Τελευταία Νέα

ΣΠΕΦ: Στα 840 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ

ΣΠΕΦ: Στα 840 εκατ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του ΛΑΓΗΕ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ τόνισε, ότι «οι παραγωγοί από ΑΠΕ οπωσδήποτε δεν μπορούν να ανεχθούν την παρακράτηση των χρημάτων που τους αναλογούν από τις πληρωμές των καταναλωτών». 
Στα οικονομικό αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ Στέλιος Λουμάκης σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Επίκαιρα».
Όπως τόνισε ο κ. Λουμάκης, ήδη οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παραγωγούς ΑΠΕ έχουν φθάσει τα 840 εκατομμύρια ευρώ, επισημαίνοντας ότι αν δεν επιλυθεί σύντομα το ζήτημα αυτό, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.
Ο πρόεδρος του ΣΠΕΦ τόνισε ακόμη, ότι «οι παραγωγοί από ΑΠΕ οπωσδήποτε δεν μπορούν να ανεχθούν την παρακράτηση των χρημάτων που τους αναλογούν από τις πληρωμές των καταναλωτών».  
Σημείωσε δε, ότι ο Σύνδεσμος ασκεί πιέσεις στον ΛΑΓΗΕ, που ως χρηματιστήριο ενέργειας αγοράζει το ρεύμα για να μεταπωληθεί εν συνεχεία στις εταιρείες λιανικής, της ΔΕΗ συμπεριλαμβανομένης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.
«Οι καταναλωτές παρά τα προβλήματα έχουν ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα προγράμματα ρυθμίσεων οφειλών, οπότε δικαιολογίες δεν υπάρχουν» είπε ακόμη ο κ. Λουμάκης, επιρρίπτοντας την κύρια ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ στην ΔΕΗ, η οποία εμπορεύεται το 88% της ηλεκτρικής ενέργειας.
Υποστήριξε ακόμη εμμέσως πλην σαφώς, ότι αν δεν αρχίσουν να γίνονται καταβολές πληρωμών, ενδεχομένως τα υφιστάμενα ΑΠΕ να πάψουν να λειτουργούν ή να καταλήξουν σε ξένες εταιρείες, οπότε όπως είπε χαρακτηριστικά «τα χρήματα που πληρώνουμε ως καταναλωτές στους λογαριασμούς μας, να καταλήγουν στο εξωτερικό».
Σε ότι αφορά νέες επενδύσεις σε ΑΠΕ, όπως είπε «τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα, αφού τραπεζικός δανεισμός δεν υπάρχει, τα δε ίδια κεφάλαια μας, μέσω των ληξιπροθέσμων που μας οφείλονται ,εν τοις πράγμασι μας παρακρατούνται ως μαξιλάρι ρευστότητας άλλων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης