Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Προκλητικό το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα

State Department: Προκλητικό το τουρκολιβυκό μνημόνιο - Τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα
Παράνομο το μνημόνιο, δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών όπως η Ελλάδα αναφέρει το State Department
Νέα παρέμβαση σχετικά με το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών έκανε το State Department, χαρακτηρίζοντάς το παράνομο και αντιπαραγωγικό.
Παράλληλα, το State Department επισημαίνει πως τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου της τηλεόρασης του Open για την χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan με τον επικεφαλής της λιβυκής κυβέρνησης, F. Sarraj στην Άγκυρα και των δηλώσεων Erdogan πως σκοπεύει να επεκτείνει τη συνεργασία της Τουρκίας με το καθεστώς του Sarraj ώστε «να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου», ο εκπρόσωπος του State Deparment χαρακτήρισε προκλητικές και αντιπαραγωγικές τις ενέργειες της Τουρκίας.
« Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει» τόνισε ο εκπρόσωπος του State Department και επανέλαβε τις θέσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές».
«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department, τονίζοντας ότι «το παράνομο μνημόνιο δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης