Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ποια είναι η πολυεθνική πετρελαϊκή που ετοιμάζεται να κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές

Ποια είναι η πολυεθνική πετρελαϊκή που ετοιμάζεται να κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές
Η εταιρεία που σχεδιάζει επενδύσεις 10 δισ. δολ. στις ΑΠΕ τα επόμενα πέντε χρόνια

Οι επενδύσεις σε έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο τα επόμενα πέντε χρόνια αναμένεται να φθάσουν τα 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μια ανάλυση της Rystad Energy.
Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά στους αριθμούς αποκαλύπτει ότι περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια, ή το 57% του ποσού, αναμένεται να επενδυθεί από μια μεμονωμένη εταιρεία, την Equinor.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Oilprice, ο νορβηγικός κρατικός ενεργειακός γίγαντας, θα οδηγήσει τις ανανεώσιμες επενδύσεις μεταξύ μεγάλων εταιρειών, ξοδεύοντας 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια για να χτίσει το χαρτοφυλάκιο υπεράκτιων αιολικών συστημάτων.

Μάλιστα, όπως φαίνεται η πρόβλεψη αυτή δεν θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου ή των κεφαλαίων, καθώς έχει ήδη δεσμευτεί μεγάλο μέρος του ανανεώσιμου χαρτοφυλακίου της εταιρείας, όπως το τεράστιο έργο υπεράκτιων αιολικών Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι χαοτικές διαφορές των επενδύσεων

Η ανάλυση της Rystad Energy διαπιστώνει ότι σχεδόν όλες οι επενδύσεις στις ΑΠΕ από παίκτες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα προέλθουν από μόλις 10 μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, οι οποίες είναι συλλογικά έτοιμες να δαπανήσουν περίπου 17,5 δισεκατομμύρια δολάρια την προσεχή πενταετία. Αυτό, ωστόσο, έρχεται σεσε σύγκριση με τα 166 δισεκατομμύρια δολάρια που αναμένεται να δαπανήσουν σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου πράσινου πεδίου κατά την ίδια περίοδο.

Με τις αξιοσημείωτες εξαιρέσεις της Equinor και της GALP (πορτογαλική εταιρεία), οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές από τους άλλους γίγαντες πετρελαίου δεν θα αντιστοιχούν καν στις τυπικές απαιτήσεις κεφαλαίου για ένα μεμονωμένο πεδίο πετρελαίου και φυσικού αερίου στα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια τους.

Οι περιπτώσεις των GALP – SHELL

Η GALP και η Shell φαίνονται οι πιο εκτεθειμένες σε πιθανές περικοπές δαπανών στις ανανεώσιμες πηγές, αλλά αυτές οι εταιρείες δεν αναμένεται να πραγματοποιήσουν σημαντικές ανανεώσιμες επενδύσεις στο εγγύς μέλλον - όχι πριν από το 2024 για την GALP και ακόμη αργότερα για τη Shell.

Ωστόσο, ο Covid-19 θα μπορούσε να αποτελέσει γέφυρα για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου να αντλούν περισσότερα κεφάλαια σε ανανεώσιμες πηγές, να αποκτούν περιουσιακά στοιχεία, να αναπτύσσουν δεξιότητες και να καλλιεργούν την ικανότητα μετάβασης πέρα ​​από το πετρέλαιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης