Επικαιρότητα

Επί τα χείρω αναθεωρεί την εκτίμηση για παγκόσμια ύφεση το ΔΝΤ - Στο -4,9% το 2020

Επί τα χείρω αναθεωρεί την εκτίμηση για παγκόσμια ύφεση το ΔΝΤ - Στο -4,9% το 2020
Η εκτίμηση για ύφεση 4,9% στην παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον η χειρότερη στην ιστορία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ
Στο -4,9% εκτιμά ότι θα είναι η παγκόσμια ύφεση το 2020 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από -3% που ήταν την προηγούμενη εκτίμηση, καθώς η κρίση του κορωνοϊού προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας.
Η εκτίμηση για ύφεση 4,9% στην παγκόσμια παραγωγή είναι πλέον η χειρότερη στην ιστορία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ.
«Η πανδημία COVID-19 είχε αρνητικότερο αντίκτυπο στη δραστηριότητα το πρώτο εξάμηνο του 2020 από ό, τι αναμενόταν και η ανάκαμψη προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή από ό, τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως», αναφέρει η έκθεση του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση και οι υπηρεσίες μειώθηκαν πέρα ​​από τις προσδοκίες και ενώ η πορεία της παγκόσμιας αγοράς εργασίας περιγράφεται ως «καταστροφική».
Η έκθεση προβλέπει ύφεση των ΗΠΑ να είναι της τάξεως του -8,0% το 2020, μια αξιοσημείωτη υποβάθμιση από τις προβλέψεις του Απριλίου για -5,9%.
Στην Ευρωζώνη, το ΔΝΤ αναγνώρισε τη συμβολή των ευρωπαϊκών μέτρων δημοσιονομικής στήριξης, όπως βραχυπρόθεσμα προγράμματα εργασίας, αλλά μείωσε την πρόβλεψη 2020 για την παραγωγή σε -10,2%, από την πρόβλεψη του Απριλίου στο -7,5%.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε παρόμοια υποβάθμιση και προβλέπεται επίσης να σημειώσει οικονομική συρρίκνωση 10,2% φέτος.
Ωστόσο, το ΔΝΤ σημείωσε ότι θετικά οικονομικά στοιχεία, όπως η αύξηση των θέσεων εργασίας τον Μάιο, οδηγούν στην εκτίμηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα ανακάμψει κατά 4,5% το 2021, από 4,7% που εκτιμήθηκε τον Απρίλιο.
Το ΔΝΤ προβλέπει μια παγκόσμια ανάκαμψη της τάξεως του 5,4% το 2021, η οποία όμως προϋποθέτει επίμονη κοινωνική απόσταση και χαμηλότερη παραγωγικότητα (λόγω της μετατόπισης πόρων προς την ασφάλεια και την υγιεινή στο χώρο εργασίας).
Η έκθεση προειδοποίησε ότι οι προβλέψεις της αντιμετωπίζουν ορισμένες αβεβαιότητες σχετικά με την εξάπλωση του ίδιου του ιού, προτρέποντας τις χώρες να δώσουν προτεραιότητα σε πόρους για το σύστημα υγείας και, στη συνέχεια, οικονομική στήριξη μέσω «σημαντικών, καλά στοχευμένων» δημοσιονομικών πολιτικών.
Σε γενικές γραμμές, το ΔΝΤ επικρότησε τις κεντρικές τράπεζες για τις «γρήγορες» ενέργειές τους προκειμένου να διασφαλιστεί η ρευστότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και να διατηρηθεί το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις πολύ στενά.

Υποβαθμίσεις στην Ασία, τη Λατινική Αμερική

Το ΔΝΤ είχε προβλέψει προηγουμένως θετική ανάπτυξη στην Ασία, ως αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής στην Ινδία και την Κίνα.
Ωστόσο, η επιδεινούμενη κατάσταση με την εξάπλωση του COVID-19 στην Ινδία οδήγησε το ΔΝΤ να μειώσει δραματικά τις προβλέψεις του για την Ινδία στο -4,5%, μειώνοντας τις προσδοκίες για την αναδυόμενη και αναπτυσσόμενη περιοχή της Ασίας σε -0,8% για το 2020.
Η αναθεώρηση σημαίνει ότι το ΔΝΤ περιμένει τώρα κάθε περιοχή του κόσμου να συρρικνωθεί φέτος, αν και μεμονωμένες χώρες ενδέχεται να εξακολουθούν να βλέπουν ανάπτυξη.
Το ΔΝΤ αναμένει ότι η Κίνα θα αναπτυχθεί κατά 1,0% το 2020, σημειώνοντας μείωση από την πρόβλεψη του 1,2% τον Απρίλιο.
Ως η πρώτη χώρα που επλήγη από τον ιό, η Κίνα φέρεται να είδε μια «ισχυρότερη από την αναμενόμενη» ανάκαμψη των επενδύσεων και των υπηρεσιών, υποστηρίζοντας την εκτίμηση του ΔΝΤ για απότομη ανάκαμψη του ΑΕΠ 8,2% το 2021.
Στη Λατινική Αμερική, από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ είπε ότι οι περισσότερες χώρες «εξακολουθούν να αγωνίζονται να περιορίσουν τις λοιμώξεις».
Το ΔΝΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της Βραζιλίας να συρρικνωθεί κατά 9,1% το 2020, σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου για μείωση 5,3%.
Το Μεξικό αναμένεται να σημειώσει συρρίκνωση 10,5% το 2020.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης