Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σανίδα σωτηρίας η επιστρεπτέα προκαταβολή των 1,4 δισ για εκατοντάδες χιλιάδες εταιρίες

Σανίδα σωτηρίας η επιστρεπτέα προκαταβολή των 1,4 δισ για εκατοντάδες χιλιάδες εταιρίες
Καταφύγιο στην επιστρεπτέα προκαταβολή του 1,4 δισ. ευρώ προσπαθούν να βρουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, πολύ μικρές, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που βάλλονται από τον κορωνοϊό και διψούν για ρευστότητα
Καταφύγιο στην επιστρεπτέα προκαταβολή του 1,4 δισ. ευρώ προσπαθούν να βρουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρές, πολύ μικρές, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που βάλλονται από τον κορωνοϊό και διψούν για ρευστότητα.
Τελευταία στιγμή το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να προχωρήσει σε παράταση της προθεσμίας διευρύνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των δικαιούχων.
Αίτηση συμμετοχής στον δεύτερο κύκλο μπορούν να υποβάλουν εταιρείες οι οποίες ήταν προβληματικές κατά την 31η/12/2019. Γεγονός είναι πάντως ότι περισσότερες από 145.000 επιχειρήσεις από το λιανεμπόριο και τον επισιτιστικό κλάδο βρίσκονται ήδη σε απόγνωση δεδομένης της έως τώρα μηδαμινής στήριξης και της περιορισμένης πρόσβασης σε φτηνά δάνεια από τις τράπεζες.
Λίγες μέρες μετά τις θλιβερές αποκαλύψεις από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τη συντριβή που υπέστησαν οι παραγωγικοί κλάδοι τους μήνες της καραντίνας (απώλειες 9 δισ. ευρώ στον τζίρο Μαρτίου-Απριλίου 2020) έρχονται τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να αναδείξουν την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου για την επόμενη μέρα της πανδημικής κρίσης.
Το ενδιαφέρον των μικρομεσαίων και των επαγγελματιών για τα κρατικά χαμηλότοκα δάνεια είναι τόσο μεγάλο που λειτούργησε ως μοχλός πίεσης προς το υπουργείο Οικονομικών ώστε να παρατείνει ώς τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 26 Ιουνίου την προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 102.7755 επιχειρήσεις είχαν οριστικοποιήσει την αίτησή τους μέχρι χθες το απόγευμα, ενώ 117.940 έσπευσαν να υποβάλουν τα στοιχεία για την πτώση του τζίρου στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου 2020, μια διαδικασία που προηγείται της οριστικής υποβολής της αίτησης.
Στον πρώτο κύκλο, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία.
Από αυτές, 7.598 επιχειρήσεις δεν έχουν εργαζόμενους, 30.006 επιχειρήσεις έχουν από 1 έως 5 εργαζόμενους και 11.480 επιχειρήσεις διαθέτουν από 6 έως 20 εργαζόμενους.
Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι ανοίγουν τα σύνορα της επιστρεπτέας και αυξάνεται η περίμετρος των δικαιούχων.
Ετσι, σύμφωνα με τη νέα απόφαση, δίνεται η δυνατότητα ένταξης και σε άλλες επιχειρήσεις, κυρίως επιτηδευματίες που είχαν αποκλειστεί στον πρώτο γύρο.
Στη δεύτερη φάση μπορούν να συμμετάσχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, καθώς και οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, εφόσον διαθέτουν φορολογική ταμειακή μηχανή. Ενδεικτικά παραδείγματα νέων δικαιούχων ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζόμενους είναι τα ακόλουθα: λιανικό εμπόριο μικρών ατομικών επιχειρήσεων χωρίς εργαζομένους, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των παντοπωλείων, καταστημάτων ψιλικών, περιπτέρων, ειδών δώρων, φαρμακείων, αρτοποιείων, ανθοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, κομμωτηρίων, και κάθε κατάστημα λιανικής που διαθέτει ταμειακή μηχανή. Επίσης, μπορούν να συμμετάσχουν οι πωλητές λαϊκών αγορών, όσοι εκμεταλλεύονται ταξί, καθώς και οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους στους χώρους της εστίασης, του καφέ, της παροχής ποτών, σε καντίνες κτλ. Επισημαίνεται ότι στον δεύτερο κύκλο θα μοιραστούν συνολικά 1,4 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης