Ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη των μικρομεσαίων επενδυτών ΑΠΕ για παραγκωνισμό από τους ενεργειακούς κολοσσούς

Ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη των μικρομεσαίων επενδυτών ΑΠΕ για παραγκωνισμό από τους ενεργειακούς κολοσσούς
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο προβληματισμός έχει επικεντρωθεί στην απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει τη συμφωνία Ε.Ο.Ν – RWE
Ανησυχίες ότι οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας θα εκδιώξουν σταδιακά τις μικρότερες, ειδικά από τον τομέα των ΑΠΕ που τα προηγούμενα χρόνια θεωρείτο προνομιακό πεδίο της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, εκφράζονται το τελευταίο διάστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην ελληνική αγορά.

Στην Ευρώπη ο προβληματισμός και η ανησυχία έχει επικεντρωθεί στην απόφαση της Κομισιόν να εγκρίνει τη συμφωνία Ε.Ο.Ν – RWE εναντίον της οποίας στρέφονται παραγωγοί πράσινης ενέργειας και προμηθευτές ενέργειας θεωρώντας ότι παραβιάζει τους όρους του υγιούς ανταγωνισμού.

Στην εγχώρια αγορά η αντιπαράθεση εκφράζεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του επόμενου σταδίου απλοποίησης της νομοθεσίας για τις ΑΠΕ που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι μικροί παραγωγοί και υποψήφιοι επενδυτές ανησυχούν ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα έχουν ως κεντρικό στόχο τη διευκόλυνση των μεγάλων έργων ΑΠΕ προκειμένου να επιτευχθούν και οι φιλόδοξοι στόχοι του ΕΣΕΚ, κάτι το οποίο θα αποβεί σε βάρος μικρότερων επενδύσεων οι οποίες τελικά δεν θα βρουν το δρόμο της υλοποίησης.

Ευρωπαϊκή μετατόπιση από την αποκεντρωμένη παραγωγή

Σε επίπεδο Ευρώπης είναι πολλοί οι αναλυτές που ανησυχούν ότι η φιλοσοφία της Κομισιόν γύρω από τα Ανανεώσιμα που ήταν η αποκέντρωση και ο «εκδημοκρατισμός» της παραγωγής ηλεκτρισμού, με την ανάπτυξη δικτύων από πολλούς μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, ακόμα και αυτοπαραγωγούς, σταδιακά αλλάζει.

Το έναυσμα για τον προβληματισμό αυτό έδωσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει τη συμφωνία μεταξύ των δύο μεγάλων εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας της Ε.Ο.Ν και της RWE.

Mε βάση τη συμφωνία, η E.ON θα αναλάβει όλα τα συμβόλαια προμήθειας, τα δίκτυα και τα σημεία μέτρησης από την RWE και τη θυγατρική της Innogy. Σε αντάλλαγμα, η RWE θα λάβει όλες τις συμβατικές και ανανεώσιμες μονάδες παραγωγής ενέργειας, καθώς και τις δραστηριότητες χονδρικής της E.ON.

Η Επιτροπή δεν εντόπισε κινδύνους για τον περιορισμό του ανταγωνισμού στη γερμανική αγορά. Όμως αρκετές εταιρίες διαβλέπουν κίνδυνο στρέβλωσης του ανταγωνισμού.

Μήνυση κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Έτσι, την περασμένη εβδομάδα, ο παραγωγός πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας Naturstrom AG και δέκα δημοτικοί και περιφερειακοί προμηθευτές ενέργειας κατέθεσαν μήνυση κατά την Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΚ), για το θέμα αυτό και συγκεκριμένα για το πράσινο φως που έδωσε στη συμφωνία E.ON – RWE.

Οι επικριτές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αναδιοργάνωση του γερμανικού ενεργειακού τομέα, παρότι μέχρις σήμερα οι Τέσσερις Μεγάλοι της γερμανικής αγοράς προμήθειας διαχειρίζονται μόνον ένα σχετικά περιορισμένο μερίδιο της αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο πρόεδρος της Naturstrom, μίας εταιρίας προμήθειας πράσινης ενέργειας, κ. Τhomas Banning όμως ανησυχεί ότι το μέλλον θα φέρει σημαντικές αλλαγές. Ο συνδυασμός στο χαρτοφυλάκιο παραγωγής μίας εταιρίας σταθμών ΑΠΕ και συμβατικών θεωρεί ότι αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα, πέρα από το γεγονός ότι αυξάνει την ισχύ της RWE στην εμπορία ηλεκτρικής ενέργειας. Με τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, η RWE δραστηριοποιείται στην πρωτογενή αγορά και με τις AΠΕ στο άμεσο μάρκετινγκ στην σποτ αγορά του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Μάλιστα στον τομέα των ΑΠΕ, η RWE δεν ενεργεί μόνον για τις δικές της μονάδες αλλά και ως φορέας συλλογικής εκπροσώπησης πολλών μεσαίων παραγωγών.

Εύκολη η χειραγώγηση της αγοράς

Το πρόβλημα είναι ότι ένας μεγάλος παίκτης, ο οποίος έχει πρόσβαση σε δύο διαφορετικά κανάλια trading καθώς και σε διαφορετικές εγκαταστάσεις παραγωγής μπορεί να μετατοπίζει το δυναμικό παραγωγής του μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών και μορφών μάρκετινγκ, επηρεάζοντας έτσι τις τιμές, υποστηρίζει η Naturstrom και αναφέρει ως παράδειγμα τις συναλλαγές στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας.

Στην εν λόγω αγορά οι μονάδες δίνουν προσφορές ανά ώρα για την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό ένας μεγάλος παίκτης διαθέτει ένα χρονικό περιθώριο 12-36 ωρών κατά το οποίο θα μπορούσε να συμπεριφερθεί διαφορετικά από ό,τι είχε ανακοινώσει την προηγούμενη ημέρα.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να μειώσει τις ποσότητες ηλεκτρισμού από ορισμένες μονάδες και να αυξήσει άλλες και να πουλήσει τη δική του ηλεκτρική ενέργεια σε ιδιαίτερα υψηλή τιμή ή να αγοράσει ηλεκτρική ενέργεια από τρίτους σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή. Και δεν είναι μόνο ζήτημα των δυνατοτήτων των δικών του μονάδων παραγωγής ενέργειας, αλλά και των ποσοτήτων που μπορεί να διαχειριστεί για τρίτους. Αυτή η δυνατότητα αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε περιόδους υπερβάλλουσας ή πολύ χαμηλής προσφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς είναι εύκολο να χειραγωγήσει την αγορά προς ίδιον συμφέρον.

«Κανένας άλλος παίκτης στη γερμανική αγορά δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό, εκτός από την RWE» δήλωσε στο Euractiv o πρόεδρος της Naturstrom.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης