Ενέργεια

Πωλητήριο στα περιουσιακά της στοιχεία στη Β. Θάλασσα εξετάζει η ExxonMobil - Αποχωρεί από Ευρώπη

Πωλητήριο στα περιουσιακά της στοιχεία στη Β. Θάλασσα εξετάζει η ExxonMobil - Αποχωρεί από Ευρώπη
Ενδεχόμενη αποχώρηση θα σημάνει σημαντική μείωση δραστηριοτήτων στην Ευρώπη για την Exxon, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι πουλάει τις εξέδρες εξόρυξης που κατέχει στη Νορβηγία

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τις δραστηριότητες στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Oilprice.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η πώληση των περιουσιακών στοιχείων της στη Βόρεια Θάλασσα θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι 2 δισ. δολάρια. Βέβαια, οι τελευταίες εξελίξεις με την πανδημία του κορωνοϊού έχουν ανατρέψει τα πάντα. Η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία έχει υποστεί τεράστια ζημιά, με αποτέλεσμα τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης εισηγμένης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, να αξίζουν μόλις 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Από την πλευρά της Exxon δεν υπάρχει κάποια βιασύνη. Εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, παρακολουθώντας το ενδιαφέρον που θα προκύψει από τους υποψήφιους ενδιαφερόμενους, έτσι ώστε να λάβει τις τελικές της αποφάσεις.

Ενδεχόμενη αποχώρηση θα σημάνει σημαντική μείωση δραστηριοτήτων στην Ευρώπη για την Exxon, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει ότι πουλάει τις εξέδρες εξόρυξης που κατέχει στη Νορβηγία.
Οι επίσης αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες Chevron και ConocoPhillips πούλησαν την πλειονότητα των περιουσιακών τους στοιχείων στη Βόρεια Θάλασσα νωρίτερα το 2019.
Όλα αυτα δείχνουν ότι η Exxon κατευθύνεται περισσότερο σε κινήσεις αποχώρησης από τα ευρωπαϊκά ύδατα και προμηνύουν ότι πολύ δύσκολα θα υλοποιήσουν το πλάνο για τις εξορύξεις Ν.Δ. της Κρήτης.
Το στοιχείο αυτό από την άλλη πλευρά δίνει χώρο στην τουρκική πολιτική να συνεχίσει την προώθηση των θεσεών της για διακαιώματα ακόμα και γεωτρήσεις στη ΝΑ Μεσόγειο με κάθε τρόπο.

Θα υπάρξουν σοβαροί αγοραστες;

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η υπερβολική αστάθεια στις αγορές πετρελαίου ενδέχεται να δυσκολεύουν την Exxon να βρει πρόθυμους αγοραστές σε οποιαδήποτε τιμή, καθώς πολλοί παραγωγοί πετρελαίου μειώνουν το κόστος.
Ωστόσο, η πώληση της Exxon μπορεί να είναι πιο κρίσιμη από ποτέ, αφού σημείωσε σημαντικές απώλειες κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το κέρδος 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο του 2019.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης