Επικαιρότητα

Παρακολουθήστε ζωντανά το 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Βίντεο

Παρακολουθήστε ζωντανά το 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών - Βίντεο
Σε ζωντανή αναμετάδοση το Οικονομικό Φόρουμ

Ο πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Τάσο Τέλλογλου στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ανέφερε ότι η πράσινη μετάβαση η οποία είναι δεδομένη θα γίνει το 2030 οπότε θα παράγουμε το 60% - 70% της ενέργειάς μας από ΑΠΕ.
Μέχρι το 2050 θα έχει ολοκληρωθεί ένας τεράστιος μετασχηματισμός της οικονομίας, όπως είπε. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ελλάδας αφού αφορά στην βιομηχανική ανασυγκρότηση και στον τουρισμό. Αυτό προϋποθέτει χρηματοδότηση, θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στήριξη των παραγωγικών – τεχνολογικών δυνάμεων που θα κάνουν αυτή την αλλαγή, δήλωσε ο κ. Σταθάκης.

Σχετικά με τον λιγνίτη, ο κ. Σταθάκης είπε ανέφερε ότι η διαφωνία με τη Κυβέρνηση αφορά στην μονάδα Πτολεμαΐδα 5, η οποία κατά τη γνώμη του μπορεί να μείνει έως το 2038. Μέχρι τότε τα σχέδια και της προηγούμενης και αυτής της κυβέρνησης είναι παρόμοια, όπως είπε. “Η απάντηση είναι η ανάπτυξη των ΑΠΕ ενώ θα πρέπει να φτιάξουμε και μονάδες φυσικού αερίου οι οποίες θα πρέπει πιθανότατα να αποσυρθούν επίσης το 2030” δηλωσε.

Ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει πιλοτικά προγράμματα για να γίνουν 7 νησιά 100% ΑΠΕ με αποθήκευση. Παράλληλα, με τις ενεργειακές κοινότητες όλοι μπορούν να γίνουν δυνητικά παραγωγοί ενέργειας μέσω ΑΠΕ σε ένα αποκεντρωμένη μοντέλο πράσινης μετάβασης, είπε κλείνοντας.

566


Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew  Palmer συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση του κορωνοϊού, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο Matthew  Palmer ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείπουν την Ανατολική Μεσόγειο, θέλουν να συνεχίσουν να ασκούν επιρροή στην περιοχή και να χτίσουν σοβαρές και σταθερές συμμαχίες. Δήλωσε επίσης, πως στηρίζουν τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κατασκευή νέων αγωγών. Η αγορά θα καθορίσει το μέλλον της ενεργειακής σκακιέρας, είπε ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός των εξωτερικών και εξήγησε πως μέχρι τώρα κυριαρχούσε η Ρωσία αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει. “Θέλουμε να μην εξαρτώνται πια οι χώρες από τη Ρωσία και το φυσικό της αέριο, θέλουμε να ανοίξουμε εναλλακτικούς ενεργειακούς δρόμους,” τόνισε ο κ. Palmer. Ο αμερικανός αξιωματούχος, είπε πως οι ΗΠΑ ανησυχούν από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και κάλεσε Άγκυρα και Αθήνα να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Κάλεσε ακόμα την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις γεωτρήσεις στην Κύπρο.

Ο Dr. Mitat Çelikpala,Professor & Dean, Faculty of Economics & Social Sciences, Kadir Has University, επισήμανε πως ο αγωγός East Med για την Τουρκία δεν έχει να κάνει μόνο με την ενέργεια αλλά και με την πολιτική και τις συμμαχίες που διαμορφώνονται στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρύτανης είπε  ακόμα, πως γύρω από τον αγωγό δημιουργείται μία αντι-τουρκική συμμαχία και πως η Τουρκία ανησυχεί ότι την περιστοιχίζουν εχθροί που θέλουν να καταπατήσουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Η Τουρκία, είπε,  είναι μια τεράστια αγορά και μπορεί να δημιουργήσει μία αντίπαλη ομάδα. Πρέπει η Τουρκία να μπει στο παιχνίδι και να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι πια μια «σκληρή δύναμη» και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούν οι άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ο Dr. Charles Ellinas, Senior Fellow, Atlantic Council και CEO, EC Cyprus Natural Hydrocarbons Company, είπε πως οι γεωτρήσεις σταμάτησαν εξαιτίας του κορωνοϊού και ότι η Exon Mobil τις ανέβαλε για το 2021 αν και εφόσον οι συνθήκες  το επιτρέπουν, καθώς υπάρχει και το ζήτημα της ραγδαίας πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που επιμένει στις γεωτρήσεις, είπε, αν και όλες οι εταιρείες είδαν τα κέρδη τους να μειώνονται ενώ υπήρξαν και ζημίες. Ο κ.  Ellinas προέβλεψε πως οι χαμηλές τιμές θα παραμείνουν για την επόμενη δεκαετία και όχι για μερικά χρόνια μόνο.

Ο συντονιστής της συζήτησης Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων, ΙΔΙΣ, επισήμανε πως μόνο με συνέργιες και συνεργασία  θα παραχθούν θετικά αποτελέσματα.

O Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, στη συζήτηση στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για τη νέα τάξη πραγμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ και εξήγησε πως είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κλείνει μια συμφωνία που θα επικυρωθεί και από τα δύο κοινοβούλια. Στο παρελθόν είχαμε φτάσει κοντά σε συμφωνία με την Αλβανία που δεν επικυρώθηκε, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, και πρόσθεσε πως με την Ιταλία τα πράγματα ήταν πιο βατά και πως πράγματι ο χώρος μας αυγατίζει με αυτή τη συμφωνία η οποία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για το μέλλον. 

Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε η Τουρκία να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν το επιθυμούν πια ούτε οι ευρωπαίοι εταίροι, ούτε η ίδια η Τουρκία, είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις διεθνείς σχέσεις ενώ η Τουρκία είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει τα όπλα της, επεσήμανε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Πέντε χρόνια στην εξουσία, ο Σύριζα δεν κατάφερε να φέρει αυτή τη συμφωνία, είπε ο αναπληρωτής υπουργός των εξωτερικών, που εξήγησε πως η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη και αυτό φάνηκε όταν  ήρθε όλη η ευρωπαϊκή ηγεσία στα σύνορα της, για να δείξει την υποστήριξη της. Η Ελλάδα ακούγεται πρώτη φορά στο προσφυγικό, γιατί έδειξε πως μπορεί να διαφυλάξει τα σύνορα της, τόνισε και αναφέρθηκε στους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας πως η Αθήνα έχει στοχεύσει στην επιτυχία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στο να ξεφύγει από τη φτώχεια και να καταφέρει να λύσει το έλλειμμα  ασφάλειας μέσα από την Ευρώπη, έχοντας τη στρατιωτική και πολιτική υποστήριξη που χρειάζεται.  

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, πρώην υπουργός εξωτερικών, βουλευτής Σύριζα, είπε πως όλοι θέλουν στα εθνικά θέματα να υπάρχει συναίνεση, αλλά τώρα δεν υπάρχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε και στον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο, επισημαίνοντας και ο συνάδελφος του παραδέχτηκε πως δεν έχουμε στρατηγική στο ζήτημα της Τουρκίας. Ο ίδιος είπε πως αξιολόγησε ως θετική εξέλιξη τη συμφωνία με την Ιταλία, αλλά για να μην είναι μετέωρο βήμα πρέπει να ενταχθεί  στο πλαίσιο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και στη σύναψη συμφωνίας με την Αλβανία. Με την Αίγυπτο τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα, παραδέχτηκε.  «Ούτε η διπλωματία της ενημέρωσης αρκεί, ούτε η διπλωματία της αλληλογραφίας. Θα θέλαμε η κυβέρνηση να κάνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές ευρωτουρκικές και οι κόκκινες γραμμές να είναι και ευρωπαϊκές. Πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Τουρκία να μην διανοηθεί να στείλει ξανά πλοίο της, να μην διανοηθεί να εργαλειοποιήσει  ξανά τους μετανάστες», είπε ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών.  

Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού, είπε με σαφήνεια πως δεν θα χρειαστεί να φτάσει η Ελλάδα σε θερμό επεισόδιο και τόνισε πως η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, και αυτό η Αθήνα δεν υπάρχει περίπτωση να το δεχτεί. Δεν πρόκειται, είπε ο κ. Διακόπουλος για απλή αμφισβήτηση  αλλά για παραβίαση ζωτικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, γι' αυτό και θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να το αποτρέψουμε. Μια πολιτική εθνικής ασφάλειας δεν έχει να κάνει με τη χρήση στρατιωτικής βίας, γιατί ο πόλεμος είναι η πλήρης χρεωκοπία της πολιτικής, εξήγησε.  Δεν πιστεύω πως δεν υπάρχει στρατηγική. Και αυτό αποδεικνύει η συμφωνία με την Ιταλία που δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση, επεσήμανε ο Αλέξανδρος Διακόπουλος. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας εκτιμά πως η υπόθεση του Έβρου έχει τελειώσει γιατί όπως είπε δεν νομίζει να ξαναγίνει  μια οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη προσπάθεια, ένας νέος υβριδικός πόλεμος στον Έβρο από την πλευρά της Τουρκίας. Θα ξαναδούμε, είπε, έντονη προσφυγική ροή αλλά επανάληψη του ίδιου σεναρίου δεν θα έχουμε.  

Ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Γιάννης Πολίτης, τον ρώτησε αν η κυβέρνηση κάνει κάτι καλύτερο στο Αιγαίο και έχουν σταματήσει οι προσφυγικές ροές. Ο Αλέξανδρος Διακόπουλος εξήγησε πως έχει υπάρξει μια μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και γίνεται  προσπάθεια αποτροπής για να μην έρχονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, και δεν έρχονται. Σήμερα ξυπνήσαμε με μια Ελλάδα λίγο μεγαλύτερη αυτό είναι το σημαντικό, τόνισε λέγοντας πως είναι προς όφελος των χωρών η συνεργασία. Ο κ. Διακόπουλος είπε πως δεν βλέπει μεγάλες διαφορές στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση. 


Το πρόγραμμα του συνεδρίου μεταδίδεται σε live stream στο delphiforum.gr.

Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης