Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων: Ελάτε να τα βρούμε, διαφορετικά θα στενοχωρηθείτε – Παρέμβαση ΗΠΑ: Να μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφία

Συνεχίζονται οι προκλήσεις των Τούρκων: Ελάτε να τα βρούμε, διαφορετικά θα στενοχωρηθείτε – Παρέμβαση ΗΠΑ: Να μη γίνει τζαμί η Αγία Σοφία
Δυναμιτίζει το κλίμα η Τουρκία, την ίδια στιγμή που καλεί την Ελλάδα σε διάλογο
Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη νέα προκλητική παρέμβαση του Τούρκου υπουργού Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος από τη μια απευθύνει στην Ελλάδα έκκληση για διάλογο, ωστόσο, από την άλλη, καταφεύγει στις συνήθεις απειλές, προειδοποιώντας ότι θα… στενοχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.
Ο Akar έκανε λόγο για άλλη μία φορά για αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ενώ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Τουρκία θα κάνει χρήση του δικαιώματός της ως εγγυήτρια χώρα, αν χρειαστεί.
Xαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός πως νέες υπερπτήσεις σημειώθηκαν από τουρκικά μαχητικά πάνω από το Αιγαίο.
Στις προκλήσεις της Τουρκίας, όμως, απάντησε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών με μια δήλωση-χαστούκι για τη ρητορική και τις πρακτικές της γείτονος.
Ο επικεφαλής της διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων δήλωσε ότι η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς.
«Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να την διατηρήσει ως μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς ώστε όλοι οι πολίτες του κόσμου να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτή» δήλωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Αμερικανός γερουσιαστής Menendez, σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα και τις επιδιώξεις του Erdogan, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει να υποστεί κυρώσεις.
Nα σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το απόγευμα της Πέμπτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Emmanuel Macron.
Στη συνομιλία, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι ελληνογαλλικές σχέσεις και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Akar (ΥΕΘΑ Τουρκίας): Προχωράμε σε γεωτρήσεις - Ελάτε να τα βρούμε, αλλιώς θα λυπηθείτε

Σε μία νέα, άκρως προκλητική δήλωση προχώρησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Akar απηύθυνε πρόσκληση για διάλογο και ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι θα στεναχωρηθούν όσοι προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τετελεσμένα χωρίς την Τουρκία.
«Θα προστατεύσουμε σε κάθε περίπτωση τα δικαιώματα και το δίκιο μας.
Επαναλαμβάνουμε υπομονετικά την πρόσκλησή μας στους συνομιλητές μας.
Σας λέμε «ελάτε να καθίσουμε, να τα βρούμε, να συζητήσουμε.
Μην διανοηθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα χωρίς εμάς, θα λυπηθείτε», διαμήνυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Ο Τούρκος υπουργός συνεχίζοντας στο ίδιο προκλητικό ύφος υποστήριξε: «Στο Κυπριακό καθίστε καλά, τετελεσμένα κλπ. μην επιχειρήσετε.
Είμαστε εγγυητές, οι άλλες χώρες η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δικό τους θέμα αν θα το χρησιμοποιήσουν αυτό το δικαίωμά τους, εμείς θα το χρησιμοποιήσουμε.
Στους ομογενείς μας εκεί δεν μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε...
Όλοι έχουν καταλάβει ότι προχωράμε σε γεωτρήσεις και όποιος δεν το έχει καταλάβει, υπάρχει και η νομική διαδικασία».

Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ: Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς

Να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καλεί την τουρκική κυβέρνηση ο αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβης των ΗΠΑ, Sam Braunback.
Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter, «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο.
Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».

Menendez (Γερουσιαστής ΗΠΑ): Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία

Ο γερουσιαστής R. Menendez, σε μια αποκλειστική συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον μίλησε για την τουρκική προκλητικότητα, τις επιδιώξεις του Erdogan, τις τεράστιες ευκαιρίες στην Ανατολική Μεσόγειο, τις αποκαλύψεις του J. Bolton για τις σχέσεις Trump - Erdogan και τη Λιβύη.
«Δεν πρέπει να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν τις εντάσεις.
Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν δημιουργούν προβλήματα ή εντάσεις στην περιοχή», τόνισε ο γερουσιαστής σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΡΤ.
«Μόνο η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα.
Δεν μπορούμε να βάζουμε όλες τις χώρες στην ίδια κατηγορία σαν να είναι το ίδιο.
Δεν είναι» επισήμανε περαιτέρω.
Σε μια περίοδο έντονης τουρκικής προκλητικότητας ο κ. Menendez έστειλε σαφές μήνυμα μέσω της ΕΡΤ.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταδικάσει την ακραία επιθετικότητα της Τουρκίας. Τόσο σε σχέση με τον ισχυρισμό της ότι υπάρχει μια ΑΟΖ που φτάνει μέχρι την Λιβύη, παραβιάζοντας την κυριαρχία της Ελλάδος, όσο και σε σχέση με τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ» διαμήνυσε και προσέθεσε: «Οι ΗΠΑ είναι κράτος δικαίου και πρέπει να εφαρμόσουν τον νόμο και να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία».
Σχετικά με τα τεκταινόμενα στην εσωτερική πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, ο κ. Menendez υπογράμμισε ότι "η σχέση Trump - Erdogan, όπως περιγράφεται στο βιβλίο του Bolton, πιθανότατα αποτελεί τον λόγο που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης