Τελευταία Νέα

Χρειάστηκαν 134 χρόνια για να «ηττηθεί» ο άνθρακας από τις ΑΠΕ στις ΗΠΑ - Διαγράμματα

Χρειάστηκαν 134 χρόνια για να «ηττηθεί» ο άνθρακας από τις ΑΠΕ στις ΗΠΑ - Διαγράμματα
Το φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τα ρυπογόνα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα και συνεχίζουν να αποσύρονται

Όλο και πιο έντονη έχει γίνει η μείωση της παραγωγής του άνθρακα στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, παρά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump για το αντίθετο. Πρόκειται σύμφωνα με την ΕΙΑ, ακατάλληλη η χρήση των ορυκτών καυσίμων σε έναν κόσμο που θερμαίνεται γρήγορα.

Το 2019, η κατανάλωση άνθρακα στις ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν 15% σε σύγκριση με το 2018, ενώ το μερίδιο των ΑΠΕ αυξήθηκε σημαντικά. Ήταν παράλληλα, η 6η συνεχόμενη χρονιά μείωσης της κατανάλωσης άνθρακα, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1964.

Το φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο σε συνδυασμό με τις ΑΠΕ έχουν αρχίσει να αντικαθιστούν τα ρυπογόνα εργοστάσια που λειτουργούν με καύση άνθρακα και συνεχίζουν να αποσύρονται. Στα τέλη Μαΐου 2019, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) το έκανε επίσημο: Οι ανανεώσιμες πηγές κέρδισαν άνθρακα στις ΗΠΑ μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, 134 χρόνια για να είμαστε ακριβείς.

dok

Τα παραδείγματα απεξάρτησης από τον άνθρακα

Τον Απρίλιο του 2020, η Σουηδία ανακοίνωσε το κλείσιμο του τελευταίου σταθμού παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα 2 χρόνια πριν από τη δέσμευσή της να αποχωρήσει από το εν λόγω καύσιμο. Το Βέλγιο βγήκε από άνθρακα το 2016 όπως και η Αυστρία το 2020 με 6 άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Γαλλία, η Σλοβακία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Ιταλία, σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο έως το 2025, ακολουθούμενες από άλλες πέντε χώρες έως το 2030 και τη Γερμανία έως το 2038.


Στην περίπτωση των ΗΠΑ, η συνεχής ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Το 2019, η αιολική ξεπέρασε τα υδροηλεκτρικά με αποτέλεσμα να καταστεί η μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης παραγωγής στις ΗΠΑ.

Τέλος, η κατάργηση των υπολειπόμενων επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα - κυρίως με την εισαγωγή φόρου άνθρακα - θα επιταχύνει περαιτέρω την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενδεχόμενη μείωση των ορυκτών καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης