Ενέργεια

Μάιος: Ο πιο «πράσινος» μήνας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση

Μάιος: Ο πιο «πράσινος» μήνας στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση
Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε χαμηλό ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Ήταν αναμφισβήτητα ο πρώτος πλήρης ημερολογιακός μήνας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα, ο Μάιος για το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης National Grid ESO, τον περασμένο μήνα σημειώθηκε χαμηλό ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ειδικότερα, με το χαμηλότερο σημείο έντασης άνθρακα να φτάνει τα 46gCO2 / kWh στις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με την έκθεση κατά μέσο όρο το 28% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προήλθε από ανανεώσιμες πηγές τον Μάιο.

    Αιολική ενέργεια 15,8%
    Ηλιακή ενέργεια 11,4%
    Βιομάζα 8,7%
    Αέριο 30%

Όπως επισημαίνει το National Grid ESO “ο καιρός και η χαμηλότερη ζήτηση οδήγησαν σε αυτήν την επιτυχία στη μείωση των εκπομπών“.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι η 55η έκδοση της έκθεσης της EY για τον τομέα των ΑΠΕ που εκδόθηκε χθες (2/6) κάνει αναφορά στην αναμενόμενη ανάκαμψη του κλάδου, παρά την επιβράδυνση που προκάλεσε ο COVID-19, καθώς τα κίνητρα για μακροπρόθεσμες επενδύσεις παραμένουν ισχυρά.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να επαναξιολογήσουν την εταιρική τους στρατηγική για μείωση των εκπομπών άνθρακα, να ενισχύσουν τις δομές εταιρικής διακυβέρνησής τους και να βελτιώσουν τις μεθόδους γνωστοποίησης των δράσεών τους για το κλίμα. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυσή της ΕΥ, έχει ως αποτέλεσμα την κατανομή μεγαλύτερου μέρους κεφαλαίων στις υποδομές ΑΠΕ από τους θεσμικούς επενδυτές, προκειμένου να αντισταθμίσουν την κλιματική τους έκθεση.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται στην έκτη θέση του δείκτη, υπέβαλε μια πρόταση-ορόσημο για την επανένταξη χερσαίων αιολικών και ηλιακών έργων ενέργειας στην επόμενη Ανταγωνιστική Διαδικασία για Συμβόλαια Προσαύξησης Τιμής (contracts-for-difference auctions), ενθαρρύνοντας τη μεγαλύτερη και περισσότερο διαφοροποιημένη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης