Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ε.Μυτιληναίος: Ανάγκη να τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας

Ε.Μυτιληναίος: Ανάγκη να τεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής η μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας
Ένα σοβαρό μέρος του ευρωπαϊκού πακέτου για την ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει να κατευθυνθεί στη μείωση του βιομηχανικού ενεργειακού κόστους, σημείωσε ο Ε.Μυτιληναίος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
Η μείωση του ενεργειακού κόστους της ελληνικής βιομηχανίας θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής που θα ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της βαθιάς κρίσης που προκαλεί ο COVID-19 παράλληλα με τη διαμόρφωση ενός νέος παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.

Αυτό ήταν το μήνυμα που εστάλη χθες τόσο από τον επιχειρηματία Ευάγγελο Μυτιληναίο όσο και από τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης που είχαν στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Οι δυο συνομιλητές συμφώνησαν ότι το μοντέλο της τουριστικής «μονοκαλλιέργειας» πρέπει να αλλάξει. «Εύκολη λύση» τη χαρακτήρισε ο κ. Μυτιληναίος, για να προσθέσει ο κ. Βενιζέλος ότι ταυτόχρονα αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνη αφού ο τουρισμός είναι ένα προϊόν εύθραυστο από εξωτερικούς παράγοντες όπως η πανδημία, η μια τρομοκρατική επίθεση.

Ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου

Το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει και να στραφεί στην πρωτογενή παραγωγή τη μεταποίηση τη βιομηχανία. Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές. Σε αυτό ακριβώς το σημείο εντάσσεται και το μείζον ζητούμενο της μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Μυτιληναίος ήταν πολύ σαφής: «Ένα σοβαρό μέρος του ευρωπαϊκού πακέτου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να κατευθυνθεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους».

Οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας πανευρωπαϊκά για τη γερμανική βιομηχανία

Μάλιστα σημείωσε ότι «η Γερμανία στηρίζει με φανερούς και αφανείς τρόπους τις επιχειρήσεις της». «Το ίδιο, είπε, πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Υπάρχουν τρόποι και όλοι τους ξέρουν. Τους ήξεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τους ξέρει και η σημερινή».

Μάλιστα ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν παράπονα όσον αφορά τη στήριξη τους, σημείωσε ότι τα παράπονα αφορούν το γεγονός ότι οι ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων όπως για παράδειγμα οι Γερμανοί, έχουν την στήριξη των κυβερνήσεων τους. Η γερμανική βιομηχανία έχει τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη γιατί στηρίζεται «φανερά και μη φανερά».

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του σημείωσε ότι η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι νούμερο ένα ζήτημα και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος οι τιμές της ενέργειας να γίνουν αντικείμενο ντάμπινγκ για την ελληνική παραγωγή.
Διακοψιμότητα –Βιομηχανικό ΕΤΜΕΑΡ

Όπως είναι γνωστό και έχει καταγραφεί σε έγκυρες ευρωπαϊκές μελέτες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ελληνικές βιομηχανίες είναι διπλάσια σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Ωστόσο μια σειρά ζητημάτων που τίθενται από τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα οποία σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας παραμένουν ανοιχτά όπως για παράδειγμα η εφαρμογή του μέτρου της διακοψιμότητας.

Πρόκειται για το αίτημα παράτασης ενός μέτρου που εξασφαλίζει μείωση του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία. Η ισχύς του, έχει λήξει από τις αρχές του έτους πριν το ξέσπασμα της κρίσης του κορωνοιού και σήμερα παρά το γεγονός ότι εγκρίθηκε κατ΄αρχήν από την Κομισιόν παραμένει άγνωστο εάν θα γίνει εντός του Ιουλίου η σχετική δημοπρασία.

Πέραν όμως της διακοψιμότητας και το ζήτημα της μείωσης του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή της μείωσης του τέλους υπέρ των ΑΠΕ που καλείται να πληρώσει η ενεργοβόρος βιομηχανία δεν έχει αντιμετωπιστεί. Η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση.

Χρηματοδότηση του μηχανισμού αντιστάθμισης της χρέωσης CO2

Ένα ακόμη ζήτημα που τίθεται είναι η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία θα προβλέπει ότι, έως και 20% των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, θα διατίθεται για τη χρηματοδότηση του μηχανισμού αντιστάθμισης της χρέωσης CO2.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι η ανάλογη απόφαση που εκδόθηκε για το 2019 προβλέπει μείωση του ποσοστού των εσόδων από τους πλειστηριασμούς των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 που διατίθενται στη βιομηχανία από 15% σε 12,8%.

Όμως εάν για την αντιστάθμιση του 2020 ισχύσει το ίδιο ποσοστό τότε είναι αμφίβολο ότι θα υπάρξουν τα αναγκαία κονδύλια για την κάλυψη της αντιστάθμισης της βιομηχανίας και αυτό γιατί οι τιμές του CO2 έχουν μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης