Ενέργεια

Πολωνία: Η κρίση απειλεί την PGG – Μέχρι τον Ιούλιο μπορεί να πληρώσει μισθούς

Πολωνία: Η κρίση απειλεί την PGG – Μέχρι τον Ιούλιο μπορεί να πληρώσει μισθούς
Μειωμένη ζήτηση, αυξανόμενα αποθέματα και περιπτώσεις κορωνοϊού αντιμετωπίζει κρατική εταιρεία παραγωγής άνθρακα
Η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής άνθρακα της Πολωνίας, η κρατική PGG, έχει αρκετά μετρητά για να πληρώσει μισθούς μέχρι τον Ιούλιο, καθώς παλεύει με μια κρίση που επιδεινώθηκε από την πανδημία κορωναϊού, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Tomasz Rogala στο Reuters, προσθέτοντας ότι η βιομηχανία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές αλλαγές.

Ο τομέας στην Πολωνία, ο οποίος παράγει το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, αντιμετωπίζει μειωμένη ζήτηση, αυξανόμενα αποθέματα και περιπτώσεις κορωνοϊού μεταξύ των ανθρακωρύχων της, γεγονός που ανάγκασε το προσωρινό κλείσιμο ορισμένων ορυχείων PGG τον Μάιο.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν για μείωση των μισθών και των ωρών κατά 20% τον Μάιο, γεγονός που κατέστησε την PGG επιλέξιμη για κρατική βοήθεια.

«Τον Ιούνιο, με βάση τις προβλέψεις, θα παρουσιάσουμε πώς θέλουμε να επιβιώσουμε μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μέχρι τον Ιούλιο είμαστε ασφαλείς όσον αφορά τις πληρωμές για υπαλλήλους», δήλωσε ο Rogala, ο οποίος έγινε Διευθύνων Σύμβουλος το 2016 κατά τη διάρκεια της τελευταίας κρίσης στον κλάδο.

«Τώρα μιλάμε για ξαφνική κατάρρευση. Ένα μέρος της οικονομίας απενεργοποιήθηκε μέρα με τη μέρα και σταμάτησε να αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα και πάνω από αυτό ο COVID έπληξε τα ανθρακωρυχεία », πρόσθεσε ο ειδικός αναδιάρθρωσης Ρογκάλα.

Η PGG πρέπει να ξέρει ακριβώς τι να περιμένει από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες αγοράζουν περίπου 18 εκατομμύρια τόνους από την ετήσια παραγωγή άνθρακα των 30 εκατομμυρίων τόνων, δήλωσε ο Rogala.

«Αν επρόκειτο να καταγγείλουν τις συμβάσεις μας εκ των προτέρων, θα μπορούσαμε να προετοιμάσουμε, να μετακινήσουμε την παραγωγή και να πραγματοποιήσουμε μια λογική αναδιάρθρωση, η οποία συνίσταται στο κλείσιμο των περιουσιακών στοιχείων που δεν χρειάζονται», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, προσθέτοντας ότι ανάλογα με την οικονομία, η παραγωγή άνθρακα της PGG μπορεί να μειωθεί κατά 2-4 εκατομμύρια τόνους φέτος.

Ο Rogala είπε ότι η βιομηχανία αντιμετωπίζει μια «θετική στιγμή αλλαγής» λόγω των συνθηκών της αγοράς «εδώ και τώρα».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης