Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Tουρκία: Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν απάντηση - Παναγιωτόπουλος: Πλοίο νότια της Κρήτης συνιστά παραβίαση

Tουρκία: Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν απάντηση - Παναγιωτόπουλος: Πλοίο νότια της Κρήτης συνιστά παραβίαση
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, λίγες ώρες μετά την πρόσκληση προς την Ελλάδα για διάλογο και… μοιρασιά, επιστρέφει με απειλές
Σε παροξυσμό φαίνεται πως βρίσκεται η Τουρκία μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την ΑΟΖ και τις επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την κυβέρνηση της Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες.
Η Τουρκία αφού είδε τη… συγκρατημένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσκληση για διάλογο, άρχισε να θέτει θέμα… μοιρασιάς άρχισε να εκτοξεύει νέες απειλές για κλιμάκωση της έντασης με αφορμή τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, να επαναφέρει το θέμα των προσφύγων στον Έβρο, ενώ την ίδια στιγμή, το Καστελόριζο παραμένει στο στόχαστρο της.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι «χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Τουρκία των ενεργειών της».

Οι απειλές Cavusglu

«Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ενώ με το βλέμμα στην Ελλάδα, απειλεί μάλιστα ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα «κυριαρχικά δικαιώματά» της και θα δώσει «την απάντηση» εάν το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εμποδίσει τα τουρκικά πλοία.
«Ας το επιχειρήσουν! Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρητικά σκάφη μας: Εδώ πρόκειται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία και θα υπερασπιστούμε.
Εάν θέλουν κλιμάκωση, θα λάβουν την απάντηση», δηλώνει ο Cavusoglu σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε περίπτωση που το Ελληνικό Πολεμικό ναυτικό εμποδίσει τα γεωτρητικά σκάφη που θα αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Μεσόγειο.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, σύμφωνα με την SZ, περιέγραψε την Τουρκία ως «θρασύ ταραχοποιό της γειτονιάς», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι ο Erdogan «προσέφερε συνεργασία στην Μεσόγειο», αλλά «η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη».
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να κοιτάξει στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας ο πρόεδρος Erdogan του πρότεινε συνεργασία στην Μεσόγειο.
Μπορούμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.
Ο Erdogan ήθελε να συζητήσει, αλλά η Αθήνα δεν ήταν πρόθυμη για αυτό.
Η Ελλάδα συνάπτει συμφωνίες με γειτονικές μεσογειακές χώρες.
Αντί να εργάζεται εναντίον μας με τη Γαλλία και την Ε.Ε., η Ελλάδα θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με εμάς.
Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες.
Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας και τα συμφέροντα της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», τονίζει ο Cavusoglu και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δηλώνει ότι το ζήτημα της χάραξης θαλασσίων συνόρων δεν αποτελεί θέμα για δικαστήριο και υποστηρίζει ότι «έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για αυτά τα ζητήματα», ενώ η Άγκυρα έχει, όπως λέει, καταχωρήσει την υφαλοκρηπίδα της στα Ηνωμένα Έθνη.
«Ένα παράδειγμα για το πώς η Αθήνα μπορεί να λύσει τέτοια προβλήματα μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου είναι η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.
Μόνον με την Τουρκία αρνούνται να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο», συνεχίζει ο τούρκος υπουργός και επανέρχεται στο θέμα του Καστελόριζου: «Το μικρό ελληνικό νησί Καστελόριζο βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από τις τουρκικές ακτές και φέρεται να έχει 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα χωρικών υδάτων.
Αυτό το μικρό νησί απέχει 500 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα, τα χωρικά του ύδατα είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί.
Ποια χώρα θα δεχόταν κάτι τέτοιο;
Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα που μπορεί κανείς να τη μεταχειριστεί έτσι;», λέει χαρακτηριστικά.
Ο Cavusoglu κατηγορεί ακόμη την Ελλάδα ότι «διαδίδει ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τα θέματα των σχέσεων της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.
«Αυτά είναι ανοησίες.
Οι Έλληνες διαδίδουν αυτές τις ψευδείς πληροφορίες.
Υποστηρίζουμε τα σχέδια του ΝΑΤΟ για την άμυνα της Πολωνίας και των κρατών της Βαλτικής.
Κάτι άλλο είναι αποφασιστικής σημασίας: Πρόκειται για άκρως απόρρητα σχέδια του ΝΑΤΟ.
Ποιος βλάπτει τη συμμαχία παραποιώντας και διαρρέοντας άκρως απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ για να βάλει στο στόχαστρο την Τουρκία; Αυτό είναι προδοσία.
Ζητούμε εσωτερική έρευνα στο ΝΑΤΟ», προσθέτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Παναγιωτόπουλος (ΥΕΘΑ): Τουρκικό ρευνητικό πλοίο νότια της Κρήτης συνιστά παραβίαση του κυριαρχικού μας δικαιώματος

Τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών M. Cavusoglu σχολίασε σε αυστηρό ύφος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
«Οι δηλώσεις της Τουρκικής κυβέρνησης παραπέμπουν σε θερμό επεισόδιο, αυτό που λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι δεν μπορείς να καλείσαι σε ένα διάλογο με όρους εκβιασμού ή ευθείας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, τέτοιο διάλογο δεν τον θέλουμε», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Alpha.
Χαρακτήρισε δε αυτόν τον τρόπο έκκλησης σε διάλογο «παράξενο» και τόνισε πως ο διάλογος δεν εκβιάζεται.
Αν ο κύριος Cavusoglu θεωρεί ότι αυτός είναι ο τρόπος για να καλέσει τον άλλο σε διάλογο, εμείς το βρίσκουμε έναν παράξενο τρόπο και ενώ θεωρούμε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί και δεν πρέπει ο διάλογος να εκβιάζεται», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Ξεκαθάρισε επίσης πως η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο αλλά όχι με τους τέτοιους όρους.
«Η Τουρκία θα πρέπει να δείξει προθέσεις καλής γειτονίας, αλλά και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Η Τουρκία λειτουργεί ως ο ταραξίας και ο νταής της περιοχής, δεν γίνεται έτσι να συζητάς.
Θέλουμε διάλογο, αλλά όχι με αυτούς τους όρους», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, έκανε σαφές πως η αποστολή ερευνητικού πλοίου νότια της Κρήτης αποτελεί παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
«Η ύπαρξη ενός πλοίου σε ελληνικά νερά με όρους πιθανότατα αβλαβούς διελεύσεως ή οτιδήποτε άλλο, δεν θα ήταν αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, έχει συμβεί και συμβαίνει.
Από την άλλη ένα ερευνητικό που έρχεται να πραγματοποιήσει έρευνες νότια της Κρήτης, θα συνιστά παραβίαση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», ανέφερε.

Ζήτημα τουρκικής κυριαρχίας, η Αγιά Σοφιά

Σε ό,τι αφορά την Αγία Σοφία και τις δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων περί μετατροπής της σε τζαμί, ο Cavusoglu δηλώνει ότι «και αυτό είναι ζήτημα δικής μας κυριαρχίας».
«Οι Έλληνες ανακατεύονται και συμπεριφέρονται σαν να τους ανήκει η Κωνσταντινούπολη και η Αγία Σοφία.
Η Αθήνα δεν μπορεί να μας δίνει εντολές.
 Δεν θα κάνουμε κάτι το οποίο δεν μπορούμε να εξηγήσουμε.
Ο Σουλτάνος Μεχμέτ Φατίχ κατέκτησε την Κωνσταντινούπολη το 1453 και μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε τζαμί, έγγραφα του ιδρύματος το τεκμηριώνουν», δηλώνει.

Τα σύνορα της Τουρκίας παραμένουν ανοιχτά

Ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται μεταξύ άλλων ότι η δήλωση του Erdogan ότι τα σύνορα προς την Ε.Ε. είναι ανοιχτά εξακολουθεί να ισχύει.
«Δεν απορρίπτουμε κανέναν πρόσφυγα που έρχεται στην Τουρκία, αλλά δεν σταματάμε και κανέναν που θέλει να συνεχίσει προς άλλη χώρα.
 Η Τουρκία πλήττεται από το τεράστιο βάρος των προσφύγων εδώ και δέκα χρόνια, και όλα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολα λόγω του κορωνοϊού.
Το ζητούμενο δεν είναι να πληρώνει η Ευρώπη και η Τουρκία να σταματά τους πρόσφυγες.
Απαιτείται συνεργασία.
Πρέπει να βρούμε επιτέλους μια λύση», επισημαίνει.

Οι κατηγορίες Erdogan για τον Έβρο

Σε ομιλία του σε ένα Φεστιβάλ ταινιών αναφερόμενος σε ταινίες για πρόσφυγες, έστειλε ένα μήνυμα μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σύνορα που όπως σημείωσε τον περασμένο χρόνο υπήρξαν απάνθρωπες εικόνες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αυτό έδειξε πως συμπεριφέρονται κάποιες ευρωπαϊκές χώρες στους πρόσφυγες ενώ κατηγόρησε και την Ευρώπη που δεν έχει πάρει μέτρα υπέρ των προσφύγων.
«Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις  προς την Τουρκία και η χώρα μας αφέθηκε μόνη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό κύμα.
Οι πρόσφυγες που κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη έγιναν θύματα της ρατσιστικής και της εχθρικής πολιτικής. 
Τον περασμένο χρόνο οι απάνθρωπες εικόνες που διαδραματίστηκαν στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας ήταν ένα καλό παράδειγμα για να δείξει πως βλέπουν τους πρόσφυγες κάποιες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan.

Πέτσας: Χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Τουρκία των ενεργειών της

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε, στη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, για την πρόσκληση διαλόγου που απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Εμείς είμαστε πάντα υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι «στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Τουρκία των ενεργειών της».
Υπό αυτήν την προϋπόθεση, είναι δυνατή η συζήτηση για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών εκτίμησε ο κ. Πέτσας, ως τη μόνη μας εκκρεμότητα με τη γειτονική χώρα.

Αποστολάκης (τέως υπ.Άμυνας): Μπορούμε να προκαλέσουμε μεγάλη ζημιά στην Τουρκία – Δε συμφέρει κανέναν μια πολεμική σύρραξη

Τη θέση ότι η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Τουρκία διατύπωσε ο τέως υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, τονίζοντας ωστόσο και με αφορμή τις κλιμακούμενες προκλήσεις από την τουρκική πλευρά, ότι δεν συμφέρει κανέναν μια πολεμική σύρραξη.
«Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει αυτό που έχει στο μυαλό της, να δημιουργήσει μια διαφορετική κατάσταση στην ΑΟΖ διαφορετική από αυτή που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο.
Είδαν οι Τούρκοι ότι έχουμε πρόθεση και είμαστε διαλλακτικοί και το δείξαμε στους Ιταλούς.
Γιατί λοιπόν να μην είμαστε και με αυτούς.
Και για αυτό άρχισαν να προσεγγίζουν διαφορετικά την κατάσταση, να μιλήσουμε και να τα βρούμε.
Σταμάτησαν τη σκληρή απειλή» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Αποστολάκης.
Ερωτηθείς αν συνυπογράφει τη δήλωση του στρατηγού Φλώρου ότι «όποιος πατήσει ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα δούμε ποιος ήταν» ο κ.Αποστολάκης είπε ότι «η δήλωση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να απαντήσουν στην όποια παραβίαση, είναι στη σωστή κατεύθυνση, για να καταλάβουν ότι δεν βάζουμε την ουρά στα σκέλια».
«Όταν μας απειλούν δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί.
Βέβαια, όταν οι απειλές είναι λεκτικές και οι απαντήσεις είναι λεκτικές, το θέμα είναι τι γίνεται όταν γίνουν πράξεις.
Η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην Τουρκία.
Δεν συμφέρει κανέναν, δεν κερδίζει τίποτε η Τουρκία κάνοντας μια πολεμική σύρραξη» είπε ο κ.Αποστολάκης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης