Αυστραλία: Στα σκαριά έργα ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 5 GW - Η δέσμευση για το 2021

Αυστραλία: Στα σκαριά έργα ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 5 GW - Η δέσμευση για το 2021
Ξεπέρασε για πρώτη φορά το 2019 η αιολική ενέργεια τα υδροηλεκτρικά

Εγκατεστημένη ισχύ της τάξεως των 5 GW βρίσκεται στα σκαριά στην Αυστραλία, σύμφωνα με το Συμβούλιο Καθαρής Ενέργειας της χώρας (CEC). Μάλιστα, προβλέπεται η κατασκευή 28 αιολικών πάρκων που θα ανοίξουν 4.200 θέσεις εργασίας.

Το 2019 ήταν η χρονιά εκείνη που ξεπέρασε τα υδροηλεκτρικά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 35% της συνολικής κατανάλωσης.

Η αιολική ενέργεια συνεισφέρει στην χώρα το 8,5%, που είναι το διπλάσιο ποσοστό σε σύγκριση με το 2014. Έχει δείξει σημαντικά άμεσα και έμμεσα οικονομικά οφέλη για την περιφερειακή και αγροτική Αυστραλία, συμβάλλοντας στον κοινωνικό ιστό των τοπικών κοινοτήτων και διαφοροποιώντας τις παραδοσιακές αγροτικές οικονομίες.

Μέχρι το τέλος του 2021, εκτιμάται ότι 5 εκατομμύρια δολάρια (3 εκατομμύρια ευρώ) θα διοχετεύονται ετησίως σε περιφερειακές και αγροτικές κοινότητες μόνο μέσω πόρων ενίσχυσης της κοινότητας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της CEC, Kane Thornton είπε ότι η συνεχιζόμενη επένδυση στην αιολική ενέργεια πρέπει να ενθαρρυνθεί καθώς η Αυστραλία αρχίζει να επανακάμπτει μετά την πανδημία του Covid-19.

«Η αιολική ενέργεια αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την Αυστραλία καθώς απαλλασσόμαστε  από τα ορυκτά καύσιμα που εκπέμπουν άνθρακα. Την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει τη Νότια Αυστραλία να αποδεσμεύεται από τον άνθρακα και να αγκαλιάζει τον άνεμο ως μέρος του ενεργειακού μείγματος» τόνισε.

Στη συνέχεια, μίλησε για την πρόκληση της αιολικής ενέργειας, κάνοντας αναφορά στις «σωστές επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στις υποδομές».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης