Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νορβηγία: Στα 2,5 δισ. δολάρια το κόστος για έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS

Νορβηγία: Στα 2,5 δισ. δολάρια το κόστος για έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα CCS
Το νορβηγικό κράτος σχεδιάζει να καλύψει περίπου το 80% των δαπανών του έργου αποθήκευσης άνθρακα
Η φιλοδοξία της Νορβηγίας να οικοδομήσει μια αλυσίδα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) πλήρους κλίμακας θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια κορώνες (2,58 δισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων των λειτουργικών δαπανών για δέκα χρόνια, σύμφωνα με μια οικονομική ανάλυση την Πέμπτη 25/6/2020.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναφέρει ότι η τεχνολογία CCS θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, βοηθώντας να αποδεσμευθούν βιομηχανίες όπως η παραγωγή τσιμέντου, αλλά οι αντίπαλοι λένε ότι θα μπορούσε να παρατείνει τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η Νορβηγία, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Δυτικής Ευρώπης, θέλει να αποδείξει ότι η τεχνολογία CCS μπορεί να λειτουργήσει συλλαμβάνοντας CO2 σε δύο βιομηχανικές εγκαταστάσεις και αποθηκεύοντάς την κάτω από τον βυθό της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας.

Το ένα έργο για τη σύλληψη των εκπομπών βρίσκεται σε ένα εργοστάσιο τσιμέντου στη νότια Νορβηγία, βραχίονας της Γερμανικής HeidelbergCement , ενώ το άλλο βρίσκεται σε ένα εργοστάσιο απορριμμάτων ενέργειας της Fortum στο Όσλο.

Με εξαίρεση το λειτουργικό κόστος, οι εκτιμώμενες συνολικές επενδύσεις κυμαίνονται μεταξύ 12,9 δισεκατομμυρίων και 17,1 δισεκατομμυρίων κορωνών, ανάλογα με το αν κατασκευάζονται ένα ή δύο εργοστάσια δέσμευσης CO2, σύμφωνα με τη μελέτη του Atkins Norge, της SNC-Lavalin Group και της Oslo Economics.

«Το μέτρο θεωρείται δαπανηρό ... Το μερίδιο του κράτους στο κόστος είναι σημαντικό», ανέφερε.

Μια μελέτη του 2018 από τους ίδιους συγγραφείς υπολόγισε ένα υψηλότερο συνολικό κεφάλαιο και λειτουργικό κόστος, μεταξύ 19,7 δισεκατομμυρίων και 25 δισεκατομμυρίων κορωνών, αλλά αυτό ήταν για τρία έργα - ενώ ο παραγωγός λιπασμάτων Yara ολοκλήρωσε το έργο CCS.

Το νορβηγικό κράτος σχεδιάζει να καλύψει περίπου το 80% των δαπανών, με τη βιομηχανία να καταβάλει το υπόλοιπο, εάν ένα έργο εγκριθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ανέφερε το υπουργείο πετρελαίου και ενέργειας.

Η εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νορβηγίας Equinor και οι συνεργάτες της Shell και Total εργάζονται για την κατασκευή ενός χώρου αποθήκευσης που θα μπορούσε να καλύψει έως και 1,5 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης