ. βαρέλια ημερησίως). Η συμφωνία θα ισχύει έως τις 30 Απριλίου 2022, ωστόσο η παράταση της συμφωνίας θα αναθεωρηθεί κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου 2021.

3.Στο κάλεσμα όλων των παραγωγών για να συμβάλουν στη σταθεροποίηση της αγοράς.

4.Στην επέκταση εποπτείας της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης των Υπουργών (JMMC) και των μελών της, με αντικείμενο τις συνθήκες της αγοράς, τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου και το επίπεδο συμμόρφωσης.

5.Στην παρακολούθηση της αγοράς παραγωγής πετρελαίου με βάση τις πληροφορίες από δευτερεύουσες πηγές και σύμφωνα με τη μεθοδολογία που εφαρμόζεται στις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ.

6.Στην εκ νέου συνάντηση των μελών στις 10 Ιουνίου και τις περαιτέρω ενέργειες που θα χρειαστούν για την εξισορρόπηση της αγοράς.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης