Κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου 700 MW για τη Λιθουανία στη Βαλτική Θάλασσα

Κατασκευή υπεράκτιου αιολικού πάρκου 700 MW για τη Λιθουανία στη Βαλτική Θάλασσα
Το αιολικό πάρκο θα έχει τεθεί σε λειτουργία ως το 2030 και θα παράγει περίπου 2,5 έως 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως

 Η Λιθουανία συμφώνησε στην εγκατάσταση υπεράκτιου αιολικού πάρκου έως 700MW στη Βαλτική Θάλασσα. Η κυβέρνηση είπε ότι η περιοχή έχει μέση ταχύτητα ανέμου περίπου εννέα μέτρα το δευτερόλεπτο. Μάλιστα, προβλέπεται διαγωνισμός για τα δικαιώματα στο δίκτυο την η Φεβρουαρίου 2023.

Παράλληλα, ο Λιθουανικός Οργανισμός Ενέργειας θα πραγματοποιήσει μια στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση αναφορικά με τις επιπτώσεις του έργου, πριν από τον διαγωνισμό. Το αιολικό πάρκο θα έχει τεθεί σε λειτουργία ως το 2030 και θα παράγει περίπου 2,5 έως 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως.

Ο υπουργός Ενέργειας Zygimantas Vaiciunas δήλωσε: «Χρησιμοποιώντας υπεράκτια αιολική ενέργεια, θα επιτύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα μειώσουμε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από άλλες χώρες.

Στη συνέχεια περιέγραψε τον στόχο της χώρας, που είναι η «προσέλκυση επενδυτών παγκοσμίου βεληνεκούς για την αγορά της Λιθουανίας» , με το οικονομικό εύρος των εν λόγω επενδυτικών κινήσεων να κυμαίνεται στα 1 δις ευρώ.

Επίσης, έχουν εγκριθεί οι ρυθμιστικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη υπεράκτιων ανέμων στα ανοικτά της χώρας. Η κυβέρνηση ανέθεσε στο Υπουργείο Ενέργειας την προετοιμασία των απαραίτητων λογαριασμών που ρυθμίζουν το σύστημα στήριξης για υπεράκτια αιολική ενέργεια, οι οποίοι αναμένεται να υποβληθούν για έγκριση έως την 1η Ιουλίου.

Κάλεσε τέλος τον τοπικό διαχειριστή συστήματος μεταφοράς να ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες για τη σύνδεση των στροβίλων που σχεδιάζονται να αναπτυχθούν σε ηλεκτρικά δίκτυα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης