Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα νοικοκυριά έρχονται στο επίκεντρο της εξισορρόπησης του δικτύου ενέργειας

Τα νοικοκυριά έρχονται στο επίκεντρο της εξισορρόπησης του δικτύου ενέργειας
Στο προσκήνιο η ευέλικτη οικιακή κατανάλωση σύμφωνα με τους αναλυτές του ενεργειακού κλάδου
Η εξισορρόπηση δικτύου είναι ο τομέας μεγάλων εταιρειών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Υπάρχει όμως ένας άλλος τρόπος σύμφωνα με το PVEurope.
Η τρέχουσα κατάσταση της χαμηλής ζήτησης ενέργειας και της υψηλής ανανεώσιμης παραγωγής έχει φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ευέλικτη οικιακή κατανάλωση.
Παραμένουν σημαντικές προκλήσεις, ιδίως το χάσμα εξοικονόμησης λογαριασμών μεταξύ των νοικοκυριών, για το οποίο λένε ότι θα πρέπει να δουν τη μετατόπιση της κατανάλωσης και τις τρέχουσες εκτιμήσεις των διαθέσιμων αποταμιεύσεων.

Ο Oliver Archer, ανώτερος αναλυτής στο Cornwall Insight, εξετάζει τα πιθανά οφέλη και τα μοντέλα ευελιξίας που διατίθενται στους εγχώριους πελάτες:
«Σε αντίθεση με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές, τα νοικοκυριά δεν έχουν συνηθίσει να διαχειρίζονται αυστηρά την κατανάλωση.
Οι εγχώριες ενεργειακές δαπάνες θεωρούνται σχετικά σπάνιες, δημιουργώντας σημαντικά εμπόδια πολυπλοκότητας και προσπάθειας.
Αυτή είναι μια από τις βασικές προκλήσεις για τη δημιουργία μιας εγχώριας αγοράς ευελιξίας.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, οι πάροχοι συνδεδεμένης οικιακής τεχνολογίας εστιάζουν πλέον στον αυτοματισμό και την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό θα επιτρέψει στα περιουσιακά στοιχεία και τις συσκευές να αποκρίνονται αυτόματα σε σήματα τιμών, λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τα μαθήματα και τις προτιμήσεις των χρηστών. Τέτοιες πρόοδοι θα μειώσουν την προσπάθεια που απαιτείται από τα νοικοκυριά για να συμμετάσχουν στην ευελιξία και θα μπορούσαν να κάνουν τη μετατόπιση φορτίου ελκυστική ακόμη και σε χαμηλότερα επίπεδα εξοικονόμησης.


Η απλότητα και η ευκολία χρήσης θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε προσφοράς νοικοκυριού.
Ορισμένοι πάροχοι εντάσσουν τη διαχείριση της ευελιξίας σε ένα συνεχές συμβόλαιο κατά την αγορά ενός ενεργητικού ή ενός ενεργειακού σχεδίου.
Ο προμηθευτής θα διαχειρίζεται τις προσυμφωνημένες αυξήσεις ή μειώσεις της κατανάλωσης εξ αποστάσεως για λογαριασμό του πελάτη.
Η εξοικονόμηση κόστους και τα έσοδα που δημιουργούνται από την ευελιξία θα μοιραστούν μεταξύ του προμηθευτή και του πελάτη.
Για τον πελάτη, αυτό θα μπορούσε να μοιάζει με μια εκ των προτέρων έκπτωση στο προϊόν ή μια συνεχιζόμενη ρύθμιση «ενέργειας ως υπηρεσία» σε στυλ συνδρομής, με ένα σταθερό μηνιαίο τέλος για την τροφοδοσία και τη διαχείριση της ζήτησης.
Αυτό το είδος της σύμβασης θα ευθυγραμμίσει την ενέργεια με τις δομές των συμβάσεων στις τηλεπικοινωνίες, καθώς και με άλλους αναπτυσσόμενους τομείς της τεχνολογίας και των καταναλωτών που μετατοπίζονται όλο και περισσότερο σε μοντέλα υπηρεσιών.

Ωστόσο, συνοδεύεται από την ουσιαστική πρόκληση της προσοχής των καταναλωτών σχετικά με τον έλεγχο των βασικών στοιχείων της καθημερινής ζωής καθώς και της πρόσβασης σε δεδομένα.
Για τη μαζική απορρόφηση και τα οφέλη που αποκομίζονται, αυτές οι υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουν απλότητα στη χρήση, επαρκή οικονομικά κίνητρα και να διατηρούν τον έλεγχο μέσω καθορισμένων παραμέτρων ευελιξίας και απλής παράκαμψης των καταναλωτών. "


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης