Ενέργεια

Εγκαινιάζεται σήμερα (29/6) η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Δίκαιης Μετάβασης

Εγκαινιάζεται σήμερα (29/6) η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Δίκαιης Μετάβασης
Σκοπός της Πλατόρμας η παροχή τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης στα κράτη-μέλη για τη χρηματοδότησή τους μέσω του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης
Εγκαινιάζεται σήμερα (29/06) η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Δίκαιης Μετάβασης (JTP), με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη μέλη να καταρτίσουν τα εθνικά σχέδια προσαρμογής στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να αποκτήσουν έτσι πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, προϋπολογισμού άνω των 150 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αυτή η διαδικτυακή πλατφόρμα θα παρέχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς περιοχών οι οποίοι εμπλέκονται σε δραστηριότητες σχετιζόμενες με τον άνθρακα, παρέχοντάς τους πληροφορίες για ευκαιρίες χρηματοδότησης καθώς και πηγές τεχνικής βοήθειας.

Η πλατφόρμα θα διασφαλίσει ότι τα 40 δισεκατομμύρια ευρώ (σε σταθερές τιμές του 2018) που προτείνονται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα διοχετευθούν στα σωστά πρότζεκτ και ότι καμία περιοχή δεν θα μείνει πίσω. Θα υποστηρίξει επίσης την πρόσβαση στο ειδικό σχήμα υπό το πρόγραμμα InvestEU καθώς και το εργαλείο χρηματοδότησης του δημόσιου τομέα, τα οποία μαζί με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αποτελούν τους τρεις πυλώνες του Μηχανισμού.

Εβδομάδα διαδικτυακών εκδηλώσεων

Ειδικότερα, η πλατφόρμα θα παρέχει τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη προς τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες, μεταξύ άλλων για την εφαρμοσιμότητα των τοπικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης και την εκπόνηση πρότζεκτ για τον Μηχανισμό. Επίσης, θα λειτουργήσει ως μία ενιαία online πύλη πρόσβασης, μέσω της οποίας θα είναι δυνατή η επικοινωνία και με την Επιτροπή για τεχνικά και διοικητικά ζητήματα που σχετίζονται με τη μετάβαση.

Επίσης, θα δώσει τη δυνατότητα για ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών για περιοχές που εξαρτώνται από δραστηριότητες σχετιζόμενες με τα ορυκτά καύσιμα, περιλαμβάνοντας βάσεις δεδομένων ειδικών έργων και εμπειρογνωμόνων. Επίσης, θα παράσχει ένα φόρουμ διαλόγου σχετικά με τη δίκαιη μετάβαση, με τη συμμετοχή τοπικών και εθνικών φορέων, κοινωνικών εταίρων, δημόσιων αρχών και θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Τα εγκαίνια θα γίνουν με διαδικτυακή εκδήλωση σήμερα το πρωί, στην οποία θα δώσουν το παρών ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Elisa Ferreira, και η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson. Έτσι, θα ξεκινήσει μία εβδομάδα διαδικτυακών εκδηλώσεων αφιερωμένων στις περιοχές εξόρυξης άνθρακα, λιγνίτη, τύρφης και σχιστολιθικού πετρελαίου, καθώς και στις περιφέρειες υψηλής έντασης άνθρακα.

Μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορέσουν να ενημερωθούν σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις της πολιτικής της ΕΕ και θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ορθές πρακτικές.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης