Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Αβέβαιη η αυριανή τηλεδιάσκεψη του OPEC+ για την παράταση των περικοπών - Το σημείο - κλειδί

Αβέβαιη η αυριανή τηλεδιάσκεψη του OPEC+ για την παράταση των περικοπών - Το σημείο - κλειδί
Πιθανά όλα τα ενδεχόμενα για την κρίσιμη συνεδρίαση - Κομβικό σημείο η συμμόρφωση στην νέα πρόταση

Σημαντικά εκκρεμή ζητήματα σχετικά με την παράταση των περικοπών της παραγωγής πετρελαίου, θέτουν εν αμφιβόλω την διεξαγωγή της αυριανής (4/6) τηλεδιάσκεψης του ΟPEC+.

Η Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ, και η Ρωσία, ηγέτιδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ, συμφώνησαν να παρατείνουν για ένα τουλάχιστον μήνα την περίοδο που προβλέπει την μείωση της παραγωγής πετρελαίου στις μάξιμουμ ποσότητες, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις σε χώρες που προσαρμόζονται ελάχιστα στις δεσμεύσεις να προχωρήσουν σε περικοπές της παραγωγής τους, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο δικές του πηγές.

Από την πλευρά του το πρακτορείο TASS επικαλούμενο πηγή που συμμετέχει στις συνομιλίες, μεταδίδει ότι τα περαιτέρω σχεδία θα εξαρτηθούν από την κατάσταση στην αγορά.

Επισήμως τα υπουργεία Ενέργειας των δύο χωρών δεν σχολιάζουν τις πληροφορίες αυτές, ενώ πηγή του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, ανέφερε ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας βρίσκονται σε συνεχή επαφή και επιδεικνύουν "αμοιβαία κατανόηση".

Οι τιμές πετρελαίου

Διευρύνεται η κερδοφορία των τιμών πετρελαίου, δεδομένης της διάχυτης αισιοδοξίας ότι οι χώρες ου OPEC+ θα επεκτείνουν κατά δύο μήνες τις τρέχουσες περικοπές στην παραγωγή τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2020 για το Brent καταγράφει μικρή πτώση της τάξεως του 0,33% στα 39,44 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή για το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Ιουλίου 2020 ενισχύεται κατά +0,08% στα 36,84 δολ. ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters, οι χώρες του OPEC+ αναμένεται να διατηρήσουν τις περικοπές ύψους 9,7 εκατ. βαρελιών ημερησίως στην παραγωγή τους τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο, προκειμένου να επιταχύνουν τη διαδικασία εξισορρόπησης της αγοράς.
«Η αγορά είναι πολύ πιο κοντά στην επανεξισορρόπηση, με τις τάσεις της ζήτησης να το δείχνουν και τις χώρες να έχουν άρει τα lockdowns» τόνισε χαρακτηριστικά ο Suvro Sarkar, αντιπρόεδρος της ομαδικής έρευνας στην DBS Bank Ltd.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι Ρωσία και Σαουδική Αραβία έχουν διαφορετικές θέσεις για την παραγωγή πετρελαίου, προτού πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες του OPEC+. Το παρελθόν έχει δείξει, ότι στο τέλος επέρχεται ο συμβιβασμός.
Η Σαουδική Αραβία πιέζει να διατηρήσει τις βαθύτερες περικοπές για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η Ρωσία δεν έχει ιδιαίτερο πρόβλημα με το φθηνότερο πετρέλαιο κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αντιστρέψει τις περικοπές παραγωγής νωρίτερα χωρίς να υποφέρει πάρα πολύ.
Η Σαουδική Αραβία χρειάζεται πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου, γεγονός που την θέτει στη δύσκολη θέση να πιέσει για εκτεταμένες περικοπές

Από την πλευρά της η DBS δήλωσε ότι το Brent θα κυμανθεί μεταξύ 42-27 δολ/βαρέλι, δηλαδή 5 δολάρια υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση που είχε γίνει. Η σταδιακή άρση των lockdowns σημαίνει ότι η ανάκαμψη της ζήτησης θα μπορούσε να είναι ταχύτερη από ό, τι αναμενόταν προηγουμένως, ανέφερε σε ανακοίνωση η τράπεζα της Σιγκαπούρης. Οι Morgan Stanley και Fitch Solutions αύξησαν επίσης τις προβλέψεις τους την περασμένη εβδομάδα.

Το αρχικό πλάνο του OPEC+ αφορούσε τη μείωση των περικοπών στα 7,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως μετά τον Ιούνιο, με την πλευρά του ΟΠΕΚ ωστόσο να ασκεί πιέσεις ώστε η εμβάθυνση των περικοπών να συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης