Πετρέλαιο

Για 69,1 δισ. δολ εξαγοράζει η Saudi Aramco την Sabic

Για 69,1 δισ. δολ εξαγοράζει η Saudi Aramco την Sabic

Ένα από τα μεγαλύτερα deals της παγκόσμιας χημικής βιομηχανίας

Στην απόκτηση του 70% της Saudi Basic Industries Corp (SABIC) προχώρησε η Saudi Aramco έναντι 69,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η ολοκλήρωση της συμφωνίας βρίσκεται σε καλό δρόμο με προσδοκίες να οριστικοποιηθούν πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου. Έχουν ληφθεί όλες οι απαραίτητες ρυθμιστικές ρυθμίσεις και θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις εν ευθέτω χρόνο» υπογράμμισε η Saudi Aramcο.

Υπενθυμίζεται ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας υπέγραψε συμφωνία πέρυσι με το κρατικό ταμείο πλούτου της Σαουδικής Αραβίας, το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων (PIF), για να αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος της εταιρείας πετροχημικών.

Η πληρωμή για την SABIC, την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία πετροχημικών στον κόσμο, θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τέσσερα ομόλογα που εκδόθηκαν από την Aramco στο PIF, σύμφωνα με αναφορές στα τέλη του περασμένου έτους.

Η Aramco ανέφερε ότι το 36% της τιμής αγοράς α καταβληθεί σε μετρητά, ενώ το 64% θα καταβληθεί με τη μορφή δανείου πωλητή. Επομένως, τα έσοδα από το PIF με τη μορφή μετρητών θα ανέρχονται σε 500 εκατομμύρια δολάρια και τα πέντε επιπλέον ομόλογα αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι ο CEO της SABIC, Yousef al-Benyan, είχε δηλώσει σε διαδικτυακή ενημέρωση την πριν από ένα μήνα ότι η Aramco έχει δεσμευτεί να ολοκληρώσει την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού στη SABIC έως το δεύτερο τρίμηνο και δεν βλέπει κάτι που να ανατρέπει αλλάζει αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Η συμφωνία θα μπορούσε να εισφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στο PIF, παρέχοντάς του τη δυνατότητα να επενδύσει σε συμφωνίες στο εξωτερικό και εγχώρια έργα υποδομής για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη διαφοροποίηση της μεγαλύτερης αραβικής οικονομίας πέρα ​​από τις εξαγωγές πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης