Ναυτιλία

Η Maersk χρηματοδοτεί με 60 εκατ. δολ. ερευνητικό κέντρο για την μείωση των εκπομπών άνθρακα

Η Maersk  χρηματοδοτεί με 60 εκατ. δολ. ερευνητικό κέντρο για την μείωση των εκπομπών άνθρακα
Η Maersk στοχεύει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050
Ο μεγαλύτερος αποστολέας εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο, A.P. Moller-Maersk, θα συνεργαστεί με κορυφαίους κλάδους για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου στη Δανία με στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η Δανέζικη Maersk, η οποία στοχεύει να είναι ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050, ανακοίνωσε την Πέμπτη 25/6/2020 ότι το ερευνητικό κέντρο θα συνδυάσει γνώσεις από τη βιομηχανία, τους πανεπιστημιακούς και τους ρυθμιστικούς φορείς για την «απανθρακοποιήση» της βιομηχανίας αναπτύσσοντας καύσιμα και τεχνολογίες ουδέτερες από άνθρακα.

Η ναυτιλιακή βιομηχανία, η οποία μεταφέρει περίπου το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και αντιπροσωπεύει περίπου το 3% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα, δεσμεύτηκε πέρυσι να έχει ετοιμάσει πλοία και καύσιμα πλοίων με μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2030.

Η κίνηση θα χρηματοδοτηθεί από τον πλειοψηφικό ιδιοκτήτη του Maersk, την A.P. Moller Foundation, η οποία έχει δωρίσει 400 εκατομμύρια δανικές κορώνες (60,36 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή του ερευνητικού κόμβου με έδρα την Κοπεγχάγη, το οποίο θα απασχολεί αρχικά 100 άτομα, ανέφερε η Maersk.

Η Δανία, η οποία έχει έναν από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους στον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών κατά 70% έως το 2030, φιλοξενεί μεγάλες εταιρείες ανανεώσιμης ενέργειας, όπως ο κατασκευαστής αιολικών πάρκων Orsted και ο κατασκευαστής στροβίλων Vestas.

«Με αυτήν τη δωρεά, το Ίδρυμα A. P. Moller επιθυμεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος του κλίματος στην παγκόσμια ναυτιλία», δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, Ane Uggla.

Το κέντρο, το οποίο θα ήταν ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ιδρύθηκε από ναυτιλιακές εταιρείες Maersk και NYK Lines καθώς και από τη Siemens Energy, MAN Energy Solutions, ABS, Mitsubishi Heavy Industries και τον εμπορικό όμιλο Cargill Inc.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης