Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έκθεση της Moody's: Στην «σκιά» των ΑΠΕ ο άνθρακας το 2020 - Το ευνοϊκό momentum για την «πράσινη» στροφή

Έκθεση της Moody's: Στην «σκιά» των ΑΠΕ ο άνθρακας το 2020 - Το ευνοϊκό momentum για την «πράσινη» στροφή
O Οίκος προέβλεπε πέρυσι πως ο άνθρακας θα πέσει κάτω από το μερίδιο παραγωγής 20% το 2023, οπότε η τρέχουσα κατάσταση προωθεί αυτό το επίπεδο κατά αρκετά χρόνια

Περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις ΑΠΕ αναμένεται να παράγουν οι ΗΠΑ σε σύγκριση με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα το 2020, εκτιμά η Moody’s. Σημαντική συμβολή σε όλο αυτό διαδραματίζει ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως αναμεταδίδει το Platts.

Ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ μειώθηκε 5,4% από έτος σε έτος έως τα μέσα Μαΐου, «αυτό δεν επηρέασε όλα τα καύσιμα εξίσου, με το αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αυξάνουν το μερίδιό τους. Επίσης, το μερίδιο του άνθρακα μειώθηκε στο 17,5% από το 24,8% του 2019» ανέφερε χαρακτηριστικά η έκθεση της Moody’s.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, μετά την εξάπλωση του COVID-19 στις ΗΠΑ, οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τον άνθρακα. Στη βραχυπρόθεσμη ενεργειακή προοπτική του Ιουνίου, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας δήλωσε ότι η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί 11% από έτος σε έτος το 2020, ενώ η παραγωγή άνθρακα αναμένεται να μειωθεί κατά 25%.

Μάλιστα, στην έκθεση σημειώνεται ότι ο Οίκος προέβλεπε πέρυσι πως ο άνθρακας θα πέσει κάτω από το μερίδιο παραγωγής 20% το 2023, οπότε η τρέχουσα κατάσταση προωθεί αυτό το επίπεδο κατά αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, «η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να επιταχύνει τη μείωση της παραγωγής άνθρακα αποδυναμώνοντας περαιτέρω την οικονομική βιωσιμότητα των ήδη αμφισβητούμενων σταθμών άνθρακα και προτρέποντας τη μόνιμη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Τέλος, οι ΑΠΕ διανύουν μια εξαιρετική περίοδο λόγω των συνθηκών που επικρατούν πλέον στον κόσμο και είναι ευκαιρία να επιταχυνθεί το lockdown στις εγκαταστάσεις άνθρακα και να ευνοηθεί η νέα αυτή προοπτική».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης