Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Powell (Fed): Όλα τα εργαλεία στην μάχη κατά της κρίσης - Θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία

Powell (Fed): Όλα τα εργαλεία στην μάχη κατά της κρίσης - Θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία
Ο Jerome Powell επαναλαμβάνει τη Fed για να χρησιμοποιήσει πλήρη γκάμα εργαλείων για να στηρίξει την οικονομία
Η ύφεση εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού βλάπτει άνισα τους Αμερικανούς πολίτες, υπογράμμισε ενώπιον της Γερουσίας ο επικεφαλής της Federal Reserve (Fed) κ. Jerome Powell, αναφερόμενους στους Αφροαμερικανούς και άλλες μειονότητες.
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσει το πλήρες φάσμα εργαλείων της για να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Εάν δεν περιοριστεί, η κάμψη θα μπορούσε να διευρύνει περαιτέρω το χάσμα στην οικονομική ευημερία», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Powell επανέλαβε τα όσα είπε εχθές (16/6) ενώπιον της Γερουσίας και πάλι.
Εξέφρασε την ανησυχία του για την έντονη αβεβαιότητα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο και την πραγματική οικονομία, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος μακροχρόνιας ζημίας από την πανδημία παρά την ήπια ανάκαμψη σε ορισμένους τομείς είναι παραπάνω από υπαρκτός.
H οικονομική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλότερη από τα επίπεδα προ πανδημίας, παρά τη «μέτρια ανάκαμψη» σε ορισμένες περιοχές, ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της Fed.
Επίσης, επεσήμανε ότι οι επενδυτές δεν πρέπει να παρασύρονται από «καλά» οικονομικά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως η έκθεση λιανικών πωλήσεων του Μαΐου.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζών της Γερουσίας την Τρίτη 16 Ιουνίου, αναγνώρισε ότι ορισμένοι οικονομικοί δείκτες δείχνουν «σταθεροποίηση» της δραστηριότητας, ενώ άλλοι υπονοούν ακόμη και «μια μέτρια ανάκαμψη».
Ωστόσο, «τούτου λεχθέντος, τα επίπεδα παραγωγής και απασχόλησης παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα προπανδημικά επίπεδά τους και υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη δυναμική της ανάκαμψης» διεμήνυσε ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ.
Κατά την εισήγησή του, ο Powell είπε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν «μια δύσκολη συγκυρία.
Μεγάλο μέρος αυτής της οικονομικής αβεβαιότητας οφείλεται στην αβεβαιότητα για την πορεία της νόσου και τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπισή της».
Όπως υποστήριξε για άλλη μία φορά, η Fed θα χρησιμοποιήσει όλο το φάσμα των εργαλείων της για να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη θα είναι όσο το δυνατόν πιο ισχυρή.
Σε ό,τι αφορά το πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής, δεν ζήτησε απευθείας από το Κογκρέσο να περάσει άλλο πακέτο χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει την οικονομία.
Είπε, ωστόσο, μόνο ότι η άμεση υποστήριξη «μπορεί να κάνει μια κρίσιμη διαφορά όχι μόνο στην παροχή βοήθειας σε οικογένειες και επιχειρήσεις σε μια εποχή ανάγκης, αλλά και στον περιορισμό των μακροχρόνιων ζημιών στην οικονομία μας».
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας δήλωσε ακόμη ότι η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας αυτή την εβδομάδα για την αγορά εταιρικών ομολόγων εκπληρώνει μια δέσμευση που είχε γίνει νωρίτερα, αλλά δεν είναι μια προσπάθεια να χειραγωγήσει την αγορά.
«Είναι υπερβολικό να διατηρήσουμε αυτά τα κέρδη για τη λειτουργία της αγοράς.
Δεν θέλουμε να διασχίσουμε την αγορά ομολόγων όπως ένας ελέφαντας ο οποίος σβήνει τα πάντα στο πέρασμά του».

Όλα όσα ανέφερε ο Jerome Powell στη Γερουσία

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια δύσκολη συγκυρία, καθώς η πανδημία προκαλεί τεράστιες δυσκολίες εδώ και σε όλο τον κόσμο.
Η κρίση του κορωνοϊού είναι, καταρχήν, κρίση για τη δημόσια υγεία.
Η σημαντικότερη απάντηση ήρθε από τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.
Εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, θέλω να εκφράσω την ειλικρινή μας ευγνωμοσύνη σε αυτά τα άτομα που θέτουν εαυτούς σε κίνδυνο, μέρα με τη μέρα, στην υπηρεσία του έθνους μας.
Από τα μέσα Μαρτίου, η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε με πρωτοφανή ταχύτητα, λόγω του ιού και των μέτρων που ελήφθησαν για τον έλεγχο της εξάπλωσής του.
Ακόμα και μετά την απροσδόκητα θετική έκθεση για την απασχόληση του Μαΐου, σχεδόν 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί από τον Φεβρουάριο, ενώ το ποσοστό ανεργίας που αναφέρθηκε έχει αυξηθεί περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 13,3%.
Η μείωση του πραγματικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) αυτό το τρίμηνο είναι πιθανότατα η πλέον ραγδαία στα ιστορικά χρονικά.
Η ύφεση δεν βαραίνει εξίσου σε όλους τους Αμερικανούς.
Αντίθετα, οι φτωχότεροι έχουν επηρεαστεί περισσότερο.
Όπως συζητήθηκε στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής του Ιουνίου, τα χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά έχουν βιώσει τις βαρύτερες των επιπτώσεων.
Εάν δεν περιοριστεί και αντιστραφεί αυτή τη κατάσταση, η κάμψη θα μπορούσε να διευρύνει τα κενά στην οικονομική ευημερία που έχει επιτευχθεί μετά την άρση των lockdown.
Πρόσφατα, ορισμένοι δείκτες έχουν σταθεροποιηθεί.
Σε ορισμένους τομείς σημειώνεται μέτρια ανάκαμψη.
Με τη χαλάρωση των περιορισμών σε σχέση με τις μετακινήσεις και την επέκταση των ομοσπονδιακών δανείων και επιχορηγήσεων, ορισμένες επιχειρήσεις ανοίγουν, ενώ τα επιδόματα ανεργίας υποστηρίζουν τις δαπάνες των νοικοκυριών.
Ως αποτέλεσμα, η απασχόληση αυξήθηκε τον Μάιο.
Ωστόσο, τα επίπεδα παραγωγής και απασχόλησης παραμένουν χαμηλότερα από τα προ-πανδημικά επίπεδα.
Η αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τη δυναμική της ανάκαμψης είναι μεγάλη.
Μεγάλο μέρος αυτής οφείλεται στην πορεία της νόσου και τις επιπτώσεις των μέτρων για τον περιορισμό της.
Μέχρι να εξασφαλιστεί ότι είμαστε ασφαλής σε σχέση με τον κορωνοϊό δεν θα υπάρξει πλήρης ανάκαμψη.
Επιπλέον, όσο περισσότερο διαρκεί η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα μόνιμης βλάβης στην αμερικανική οικονομία: από μόνιμη απώλεια θέσεων εργασίας μέχρι οριστικό κλείσιμο επιχειρήσεων.
Η μακροχρόνια ανεργία μπορεί να διαβρώσει τις δεξιότητες των εργαζομένων και να βλάψει τις προοπτικές.
Μπορεί επίσης να αναιρέσει τα κέρδη που αποκόμισαν πολλοί μειονεκτούντες Αμερικανοί κατά τη διάρκεια της μακράς επέκτασης.
Η πανδημία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις μικρές επιχειρήσεις.
Εάν μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση αποδειχθεί αφερέγγυα επειδή η οικονομία ανακάμπτει αργά, χάνουμε κάτι περισσότερο από μια επιχείρηση.
Αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν την καρδιά της οικονομίας μας και συχνά ενσωματώνουν το έργο γενεών.
Λόγω της χαμηλής ζήτησης και τις μεγάλες μειώσεις τιμών για ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο, οι δείκτες των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό ήταν αρκετά σταθεροί.
Καθώς η παραγωγή σταθεροποιείται και η ανάκαμψη κινείται ανοδικά, ο πληθωρισμός θα πρέπει να σταθεροποιηθεί και στη συνέχεια να επιστρέψει, προϊόντος του χρόνου, πιο κοντά στον συμμετρικό μας στόχο 2%.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει κάτω από τον στόχο μας για κάποιο χρονικό διάστημα.
Αναφορικά με τις δράσεις νομισματικής πολιτικής, η απάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σε αυτήν την εξαιρετική περίοδο καθοδηγείται από την εντολή που έχουμε να προωθήσουμε την απασχόληση και τη σταθερότητα στις τιμές για τον αμερικανικό λαό.
Ευθύνη μας είναι και η προώθηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δεσμευόμαστε να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες φάσμα των εργαλείων μας για να στηρίξουμε την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
Τον Μάρτιο, μειώσαμε το επιτόκιο σχεδόν στο 0%, κάτι που αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις του COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό, καθώς και τους αυξημένους κινδύνους για τις προοπτικές.
Αναμένουμε να διατηρήσουμε τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο έως ότου είμαστε σίγουροι ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της μέγιστης απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών.
Έχουμε επίσης λάβει μέτρα για να στηρίξουμε τη ροή πιστώσεων στην οικονομία.
Από τον Μάρτιο, αγοράζουμε σημαντικές ποσότητες χρεογράφων του Δημοσίου και τίτλους χρέους, με σκοπό την ομαλή λειτουργίας των αγορών.
Για να παρέχει σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να υποστηρίξει τη ροή πίστωσης σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, με την έγκριση του γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών, δημιούργησε 11 διευκολύνσεις πίστωσης και ρευστότητας.
Η έκθεση νομισματικής πολιτικής του Ιουνίου παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις διευκολύνσεις, οι οποίες εμπίπτουν σε δύο κατηγορίες:
Σταθεροποίηση βραχυπρόθεσμων αγορών χρηματοδότησης και παροχή άμεσης στήριξης για πιστώσεις σε ολόκληρη την οικονομία.
Για να υποστηρίξει άμεσα τη ροή πίστωσης στα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή μια σειρά προγραμμάτων.
Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προορίζονται κατάλληλα για περιόδους έκτακτης ανάγκης.
Όταν αυτή η κρίση εκλείψει, θα τα αποσύρουμε.
Θα αποκαλύπτουμε, σε μηνιαία βάση, ονόματα και λεπτομέρειες των συμμετεχόντων σε κάθε τέτοιο πρόγραμμα.
Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας έναντι του αμερικανικού λαού να είμαστε όσο το δυνατόν πιο διαφανείς και εκτιμούμε ότι η ανάγκη για διαφάνεια αυξάνεται όταν καλούμεθα να χρησιμοποιήσουμε τις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης.
Θέλω να τελειώσω αναγνωρίζοντας τα τραγικά γεγονότα που έδωσαν ξανά φως στον πόνο της φυλετικής αδικίας σε αυτήν τη χώρα.
Η Federal Reserve υπηρετεί ολόκληρο το έθνος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης