Κρατική «ένεση» 9,3 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ

Κρατική «ένεση»  9,3 εκατ. ευρώ στη ΛΑΡΚΟ
Το ποσό εντάσσεται στην οικονομική στήριξη του Δημοσίου για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της βιομηχανίας, στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης
Την επιχορήγηση της ΛΑΡΚΟ με 9,322 εκατ. ευρώ, προβλέπει απόφαση του υπηρεσιακού γραμματέα Ν. Μιχαλόπουλου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, το ποσό θα προέλθει από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας οικ.έτους 2020. «Η επιχορήγηση δίνεται για την κάλυψη των δαπανών για την εκπλήρωση της διαδικασίας της ειδικής διαχείρισης, καθώς και των λειτουργικών δαπανών της εταιρείας για τη συνέχιση της δραστηριότητάς της που θα προκύψουν από τη θέση της εταιρείας σε ειδική διαχείριση και μέχρι το πέρας αυτής», προστίθεται.

Σύμφωνα με την τροπολογία του ΥΠΕΝ, με την οποία υπάχθηκε η βιομηχανία σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία, προβλέπεται η δυνατότητα επιχορήγησης της εταιρείας από το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη των δαπανών που αφορούν στην ολοκλήρωση της ειδικής διαχείρισης. Μετά την πώληση της επιχείρησης στο σύνολό της ή επιμέρους περιουσιακών στοιχείων, το ισόποσο της επιχορήγησης προαφαιρείται από το τίμημα κι επιστρέφει κατά προτεραιότητα έναντι άλλου γενικού ή ειδικού προνομίου στο ελληνικό Δημόσιο.

Η επιχορήγηση κρίθηκε απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί ο «ξαφνικός θάνατος» της ΛΑΡΚΟ. Σε αντίθετη περίπτωση, το πιο πιθανό ήταν να διακοπεί η λειτουργία της πριν από τον διαγωνισμό για την εξεύρεση επενδυτή.

Γνωστοποίηση της κρατικής ενίσχυσης στην Ε.Ε.

Στις κρατικές «ενέσεις» για να κρατηθεί εν ζωή η βιομηχανία, είχε αναφερθεί τη Δευτέρα (15/6) ο υφυπουργός Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με την πορεία και την προοπτική της βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ενέργειας, η επιλογή της κυβέρνησης ήταν να δοθούν στην εταιρεία χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό για να διατηρηθεί εν λειτουργία, γνωστοποιώντας μάλιστα την κρατική ενίσχυση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε πως είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που μπαίνουν κρατικά χρήματα στην εταιρεία, για να την κρατήσουν ανοικτή.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Θωμάς, στόχος είναι να βρεθεί ένας επενδυτής ο οποίος θα δαπανήσει κεφάλαια ύψους 150 εκατ. ευρώ, που είναι απαραίτητα για περιβαλλοντικές, μηχανολογικές και κτιριακές επενδύσεις, ώστε η βιομηχανία να εκσυγχρονισθεί. Κεφάλαια τα οποία δεν μπορεί να διαθέσει το ελληνικό κράτος.


Κ.Δ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης