Ηλεκτρισμός

Σε ζωντανή αναμετάδοση η εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική - Βίντεο

Σε ζωντανή αναμετάδοση η εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ για τη διασύνδεση Κρήτη-Αττική - Βίντεο
Σε ζωντανή αναμετάδοση η εκδήλωση παρόντος του υπουργού Κ. Χατζηδάκη

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η εκδήλωση του ΑΔΜΗΕ για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτη-Αττική, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, με τη συμβασιοποίηση των έργων που θα περιλαμβάνει η υποδομή.
Οι συμβάσεις θα υπογραφούν σήμερα (10 Ιουνίου), ανάμεσα στους αναδόχους των έργων και την «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ και φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης.

Περιορισμός των ΥΚΩ κατά 400 εκατ. ευρώ

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020». Από το ΕΣΠΑ θα προέλθουν 400 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ 200 εκατ. ευρώ θα εισφέρει από ίδια κεφάλαια η «Αριάνδη Interconnection». Παράλληλα, ο φορέας υλοποίησης έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση 400 εκατ. ευρώ με την Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας, ενώ το επιτόκιο είναι 2,2% για τα πρώτα 3 έτη, 2% για τα 3 επόμενα και 1,8% για τα 4 τελευταία. Η περίοδος χάριτος ανέρχεται σε 4 έτη, καθώς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα αρχίσει να έχει έσοδα από το 2024 και μετά, αφού δηλαδή προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης, θα δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα τροφοδοσίας του νησιού με ηλεκτρική ενέργεια, με πολύ μεγάλη ελάφρυνση και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που επιβαρύνουν το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Το σύνολο των χρεώσεων ΥΚΩ για τους καταναλωτές ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 800 εκατ. ευρώ και με την ηλεκτρονική διασύνδεση της Κρήτης ο λογαριασμός θα περιοριστεί στο μισό.

Δείτε ΕΔΩ ζωντανά την εκδήλωση

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης