Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Ο αγωγός EastMed συστατικό για μια ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο

Μητσοτάκης: Ο αγωγός EastMed συστατικό για μια ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο
Κάλεσμα στους ξένους επενδυτές απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu
Η 1η Αυγούστου ορίζεται ως η κομβική ημερομηνία ανοίγματος του τουρισμού της Ελλάδας προς το Ισραήλ. Αυτό τόνισαν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, που ακολούθησαν τις διευρυμένες συζητήσεις τους.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης έφερε στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας, αναδεικνύοντας, παράλληλα, την κομβική συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ στο μέτωπο-αιχμή της ενέργειας.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος της τριμερούς ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στις συνεχείς μεταρρυθμίσεις και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. "Αυτή είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα μας, πέρα από την αντιμετώπιση της πανδημίας. Σας προσφέρουμε μία πύλη εισόδου προς την ευρωπαϊκή αγορά... Υπάρχουν ευκαιρίες και σε άλλους τομείς. Μιλήσαμε πολύ για το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε την άμυνά μας, τη συνεργασία μας και στο επίπεδο υποδομής άμυνας", ανέφερε.

Όσον αφορά στην τριμερή Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: "Πράγματι πρόκειται για μία φόρμα, η οποία με την προσθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει ένα όραμα. Μία ειρηνική Ανατολική Μεσόγειο. Και σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και ο αγωγός του East Med. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τον Ιανουάριο ήρθατε στην Αθήνα και υπογράψαμε τη συμφωνία. Και φυσικά η Ιταλία συμμετείχε σε όλο αυτό, έτσι ώστε να μπορέσει να ωφεληθεί από αυτό το εμβληματικό σχέδιο...Μιλάμε για φυσικό αέριο που θέλουμε να εκμεταλλευτούμε οποιοδήποτε κοίτασμα βρεθεί στην Ανατολική Μεσόγειο".

Benjamin Netanyahu : Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ διεμήνυσε ότι η ευημερία μπορεί να διασφαλιστεί, μόνο εάν διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια.

"Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες Και φυσικά περιλαμβάνουν τα φυσικά κοιτάσματα. Έχουμε κοιτάσματα αερίου στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα και στο Ισραήλ. Το πιο σημαντικό project που συζητήσαμε και θα συνεχίσουμε να συζητάμε είναι το μήκος του αγωγού East Med, που θα συνδέει τα κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας προς την Ευρώπη. Μιλάμε για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό στον κόσμο. Έχουμε τη δέσμευση να το συζητήσουμε αυτό και να τα καταφέρουμε...", τόνισε.

"Είχαμε 1,2 εκατομμύρια ισραηλινούς τουρίστες προς την Ελλάδα. Θέλαμε να αυξήσουμε αυτόν τον αριθμό, αλλά ο ιός μας πρόλαβε. Τώρα, όμως, αναζητούμε μία νέα δυνατότητα. Μία δυνατότητα να στοχεύσουμε στο άνοιγμα του τουρισμού. Και φυσικά, σε αυτήν την περίπτωση, η Ελλάδα και η Κύπρος θα είναι οι πρώτοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς. Και θα θέλαμε να θέσουμε την 1η Αυγούστου ως πρώτο στόχο...Φυσικά αυτό σχετίζεται με το τι θα συμβεί σε επίπεδο πανδημίας, αλλά, εάν είμαστε ικανοποιημένοι από τους αριθμούς που θα δούμε, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι απλό. Να στοχεύσουμε την 1η Αυγούστου ως την ημερομηνία πλήρους ανοίγματος..", επεσήμανε ο κ. Netanyahu.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης