Ενέργεια

Κοινοπραξία εταιρειών στη Νορβηγία ειδικεύεται στην ανακύκλωση μπαταριών από ηλεκτρικά οχήματα

Κοινοπραξία εταιρειών στη Νορβηγία ειδικεύεται στην ανακύκλωση μπαταριών από ηλεκτρικά οχήματα
Στο επίκεντρο οι μπαταριές ιόντων λιθίου από την Hydro Volt - Το 2021 η έναρξη των δραστηριοτήτων

Η Norsk Hydro και η Northvolt δημιούργησαν μια κοινοπραξία που θα επικεντρωθεί στην ανακύκλωση υλικών μπαταρίας και αλουμινίου από τον τομέα ηλεκτρικών οχημάτων της Νορβηγίας.
Όπως αναμεταδίδει το CNBC, ο κατασκευαστής μπαταριών Northvolt δήλωσε ότι το εγχείρημα, με την ονομασία Hydro Volt, θα δημιουργήσει έναν «κόμβο ανακύκλωσης» στη Νορβηγία, με τις εργασίες να αναμένονται να ξεκινήσουν το 2021.
Ειδικότερα, το κέντρο στην πόλη του Fredrikstad, θα είναι «εξαιρετικά αυτοματοποιημένο» και θα χρησιμοποιείται για τη ταξινόμηση των μπαταριών ιόντων λιθίου. Σε ετήσια βάση, προβλέπεται ότι θα επεξεργάζεται πάνω από 8.000 τόνους μπαταριών.
Η ανακύκλωση στην εγκατάσταση θα παράγει τόσο αλουμίνιο όσο και κάτι που ονομάζεται μαύρη μάζα, το οποίο αναφέρεται σε μια ουσία που περιέχει λίθιο, κοβάλτιο, μαγγάνιο και νικέλιο.

Ο στόχος της Northvolt

«Η Northvolt έχει θέσει στόχο για το 50% της πρώτης ύλης να προέρχεται από ανακυκλωμένες μπαταρίες. Η συνεργασία με την Hydro είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για την εξασφάλιση μιας εξωτερικής τροφοδοσίας υλικού προτού οι μπαταρίες μας αρχίσουν να επιστρέφουν σε εμάς», ανέφερε σε δήλωση της η Emma Nehrenheim, επικεφαλής του περιβαλλοντικού τμήματος της επιχειρηματικής μονάδας ανακύκλωσης της Northvolt.

Η δυναμική παρουσία της Tesla

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Νορβηγία φιλοξενεί μια ώριμη αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και θεωρείται ηγέτιδα όσον αφορά την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, το 43% όλων των καινούργιων αυτοκινήτων που πωλήθηκαν το 2019 ήταν ηλεκτρικά, ενώ το αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις ήταν το μοντέλο Tesla 3.
Μέχρι το έτος 2025, οι αρχές θέλουν όλα τα νέα ελαφρά φορτηγά και επιβατικά αυτοκίνητα που πωλούνται στη Νορβηγία να έχουν μηδενικές εκπομπές.

Η άλλη όψη

Η προμήθεια πολλών υλικών που χρησιμοποιούνται σε ένα ηλεκτρικό όχημα είναι συχνά μια δύσκολη, δαπανηρή πρόταση που επηρεάζει το περιβάλλον.
Η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση μπαταριών ιόντων λιθίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική διαδικασία. Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις αναπτύσσουν τεχνολογίες και διαδικασίες για την ανακύκλωση μπαταριών που χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά οχήματα.

Επενδύσεις μεγάλων εταιρειών

Ο όμιλος Volkswagen και η Hydro έχουν επενδύσει στη Northvolt. Το 2019, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι θα κατασκευάσει μια εγκατάσταση κυψελών μπαταριών με τη Northvolt και ανακοίνωσε σχέδια για ανάπτυξη πιλοτικής μονάδας ανακύκλωσης μπαταριών στο Salzgitter της Γερμανίας. Αλλού, η Fortum, η πλειοψηφία της οποίας είναι η φινλανδική πολιτεία, λέει ότι μπορεί να ανακυκλώσει περισσότερο από το 80% των υλικών σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου. Όπως η Northvolt, χρησιμοποιεί επίσης μια υδρομεταλλουργική διαδικασία για την ανακύκλωση των μπαταριών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης