Τελευταία Νέα
Βιομηχανία & Απανθρακοποίηση

Στα συρτάρια η μείωση του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ

tags :
Στα συρτάρια η μείωση του βιομηχανικού ΕΤΜΕΑΡ
Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, το μειωμένο βιομηχανικό ΕΤΜΕΑΡ θα τεθεί σε ισχύ αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2019
Μπορεί η αναμόρφωση του ΕΤΜΕΑΡ για τις ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες να καθυστερεί σχεδόν ένα χρόνο τώρα, όμως πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το αντίστοιχο σχήμα της Κροατίας, το οποίο προβλέπει ειδικές εκπτώσεις για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας επί του τέλους που καταβάλλεται για τη χρηματοδοτική στήριξη των ΑΠΕ.

Η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ για την ελληνική βιομηχανία, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και παρά το γεγονός ότι η σχετική υπουργική απόφαση υπεγράφη τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει η παραμικρή κίνηση.

Έτσι την ώρα που η μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία αναδεικνύεται σε μείζον αίτημα του επιχειρηματικού εν όψει του σχεδιασμού του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας μετά την κρίση του COVID-19, ένα σημαντικό μέτρο ελάφρυνσης το οποίο μάλιστα είναι προσαρμοσμένο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο παραμένει στα συρτάρια.

Καταβολή του 15-20% του συντελεστή

Ενδεικτικές της σημασίας που δίνει ο επιχειρηματικός κόσμος στο ζήτημα του ενεργειακού κόστους ήταν οι τοποθετήσεις τόσο του νέου προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Παπαλεξόπουλου κατά την πρώτη επίσημη ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου, όσο και του Ευάγγελου Μυτιληναίου ο οποίος μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών λίγες ημέρες νωρίτερα, είχε θέσει το ενεργειακό κόστος στην κορυφή της βιομηχανικής ατζέντας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το μειωμένο βιομηχανικό ΕΤΜΕΑΡ θα τεθεί σε ισχύ αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2019 και οι μονάδες που δικαιούνται έκπτωση θα πληρώνουν το 15%, ή τουλάχιστον το 20% του συντελεστή ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ των ΑΠΕ) για την ποσότητα ηλεκτρισμού που καταναλώνουν, εφόσον η ετήσια κατανάλωσή τους υπερβαίνει ένα όριο μεταξύ των 250-500 MWh ετησίως.

Προβλέπει επίσης ότι για τη βιομηχανία οι νέες χρεώσεις τίθενται σε εφαρμογή μετά τη θέση σε λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του άρθρου 4 και έως τότε εξακολουθούν να ισχύουν οι μοναδιαίες χρεώσεις της απόφασης της ΡΑΕ του 2017.

Έτσι όσο παραμένει ανενεργή η ηλεκτρονική πλατφόρμα οι μεγάλες βιομηχανίες συνεχίζουν να πληρώνουν αυξημένο ΕΤΜΕΑΡ και το τοπίο παραμένει θολό.

Έκπτωση έως 80% στην Κροατία

Την ίδια ώρα χώρες όπως η Κροατία αξιοποιούν τις δυνατότητες που δίνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και με την έγκριση της Κομισιόν εφαρμόζει ένα μοντέλο αμοιβής των ΑΠΕ που χρηματοδοτείται από τις συνεισφορές των καταναλωτών ηλεκτρισμού, οι οποίες υπολογίζονται με βάση την κατανάλωσή τους.

Το νέο σχήμα το οποίο θα εφαρμοστεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021 και θα έχει προσωρινό ετήσιο προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ θα αφορά βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Κροατία σε τομείς υψηλής έντασης ενέργειας και ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένοι στο διεθνές εμπόριο και τον ανταγωνισμό. Οι δικαιούχοι θα τυγχάνουν έκπτωσης ως 80% το μάξιμουμ, επί της εισφοράς τους για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ.

Δικαιούχοι οι εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο ενεργοβόρες βιομηχανίες

Η Κροατία υπέβαλε επίσης στις αρμόδιες αρχές των Βρυξελλών ένα σχέδιο προσαρμογής για τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς περί Κρατικών Ενισχύσεων όσον αφορά στο ύψος της έκπτωσης, που παρέχεται από το 2013 σε διάφορες επιλέξιμες αλλά και μη επιλέξιμες βιομηχανίες στη χώρα.

Η Κομισιόν αξιολόγησε το μέτρο και το πρόγραμμα προσαρμογής με βάση τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ και ιδιαίτερα τις Κατευθυντήριες Γραμμές περί Κρατικών Ενισχύσεων για το Περιβάλλον και την Ενέργεια, περιόδου 2014-2020.

Οι Κατευθυντήριες Γραμμές επιτρέπουν τη παροχή εκπτώσεων ως ένα βαθμό, επί των εισφορών που καταβάλλουν οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ορισμένους τομείς και είναι εκτεθειμένοι στο διεθνές εμπόριο, προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό η έκπτωση θα χορηγείται μόνον στις ενεργοβόρες βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες στο διεθνές εμπόριο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης