Περιβάλλον

Η Κυκλική Οικονομία στην πράξη: Πρωταθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα στη Συλλογή και Αναγέννηση Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ)

Η Κυκλική Οικονομία στην πράξη: Πρωταθλήτρια στην ΕΕ η Ελλάδα στη Συλλογή και Αναγέννηση Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ)
Αποτελέσματα ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. για το 2019
Σε πρωταγωνιστή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναδεικνύεται η Εναλλακτική Διαχείριση Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων ΜΟΝ. Α.Ε. (ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε.), το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του 2019 που ανακοινώθηκαν σήμερα, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. υπερκάλυψε για άλλη μία χρονιά τόσο τον στόχο Συλλογής (70% των παραγόμενων ΑΛΕ) σε ποσοστό 102% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 24.600 τόνων), όσο και τον στόχο Αναγέννησης ΑΛΕ (80% του όγκου συλλογής) σε ποσοστό 127% (25.100 τόνοι έναντι στόχου 19.700 τόνων).

Η μεγάλη αυτή επιτυχία της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. αναγνωρίστηκε μάλιστα προσφάτως από το European Environmental Bureau (EEB), το μεγαλύτερο δίκτυο οργανώσεων περιβάλλοντος στην Ευρώπη, με πάνω από 160 οργανώσεις-μέλη σε περισσότερες από 35 χώρες. Ειδικότερα, στην έκθεσή του με τίτλο “Europe’s New Laws for the Separate Collection of Waste”, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μάρτιου του 2020, αναδεικνύει την ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. ως βέλτιστη πρακτική στη Συλλογή και Αναγέννηση των ΑΛΕ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης απόβλητων λιπαντικών ελαίων (Waste Lubricant Oils Recycling rate) στην ΕΕ.

Μέσα από τη λειτουργία της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. αναδεικνύονται σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης στον τομέα της ανακύκλωσης των απόβλητων λιπαντικών ελαιών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εδραίωση του μοντέλου της Κυκλικής Οικονομίας. Μέσα από τις δραστηριότητες της, η ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. έχει πετύχει τη βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των λιπαντικών ελαίων και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, τοποθετώντας την Ελλάδα στην πρώτη θέση με ποσοστό ανακύκλωσης 100%, γεγονός που αποτελεί –σε παγκόσμιο επίπεδο– μοναδικό επίτευγμα Κυκλικής Οικονομίας.

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε., κ. Γιώργος Δεληγιώργης δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που για άλλη μία χρονιά κατατασσόμαστε πρώτοι στην ΕΕ στη Συλλογή και Αναγέννηση των ΑΛΕ. Ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, που η χώρα έχει ανάγκη την ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, στην ΕΝΔΙΑΛΕ συμβάλλουμε έμπρακτα στο να κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα της μετάβασης στην Κυκλική Οικονομία, στο νέο αυτό παραγωγικό μοντέλο, το οποίο συμβάλλει στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων και στην προστασία του περιβάλλοντος, προσελκύοντας ταυτόχρονα επενδύσεις και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες του ΣΕΔ της ΕΝΔΙΑΛΕ για αυτήν την επιτυχία.»


www.wordlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης