Ενέργεια

Φάμελλος: Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ματαιώνει την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;

Φάμελλος: Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ματαιώνει την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη;
Η ερώτηση απευθύνεται προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ερώτηση για τη ματαίωση και την πιθανή ακύρωση της προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατέθεσαν οι Τομεάρχες Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος, Π. Πέρκα, Γ. Βαρεμένος, Χ. Καφαντάρη και Χ. Σπίρτζης, ενόψει της αναγγελθείσας πρωτοβουλίας της κυβέρνησης ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση, αύριο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, αποδεικνύοντας έτσι και την υποκριτική εκμετάλλευση της περιβαλλοντικής πολιτικής από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η ερώτηση που απευθύνεται προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας αφορά στην τύχη της προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που περιέχονταν σε διαγωνισμό προϋπολογισμού €461.094.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, που σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 750 λεωφορείων, διαφορετικών τεχνολογιών, για τις μείζονες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στην προκήρυξη του διαγωνισμού περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, η «Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 190 τυπικών αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων 12m και παρελκόμενων αυτών (φορτιστών βραδείας φόρτισης και ταχυφορτιστών) με δικαίωμα για προμήθεια άλλων 130».

Ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε από την Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, αλλά η κυβέρνηση είχε τη δυνατότητα να τροποποιήσει τους επίμαχους όρους και να προχωρήσει με την προκήρυξη του διαγωνισμού. Αντί αυτού, η κυβέρνηση επέλεξε να ακυρώσει το διαγωνισμό στο σύνολό του, ενώ ο επανασχεδιασμός του φαίνεται ότι θα συμπεριλάβει δύο τουλάχιστον νέους διαγωνισμούς με τον πρώτο, να αφορά λεωφορεία diesel και φυσικού αερίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η φημολογούμενη εξαγγελία για τη δρομολόγηση δύο (2) ηλεκτρικών λεωφορείων πιλοτικά στην Αθήνα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της ΝΔ για την ηλεκτροκίνηση, ακούγεται ως ανέκδοτο. Αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αγοράζει 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λειψία, πεπαλαιωμένης – πια -  τεχνολογίας euro IV, που θα ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ, ενώ με διαγωνισμό μίσθωσης μεταχειρισμένων λεωφορείων γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια να βγουν σε κυκλοφορία περισσότερα οχήματα.

Με την ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την κυβέρνηση να καταθέσει τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε σε νέα προκήρυξη του διαγωνισμού, ως όφειλε, και ζητούν να ενημερωθούν για το νέο χρονοδιάγραμμα, ειδικά για την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων, όπως απαιτείται εξάλλου για την προώθηση του κοινού στόχου των πράσινων μεταφορών. Φαίνεται όμως ότι η ΝΔ αναλώνεται πάλι μόνο σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.

Αθήνα, 4 Ιουνίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς

Υποδομών & Μεταφορών

Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Η κυβέρνηση ακυρώνει την προμήθεια ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η κυβέρνηση ΝΔ, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, προετοιμάζει την ανακοίνωση μέτρων για την ηλεκτροκίνηση καθυστερώντας όμως – αδικαιολόγητα – και ουσιαστικά ακυρώνοντας ένα από τα σημαντικότερα μέτρα για την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια των πολιτών, τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αναβάθμιση των συγκοινωνιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη: την ανανέωση του στόλου των ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ με νέας τεχνολογίας και κυρίως ηλεκτρικά λεωφορεία.

Όπως έχει αναφερθεί και στην υπ’ αριθμ. 4732/06.03.2020 ερώτηση, η οποία δεν απαντήθηκε από τον αρμόδιο Υπουργό, το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, με την με αριθμό 5/2019 διακήρυξη, προκήρυξε διαγωνισμό προϋπολογισμού €461.094.000 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, για την προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 750 λεωφορείων, διαφορετικών τεχνολογιών, για τις μείζονες περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, των παρελκομένων τους, καθώς και τη συντήρηση – επισκευή αυτών. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού περιλαμβάνονταν μεταξύ άλλων η «Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση 190 τυπικών αστικών ηλεκτρικών λεωφορείων 12m και παρελκόμενων αυτών (φορτιστών βραδείας φόρτισης και ταχυφορτιστών) με δικαίωμα για προμήθεια άλλων 130».

Το ζητούμενο ήταν η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, αντικαθιστώντας οχήματα παλαιάς τεχνολογίας, γηρασμένα ηλικιακά και τεχνολογικά, με νέα σύγχρονα οχήματα, φιλικά τόσο προς το περιβάλλον όσο και προς το χρήστη-επιβάτη που θα μείωναν σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την επιβάρυνση του περιβάλλοντος, τόσο μέσω της χρήσης «καθαρού» καυσίμου όσο και μέσω της μείωσης της χρήσης του ΙΧ.

Ο εν λόγω διαγωνισμός βασίστηκε σε δύο Ειδικά Επιχειρησιακά Σχέδια για τις Λεωφορειακές Αστικές Συγκοινωνίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης αντίστοιχα, τα οποία είχαν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.  Για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είχε συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει έως και το 75% του συνόλου του διαγωνισμού (πλην ΦΠΑ και συντήρησης), ενώ παράλληλα είχαν εξασφαλιστεί και €62 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ.

Με την υπ’ αρ. 858-859/2019 απόφαση, η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ακύρωσε την παραπάνω διακήρυξη στο σύνολό της με δυνατότητα «να τροποποιήσει τους επίμαχους όρους» κάτι το οποίο δεν ακολούθησε η κυβέρνηση, η οποία επέλεξε να μη συνεχίσει το διαγωνισμό.Αντ’ αυτού φαίνεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάσει την προκήρυξη τουλάχιστον δύο νέων διαγωνισμών, με τον πρώτο να περιλαμβάνει μόνο λεωφορεία diesel και φυσικού αερίου.

Έτσι, πέρα από την ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου της κυβέρνησης για τις αστικές συγκοινωνίες, υπάρχει σοβαρή υποβάθμιση του μεταφορικού έργου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Επιπλέον, η προμήθεια νέων λεωφορείων καθίσταται αδύνατη και για το 2021. Η πιθανή πιλοτική δρομολόγηση δύο (2) ηλεκτρικών λεωφορείων στην Αθήνα για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται.

Επίσης, αντίθετα με τις περιβαλλοντικές προτεραιότητες, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αγοράζει 50 μεταχειρισμένα λεωφορεία από τη Λειψία, πεπαλαιωμένης – πια -  τεχνολογίας euro IV, που θα ενταχθούν στο στόλο του ΟΑΣΘ, ενώ με διαγωνισμό μίσθωσης μεταχειρισμένων λεωφορείων γίνεται μια απέλπιδα προσπάθεια να βγουν σε κυκλοφορία περισσότερα οχήματα.

Επειδή η ηλεκτροκίνηση και η απανθρακοποίηση των μεταφορών είναι προτεραιότητα στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα,

Επειδή η αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης με περιβαλλοντικά φιλικότερα και αξιόπιστα οχήματα οφείλει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα, γιατί είναι υποχρέωση απέναντι στους πολίτες και τη δημόσια υγεία,

Επειδή δεν γίνεται η πολιτική στα ζητήματα αυτά να αναλώνεται μόνο σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως αυτά που σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός για την Ημέρα του Περιβάλλοντος, αλλά οφείλει να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

 

  1. Για ποιους λόγους δεν προσαρμόστηκε η Διοίκηση στην υπ’αρ. 858-859/2019 απόφαση της ΑΕΠΠ, ώστε να υλοποιηθεί τάχιστα ο διαγωνισμός προμήθειας που περιλαμβάνει ηλεκτρικά και άλλα σύγχρονα λεωφορεία μικρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος σε Αττική και Θεσσαλονίκη;
  2. Για ποιο λόγο να τιμωρηθούν οι πολίτες και οι επαγγελματίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη από τη μείωση του στόλου και τη χρήση παλαιού τύπου και ρυπογόνων λεωφορείων που επέλεξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη;
  3. Πότε θα προμηθευτούν σύγχρονα, καινοτόμα και περιβαλλοντικά φιλικά λεωφορεία οι αστικές συγκοινωνίες σε Αττική και Θεσσαλονίκη και πόσα; 
  4. Είναι αληθές ότι ο πρώτος διαγωνισμός προμήθειας λεωφορείων δεν θα περιλαμβάνει ηλεκτρικά λεωφορεία; Πως αυτό συνάδει με τις δημοσιοποιημένες εξαγγελίες της κυβέρνησης για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης; Αν η ηλεκτροκίνηση δεν ξεκινήσει από τις αστικές συγκοινωνίες, όπως αποδεικνύεται με την αναίτια καθυστέρηση του διαγωνισμού προμήθειας από την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν είναι υποκριτική και αναξιόπιστη η επικοινωνιακή καμπάνια της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φάμελλος Σωκράτης

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Βαρεμένος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)

Σπίρτζης Χρήστος​ 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης