Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Νορβηγία: Περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια για τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Νορβηγία: Περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια για τις πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η Νορβηγία στοχεύει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Η Νορβηγία θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 4 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ή σχεδόν το 8% του συνόλου, παρέχοντας περισσότερη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για μεγάλες βιομηχανικές μονάδες και υπεράκτιες πλατφόρμες πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με κυβερνητικές υπηρεσίες που επικαλείται το Reuters .

Ενώ η Νορβηγία είναι σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, υπέγραψε επίσης τη Συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος, δεσμευόμενη νωρίτερα αυτό το έτος να μειώσει τις εγχώριες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό έως το 2030.

Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020, το ήμισυ του συνόλου της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Νορβηγία θα μπορούσε να προέρχεται από πλατφόρμες που λαμβάνουν ανανεώσιμη ενέργεια και όχι από γεννήτριες που λειτουργούν με ντίζελ ή φυσικό αέριο, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή της βιομηχανίας πετρελαίου NPD.

"Υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες για περισσότερη ηλεκτροδότηση στη Νορβηγία, αλλά αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο στην ενέργεια στο μέλλον", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας, Tina Bru.

Η Νορβηγία παράγει το2% του παγκόσμιου πετρελαίου και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι δεσμεύσεις της για τα αέρια του θερμοκηπίου καλύπτουν μόνο εγχώριες εκπομπές και όχι εκείνες από ορυκτά καύσιμα που εξάγονται από την επικράτειά της και χρησιμοποιούνται από άλλους.

Οι υπεράκτιες πλατφόρμες στο Troll, στο Oseberg και σε άλλα πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συνδεθούν μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων στο ηπειρωτικό δίκτυο, όπως συνέβη τα τελευταία χρόνια για αρκετές νέες μονάδες, κυρίως το γιγαντιαίο πεδίο Johan Sverdrup.

Η Νορβηγία παράγει σχεδόν το σύνολο της ηλεκτρικής της ενέργειας από φράγματα υδροηλεκτρικής ενέργειας και αιολικά πάρκα.

Τα έργα που αναπτύσσονται από την υπεράκτια βιομηχανία πετρελαίου θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές CO2 από τις επιχειρήσεις κατά 1,7 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε η NPD, ενώ επτά χερσαίες εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να τις μειώσουν κατά 2,3 εκατομμύρια τόνους, ανέφερε η Διεύθυνση Υδατικών Πόρων και Ενέργειας.

Το διυλιστήριο πετρελαίου Mongstad της Equinor, το εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Hammerfest (LNG) και ο τερματικός σταθμός επεξεργασίας και εξαγωγής πετρελαίου Kaarstoe συγκαταλέγονται μεταξύ των εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με τις εκθέσεις.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης