Επικαιρότητα

ESM: Σημαντικές οι συνέπειες του σοκ της πανδημίας στην ελληνική οικονομία

ESM: Σημαντικές οι συνέπειες του σοκ της πανδημίας στην ελληνική οικονομία
O ESM κάνει λόγο για καθυστέρηση της εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs)
Για σημαντικές συνέπειες του σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στην ελληνική οικονομία, κάνει λόγο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), στην ετήσια έκθεσή του για τα πεπραγμένα του 2019.
Σε ξεχωριστή ανεξάρτηση έκθεση του Hoakin Almunia, καταγράφονται τα λάθη στα ελληνικά προγράμματα διάσωσης.

Όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες, ο ESM στην ετήσια έκθεσή του, κάνει λόγο για καθυστέρηση της εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τα οποία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως τονίζεται.
«Μετά από μια δεκαετία προσαρμογής, η οικονομική ανάκαμψη σταθεροποιήθηκε το 2019.
Η ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στις καταναλωτικές δαπάνες και στις καθαρές εξαγωγές, ενώ η εγχώρια ζήτηση αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό.
Η Ελλάδα πέτυχε τον δημοσιονομικό της στόχο για πέμπτη συνεχή χρονιά και ενίσχυσε την πρόσβαση στην αγορά.
Η βελτιωμένη εμπιστοσύνη της αγοράς σε ένα καλό εξωτερικό περιβάλλον επέτρεψε στην Ελλάδα να προπληρώσει μέρος του χρέους της από το ΔΝΤ. Η συνέχιση της πορείας της μεταρρύθμισης που ακολουθείται από το πρόγραμμα θα εδραιώσει τα επιτεύγματα του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας.
Η επιδημία Covid-19 αναμένεται να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο, προσθέτοντας σημαντική αβεβαιότητα στις ελληνικές οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές, όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης», σημειώνει ο ESM.
Όπως σημειώνει ο ESM, η ανάπτυξη σταθεροποιήθηκε στο 1,9% το 2019 και η αύξηση της ζήτησης εργασίας μείωσε περαιτέρω το ποσοστό ανεργίας.
Ο τουρισμός ώθησε την ανάκαμψη, ενώ οι άμεσες ξένες επενδύσεις τόνισαν τη δραστηριότητα των ακινήτων.
Ωστόσο, οι ιδιωτικές επενδύσεις παραμένουν αδύναμες συνολικά, υποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει περαιτέρω το επιχειρηματικό της περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητά της.
Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο, η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε σχετικές πρωτοβουλίες, σημειώνεται στην έκθεση.
«Η Ελλάδα πέτυχε το συμφωνημένο πρωτογενές πλεόνασμα για πέμπτο συνεχόμενο έτος.
Το πρωτογενές πλεόνασμα σε όρους προγράμματος ανήλθε στο 3,5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον στόχο.
Η υποαπορρόφηση σε δημόσιες επενδύσεις συνέβαλε και πάλι στη μείωση των δαπανών και στη μείωση της άντλησης κεφαλαίων της ΕΕ.
Πριν από τις εκλογές του Ιουνίου, η προηγούμενη κυβέρνηση έλαβε μέτρα που εγείρουν ανησυχίες.
Η νέα κυβέρνηση διατήρησε ορισμένα από αυτά τα μέτρα, αλλά επίσης μείωσε τους φόρους εισοδήματος για να υποστηρίξει την ανάπτυξη και έλαβε αντισταθμιστικά μέτρα για να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς στόχους», όπως σημειώνει ο ESM.

Image

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης