Τελευταία Νέα
Ενέργεια

4 δισ. στην Ελλάδα εντός 2020 από το Ταμείο Ανάκαμψης – Έμφαση Ε.Ε. σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση, «καθαρές» μεταφορές

4 δισ. στην Ελλάδα εντός 2020 από το Ταμείο Ανάκαμψης  – Έμφαση Ε.Ε. σε ΑΠΕ, εξοικονόμηση, «καθαρές» μεταφορές
Οι πόροι για το ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund) θα ενισχυθούν από 7,5 σε 40 δισ. ευρώ, ενώ θα διατεθούν κυρίως με απευθείας χρηματοδοτήσεις
Στόχος της Κομισιόν είναι τα πρώτα δείγματα γραφής από το σχέδιο ανάκαμψης να δοθούν ήδη από τη φετινή χρονιά, με την απόδοση σύμφωνα με πληροφορίες σε κάθε κράτος-μέλος εντός 2020 ενός μέρους των ευρωπαϊκών κονδυλίων που του αναλογούν, με σκοπό τη «θωράκισή» του από τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα λάβει εντός του 2020 ένα ποσό περί τα 4 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιμετώπισης της οικονομίας. Κεφάλαια τα οποία συγκαταλέγονται στα 32 δισ. ευρώ που υπολογίζεται πως αναλογούν στη χώρα μας (22,5 δισ. επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. δάνεια), από το σχέδιο ανάκαμψης το οποίο έχει εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως είναι γνωστό, βασικός πυλώνας του πλάνου ανάκαμψης είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα διατεθεί το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων για την άμεση αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το Next Generation EU αποτελεί ένα προσωρινό εργαλείο έκτακτης ανάγκης, ενισχύοντας τον προϋπολογισμό της ΕΕ παράλληλα με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ.

Κομβική η «πράσινη» μετάβαση

Για τη διάθεση των κονδυλίων ανάκαμψης της οικονομίας, κομβικό ρόλο παίζει η «πράσινη» μετάβαση, καθώς όπως έχει τονίσει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, μαζί με τον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί τις στρατηγικές προτεραιότητες της Ε.Ε. στη «μετα-κορωνοϊό» εποχή. Βασικό όχημα στην «πράσινη» μετάβαση θα αποτελέσουν οι ΑΠΕ, κυρίως οι αιολικοί και οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί. Παράλληλα, στόχος της Κομισιόν είναι επίσης η προώθηση δημιουργίας αγοράς «πράσινου» υδρογόνου στη Γηραιά Ήπειρο.

Σημαντικό επίσης πυλώνα θα αποτελέσει η ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κτιρίων, τόσο δημόσιων όσο και ιδιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει από τις Βρυξέλλες για το «Κύμα Ανακαινίσεων», η Κομισιόν θα εισηγηθεί τη χρηματοδότηση των σχετικών δράσεων με 91 δισ. ευρώ ετησίως, για εγγυήσεις και δάνεια.

Πρωτεύουσα θέση στο πλάνο ανάκαμψης αναμένεται να διαδραματίσει επίσης η στροφή σε μοντέλο κυκλικής οικονομίας, με αποδοτική χρήση των πρώτων υλών. Το ίδιο ισχύει και με τις «καθαρές» μεταφορές και logistics, μεταξύ άλλων με μέτρα προώθησης της ηλεκτροκίνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως έχει διαρρεύσει, θα τεθεί στόχος για την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου φορτιστών για ηλεκτρικά οχήματα. Επίσης, αναμένεται να δεσμευθεί ένα πόσο της τάξης των 60-80 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πωλήσεων ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Πόροι 40 δισ. ευρώ για το ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

Στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, ακόμη πιο βαρύνουσα σημασία αποκτά για την Ε.Ε. και η ανάπτυξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές που σήμερα εξαρτώνται από δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα. Έτσι, θα ενισχυθούν οι πόροι για το ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund) από 7,5 σε 40 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα διατεθούν κυρίως με απευθείας χρηματοδοτήσεις.

Κατά συνέπεια, ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Mechanism) εκτιμάται ότι θα μοχλεύσει πλέον 150 δισ. ευρώ (από 100 δισ.), μέσω αύξησης πόρων από το InvestEU και δάνεια της ΕΤΕπ. Προτεραιότητες στη χρηματοδότηση θα έχουν τα προγράμματα επανεκπαίδευσης εργαζομένων, η στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση και την κυκλική οικονομία.

Τέλος, μεγαλύτερη συσχέτιση με τους κλιματικούς στόχους θα αποκτήσει και ο τομέας της έρευνας, καθώς μετά την υγεία, η δεύτερη πιο σημαντική προτεραιότητα θα είναι οι καινοτομίες που σχετίζονται με το περιβάλλον. Μάλιστα, το Horizon Europe, το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, θα ενισχυθεί κατά 13,5 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στη στήριξη μικρομεσαίων και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και startup.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης