Ενέργεια

Η Νορβηγία ανοίγει δύο υπεράκτιες περιοχές για αιολική ενέργεια στη Βόρεια Θάλασσα

Η Νορβηγία ανοίγει δύο υπεράκτιες περιοχές για αιολική ενέργεια στη Βόρεια Θάλασσα
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης θέλει να αναπτύξει υπεράκτια αιολική ενέργεια

Η Νορβηγία άνοιξε δύο περιοχές για υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας στη Βόρεια Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένης μιας κατά μήκος των θαλάσσιων συνόρων της με τη Δανία, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας την Παρασκευή 12/6/2020.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης παράγει το μεγαλύτερο μέρος ηλεκτρισμού από υδροηλεκτρική ενέργεια και έχει συνήθως πλεόνασμα, αλλά θέλει να αναπτύξει υπεράκτια αιολική ενέργεια για να προσφέρει χώρο για περισσότερη βιομηχανία και εξαγωγές.

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για νορβηγικές επιχειρήσεις», δήλωσε η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Tina Bru.
«Στο άμεσο μέλλον η αγορά θα είναι σε άλλες χώρες, αλλά εάν το κόστος για την υπεράκτια αιολική ενέργεια συνεχίσει να μειώνεται, θα μπορούσε επίσης να γίνει ανταγωνιστικό στη Νορβηγία», πρόσθεσε.

Η απόφαση για το άνοιγμα νέων περιοχών σημαίνει ότι οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση για άδειες έργου, με τους δύο τομείς να προσφέρουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν χωρητικότητα έως 4.500 μεγαβάτ, ανέφερε το υπουργείο.
Μία έκταση 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η Utsira Nord, βρίσκεται βορειοδυτικά του Stavanger και θεωρείται κατάλληλη για πλωτή αιολική ενέργεια.
Η άλλη περιοχή, περίπου 2.590 τετραγωνικά χιλιόμετρα γνωστή ως Soerlige Nordsjoe II, που συνορεύει με τον δανικό τομέα της Βόρειας Θάλασσας, είναι κατάλληλη για ανεμογεννήτριες με σταθερή βάση.
Το υπουργείο, ωστόσο, αποφάσισε να μην ανοίξει μια περιοχή για υπεράκτια αιολική ενέργεια έξω από το Hammerfest στη βόρεια Νορβηγία της Αρκτικής, λόγω της αντίθεσης των ψαράδων.

Τον Απρίλιο, η Νορβηγία ενέκρινε ένα έργο της Equinor και των συνεργατών της για την κατασκευή ενός πλωτού υπεράκτιου πάρκου αιολικής ενέργειας για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε διάφορες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου από το τέλος του 2022.
Το έργο των 88 MW θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των εκπομπών CO2 έως και 200.000 τόνους ετησίως, αντικαθιστώντας την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τους αεριοστροβίλους, ανέφερε η Equinor.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης