Ευκαιρία για την Αφρική η ηλιακή ενέργεια - Γιατί αποτελεί «πονοκέφαλο» ο άνθρακας

Ευκαιρία για την Αφρική η ηλιακή ενέργεια - Γιατί αποτελεί «πονοκέφαλο» ο άνθρακας
Έως τα 3,6 δισ. δολάρια αναμένονται οι συνολικές επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια από την Αφρική

Ο Μάιος ήταν ένας μεγάλος μήνας για την ηλιακή ενέργεια της Αφρικής. Η Αλγερία ενέκρινε ένα τεράστιο ηλιακό σχέδιο 4 GW, το οποίο θα εγκαταστήσει 10 φορές την χωρητικότητα ηλιακής ενέργειας της χώρας για επένδυση 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως 3,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο νότια, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις και στις δύο πλευρές της Ζιμπάμπουε, η οποία ανακοίνωσε την πρόσκληση για υποβολή προσφορών σε ηλιακά έργα συνολικής ισχύος 500 MW.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κίνηση, δεδομένου ότι η πραγματική συνολική ισχύς της Ζιμπάμπουε είναι κάτω από 1.000 MW.

Λίγες μέρες αργότερα, η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ζάμπια, Zesco, ανακοίνωσε ότι είχε υπογράψει συμβάσεις συνολικού ύψους 548 εκατομμυρίων δολαρίων με την PowerChina για την ανάπτυξη 600 MW ηλιακών σταθμών.

Καθώς η ηλιακή ενέργεια γίνεται όλο και πιο φθηνή, αναπόφευκτα θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Αφρική, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Απεξάρτηση από τα υδροηλεκτρικά

Τόσο η Ζιμπάμπουε όσο και η Ζάμπια πρέπει να διαφοροποιηθούν από την εξάρτηση από υδροηλεκτρικούς σταθμούς στο φράγμα Kariba.
Μια μακροχρόνια ξηρασία οδήγησε πρόσφατα σε έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας και στα δύο έθνη.
Τα χαμηλά επίπεδα νερού στο φράγμα έχουν μειώσει την πραγματική ισχύ ισχύος της μεγαλύτερης πηγής ενέργειας της Ζιμπάμπουε από 1.000 MW σε 600 MW.

Η αναπόφευκτη λύση

Λόγω του ότι η εξάρτηση από τα υδροηλεκτρικά έχει υποστεί πλήγμα, η κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που θα βασίζεται σε νερό από το φράγμα Kariba φαίνεται στην καλύτερη περίπτωση αμφισβητήσιμο.
Η ηλιακή ενέργεια φαίνεται να είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να βοηθήσει τη Ζιμπάμπουε να μειώσει την υπερβολική εξάρτηση από την Kariba, καθώς και για τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το Eskom της Νότιας Αφρικής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης