Ηλεκτρισμός

ΑΔΜΗΕ: Νέο πρόγραμμα εθελούσιας – Ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος προσλήψεων

tags :
ΑΔΜΗΕ: Νέο πρόγραμμα εθελούσιας – Ανάγκη αλλαγής του καθεστώτος προσλήψεων
Μέσω του προγράμματος προσφέρεται bonus 7.000 ευρώ σε εργαζόμενους 62 ετών και άνω, με θεμελιωμένα πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα
Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ενέκρινε σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ. του ΑΔΜΗΕ εντός του Ιουνίου, με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανανέωση του προσωπικού της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι όροι για τους δικαιούχους είναι παρόμοιοι με το πρόγραμμα που «τρέχει» αυτή την περίοδο και η ΔΕΗ, δηλαδή αφορά εργαζόμενους ηλικίας 62 ετών και άνω, με θεμελιωμένα πλήρη συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Σε όσους δηλώσουν συμμετοχή, θα προσφερθεί κίνητρο εθελούσιας αποχώρησης 7.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τις συμβάσεις εργαζομένων με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, οι οποίοι δεν θα θελήσουν να υπαχθούν στο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, οι εκτιμήσεις τοποθετούν σε περίπου 20 άτομα τους υπαλλήλους του Διαχειριστή, τους οποίους αφορά το πρόγραμμα.

Η νέα εθελούσια αποτελεί την τελευταία πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ για την ανανέωση του προσωπικού, η οποία είναι απαραίτητη με δεδομένο το εξαιρετικά σημαντικό έργο που έχει μπροστά της η εταιρεία για την αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς, πρώτα από όλα διασυνδέοντας σχεδόν το σύνολο των νησιών. Ωστόσο, το αποτέλεσμά της θα είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένο, λόγω της αργής διαδικασίας των προσλήψεων.

Στα 52 έτη ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού

Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τα προγράμματα που έχουν «τρέξει» από το 2018, αυτή τη στιγμή ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού αγγίζει τα 52 έτη. Έτσι, παρόλο που είναι αισθητά μειωμένος από τα 54,5 έτη, που ήταν προηγουμένως, και πάλι δεν ανταποκρίνεται στη στρατηγική σημασία του ρόλου που έχει αναλάβει η εταιρεία στην ενεργειακή μετάβαση.

Ο λόγος είναι πως το καθεστώς των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, στο οποίο υπάγεται ο ΑΔΜΗΕ, καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρες τις σχετικές διαδικασίες. Απόδειξη το γεγονός ότι με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου από το 2018 έχουν αποχωρήσει περί τα 230 άτομα. Ωστόσο, παρόλο που αυτό σημαίνει ότι απελευθερώθηκαν ισάριθμες θέσεις, στο ίδιο χρονικό διάστημα προστέθηκαν λιγότεροι από 70 νέοι εργαζόμενοι. Κάτι που, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, καταδεικνύει πως είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση του τρόπου προσλήψεων.

Ένας σημαντικός λόγος είναι πως οι προκηρύξεις αφορούν εξειδικευμένες θέσεις, όπως για παράδειγμα ηλεκτρολόγων μηχανικών, για τις οποίες υπάρχει ζήτηση στην αγορά εργασίας και προσφέρονται υψηλότερες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, με δεδομένο ότι μπορεί να χρειαστούν δύο χρόνια ώστε να οριστικοποιηθεί μία πρόσληψη, είναι εξαιρετικά πιθανό ο δικαιούχος να έχει στο μεταξύ εξασφαλίσει μία θέση σε κάποια ιδιωτική εταιρεία.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης