Ενέργεια

Μηχανικοί ΔΕΗ: Εφικτή η λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5 με λιγνίτη και μετά το 2028

Μηχανικοί ΔΕΗ: Εφικτή η λειτουργία της Πτολεμαΐδας 5 με λιγνίτη και μετά το 2028
O Σύλλογος ζητά άμεση συνάντηση με τον υφυπουργό Ενέργειας, Γ. Θωμά, έστι ώστε να του παρουσιάσουν τα πορίσματα της μελέτης

Επιστολή προς Υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμο Θωμά απέστειλε ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών ΔΕΗ σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης που ανατέθηκε από το Σύλλογο σε εξειδικευμένους μελετητές υψηλού κύρους σχετικά με τη διερεύνηση των επιπτώσεων εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2019 αναφορικά με τη χρήση των λιγνιτικών και υδραντλητικών μονάδων της ΔΕΗ πριν και μετά το 2030.

Από τη μελέτη προκύπτουν, με βάση την επιστολή, χρήσιμα συμπεράσματα για τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας της Πτολεμαΐδας V και μετά το 2028, ως ανταγωνιστική μονάδα παραγωγής με εγχώριο καύσιμο, αλλά και η λειτουργία μετατροπή λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου ΦΑ, όπως και η  μετατροπή λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Αμυνταίου σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου ΦΑ.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Υφυπουργέ,

Σε συνέχεια των θέσεων του Συλλόγου,

Α. για τον Όμιλο ΔΕΗ όπως διατυπώθηκαν στο από 19.9.2019 Δελτίο Τύπου (α΄ σχετικό) και πρόσφατα στην ε΄ σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΗ ΑΕ, κ. Γιώργο Στάσση.

Β. για το σχέδιο νόμου (ν. 4643/3.12.2019) «Απελευθέρωση αγοράς ενέργειας, εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και στήριξη των ΑΠΕ» όπως διατυπώθηκαν στην αντίστοιχη διαβούλευση, (β΄ σχετικό).

Γ. για το νέο ΕΣΕΚ 2019 που αναρτήθηκαν, στις 16 Δεκέμβριου 2019, στην αντίστοιχη διαβούλευση, (γ΄ σχετικό).

Δ. για τη Μακροχρόνια Στρατηγική για το έτος 2050 που αναρτήθηκαν στις 24 Δεκεμβρίου 2019 στην αντίστοιχη διαβούλευση, (δ΄ σχετικό).

και της δια ζώσης επικοινωνίας που είχατε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, την Παρασκευή 7.2.2019 στην Πτολεμαΐδα, με ενημέρωση σας ότι ο Σύλλογος προέβαινε σε συνεργασία με εξειδικευμένους πανεπιστημιακούς συμβούλους σε διερεύνηση αξιόπιστων, βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον, επενδυτικών σεναρίων της ΔΕΗ με μεγάλη προστιθέμενη αξία για τις πληγείσες, από την απολιγνιτοποίηση, περιοχές της Χώρας,

σας ενημερώνουμε ότι,

στο πλαίσιο υλοποίησης αποφάσεων του ΔΣ, παραλάβαμε ολοκληρωμένη μελέτη που ανατέθηκε με χρηματοδότηση του Συλλόγου σε εξειδικευμένους μελετητές υψηλού κύρους σχετικά με,

Τη διερεύνηση των επιπτώσεων εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2019 αναφορικά με τη χρήση των λιγνιτικών και υδραντλητικών μονάδων της ΔΕΗ πριν και μετά το 2030.

Στην εν λόγω μελέτη, εξετάζονται όλα τα δυνατά εναλλακτικά σενάρια αναφορικά με τις κατάλληλες μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ που μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ανταγωνιστικά όσο και αναγκαία στο μέλλον,

Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, μεταξύ άλλων προκύπτουν σενάρια σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή:

Α. η συνέχιση της λειτουργίας της Πτολεμαΐδας V και μετά το 2028, ως ανταγωνιστική μονάδα παραγωγής με εγχώριο καύσιμο, με συμμόρφωση εντός των επιτρεπτών ορίων εκπομπής CO2 με βελτιωτικούς μηχανισμούς και με σημαντικά οφέλη για την Εθνική Οικονομία, όπως μερική απόσβεση του επενδυτικού κεφαλαίου, διατήρηση εκατοντάδων θέσεων εργασίας, ασφάλεια του ηλεκτρενεργειακού εφοδιασμού και παροχή τηλεθέρμανσης στον όμορο δήμο Εορδαίας χαμηλού κόστους.

Β. η μετατροπή λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου ΦΑ (ΣΗΘΥΑ) με πολύ χαμηλό κατασκευαστικό κόστος σε σχέση με εξ΄ αρχής κατασκευή αντίστοιχης μονάδας, πλήρως ανταγωνιστική, μη ρυπογόνα, με διατήρηση δεκάδων θέσεων εργασίας και παροχή τηλεθέρμανσης χαμηλού κόστους, προς το Δήμο Κοζάνης.

Γ. η μετατροπή λιγνιτικής μονάδας του ΑΗΣ Αμυνταίου σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου ΦΑ (ΣΗΘΥΑ) με πολύ χαμηλό κατασκευαστικό κόστος σε σχέση με εξ΄ αρχής κατασκευή αντίστοιχης μονάδας, πλήρως ανταγωνιστική, μη ρυπογόνα, με διατήρηση δεκάδων θέσεων εργασίας και παροχή τηλεθέρμανσης χαμηλού κόστους, προς το Δήμο Αμυνταίου.

Επιπλέον στα παραπάνω σενάρια της μελέτης εξετάστηκε και λήφθηκε υπόψη η αξιοποίηση των έτοιμων υδραντλητικών σταθμών της ΔΕΗ ΑΕ, ΥΗΣ Σφηκιάς – Ασωμάτων και ΥΗΣ Θησαυρού Νέστου για λειτουργία αποθήκευσης ηε και διαχείριση της στοχαστικά παραγόμενης η.ε. αιολικών και

φωτοβολταϊκών σταθμών που αναπτύσσονται συνεχώς, εξοικονομώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την εθνική οικονομία και δίνοντας τη δυνατότητα ομαλής ανάπτυξης των προαναφερομένων μορφών ΑΠΕ, σύμφωνα με το νέο ΕΣΕΚ 2019.

Επίσης παραλάβαμε, εμπεριστατωμένη τεχνική ανάλυση μονάδας παραγωγής η.ε. από απορρίμματα με δυνατότητα παροχής τηλεθέρμανσης για αξιοποίηση της, στο σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής περιόδου στη ΔΜ και τη Μεγαλόπολη.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο συζητείται διεξοδικά η μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή, με στόχο την αξιοποίηση σημαντικών ενισχύσεων που προβλέπεται να δοθούν για το σκοπό αυτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και την ανησυχία για τυχόν άστοχες επενδύσεις και ημιτελή μεγάλα έργα που έχουν καταγραφεί στο χώρο της ενέργειας, διαχρονικά (ενδεικτικά, Εκτροπή Αχελώου, ΥΗΣ Μεσοχώρας, ΥΒΣ Ικαρίας, Αγωγός τηλεθέρμανσης Φλώρινας, κα), ζητάμε συνάντηση μαζί σας, με τη συμμετοχή και των ενδιαφερόμενων πλευρών των περιοχών που αντιμετωπίζουν μεγάλα και υπαρκτά προβλήματα από τον κίνδυνο της εγκατάλειψης και επικείμενου νέου κύματος μετανάστευσης του παραγωγικού δυναμικού τους, για άλλη μια φορά στην ιστορία, για να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά τα πορίσματα της εν λόγω μελέτης σε μια προσπάθεια επιστημονικής και ουσιαστικής συνεισφοράς στο δύσκολο έργο που αναλάβατε να φέρεται εις πέρας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε άλλη σχετική διευκρίνιση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης