Επικαιρότητα

Ανοίγει πλήρως αύριο 1/7 ο τουρισμός - Κρίσιμο crash test για δημόσια υγεία και οικονομία

Ανοίγει πλήρως αύριο 1/7 ο τουρισμός - Κρίσιμο crash test για δημόσια υγεία και οικονομία
Σε έξαρση τα κρούσματα σε Καστοριά, Ξάνθη - Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο
Μόλις λίγες ώρες έχουν απομείνει από το πλήρες άνοιγμα των συνόρων και του τουρισμού, γεγονός εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δείξει και το που θα κλείσει η αναμενόμενη ύφεση για το 2020.
Εντός της ημέρας αναμένεται να γνωστοποιηθεί και η τελική λίστα των χωρών από όπου θα μπορούν από αύριο 1η Ιουλίου να εισέρχονται ελεύθερα στην Ελλάδα.
Από την πλευρά τους οι επιστήμονες τονίζουν ότι από την έλευση των χιλιάδων τουριστών, θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και για αυτό το ενδιαφέρον εστιάζει στην καλή ιχνηλάτηση έτσι ώστε έγκαιρα να εντοπίζονται οι θετικοί στον ιό τουρίστες προκειμένου να προλαμβάνεται η διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα και να αποφεύγονται ευρύτερα μέτρα ή ακόμα και τοπικά lockdowns.
Την ανησυχία των επιστημόνων ενισχύει άλλωστε και η αύξηση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς μετά την Ξάνθη, «καμπανάκι» χτυπά και για την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.
Ωστόσο, η καλή επιδημιολογική εικόνα της χώρας σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενισχύει την αισιοδοξία εκείνων που υποστηρίζουν πως και αυτό το «στοίχημα» για την Ελλάδα θα έχει θετικό πρόσημο.

Ανοίγει από αύριο 1η Ιουλίου ο τουρισμός

Χωρίς αμφιβολία το μεγαλύτερο στοίχημα και αγωνία για την κυβέρνηση είναι το πώς πορευτεί ο ελληνικός τουρισμός, αρχής γενομένης από αύριο Τετάρτη 1 Ιουλίου, όταν και θα ανοίξουν πλήρως τα ελληνικά σύνορα.
Σημειώνεται ότι από αύριο θα επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια, θα ανοίξουν οι πύλες εισόδου των Ευζώνων, της Κακαβιάς, της Κρυσταλλοπηγής, του Προμαχώνα, της Νυμφαίας, των Καστανιών και των Κήπων με αποτέλεσμα να αποκατασταθεί πλήρως η οδική σύνδεση της Ελλάδας με την Τουρκία, τη Βουλγαρία και την Αλβανία ενώ θα επιτραπούν και οι απευθείας πτήσης προς όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.
Αυτό που μένει ωστόσο να οριστικοποιηθεί είναι ο κατάλογος των χωρών για τις οποίες θα εξακολουθήσουν να ισχύουν απαγορεύσεις.
Ήδη υπάρχει απαγορευτικό εισόδου στην χώρα για τις απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία, το οποίο και θα ισχύσει έως τις 15 Ιουλίου.

Σύψας (λοιμωξιολόγος): Πιθανό ένα καθολικό τοπικό lockdown σε περίπτωση σοβαρής έξαρσης της επιδημίας

Τη θέση πως δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα καθολικό τοπικό lockdown σε περίπτωση που διαπιστωθεί σε μια περιοχή ή σε ένα νησί σοβαρή έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Ν. Σύψας.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας είπε ότι δεν αποκλείεται η επιβολή ενός καθολικού τοπικού lockdown, στο περιθώριο μια σοβαρής εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοιού εξαιτίας μη τήρησης των μέτρων προστασίας, σε νησί.
«Μπορεί να κλείσουμε ένα νησί και να μην υποδέχεται επισκέψεις» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος ερωτηθείς για το εάν ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί, απάντησε  θετικά, αναφέροντας πως ο ιός μπορεί να μεταλλαχθεί προς το καλό και το κακό.
«Το κακό είναι να γίνει πιο επιθετικός, πιο μεταδοτικός και πιο θανατηφόρος.
Το καλό είναι να γίνει πιο ήπιος.
Δυστυχώς κάθε ιός μπορεί να μεταλλαχθεί» είπε ο κ.Σύψας, τονίζοντας πως αν και υπάρχει πάντα η ανησυχία για το κακό σενάριο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις στους ειδικούς για το ότι έχει συντελεστεί μια κακή μετάλλαξη.
«Παρόλα αυτά υπάρχει μεγάλη ανησυχία, αυτές οι μεγάλες αναζωπυρώσεις που βλέπουμε σε διάφορες χώρες να σχετίζονται με μια κακή μετάλλαξη του ιού» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος δεν απέκλεισε την εμφάνιση ενός δεύτερου κύματος του ιού στην Ελλάδα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Yποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας PLF από τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα έως 31/8

Η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς την Ελλάδα, τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in, προβλέπεται με αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), εν όψει της απελευθέρωσης των πτήσεων εξωτερικού προς τα αεροδρόμια της χώρας μας, ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την αεροπορική οδηγία (Notam), που εκδόθηκε και ισχύει από το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 έως την Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας Passenger Locator Form (PLF).
Αναλυτικές οδηγίες υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr/#/.
Πλέον, όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν το PLF τουλάχιστον 48 ώρες πριν το check in για να εισέλθουν στη χώρα μας, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με το αεροδρόμιο αναχώρησης, τη διεύθυνση διαμονής τους, το χρόνο παραμονής τους στην Ελλάδα, καθώς και τα λοιπά στοιχεία, όπως αυτά καθορίζονται με το παραπάνω έντυπο.  
Η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF) αποτελεί βασικό στοιχείο στον σχεδιασμό της χώρας μας και έχει σαν στόχο την προστασία πολιτών και την πρόληψη εξάπλωσης της πανδημίας COVID-19.

Καμπάνια της ΓΓΠΠ σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας 

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με δεδομένο ότι από 1η Ιουλίου “ανοίγουν” 41 πύλες εισόδου στη χώρα (27 αεροδρόμια, 7 χερσαία σημεία εισόδου και 7 λιμάνια), ήδη προχώρησε στην έκδοση 9 Οδηγιών για τα μέτρα αυτοπροστασίας από τον κορωνοϊό, με κεντρικό μήνυμα: «Απολαύστε τη Διαμονή σας - Μείνετε Ασφαλείς», «Enjoy your stay and stay safe».
Η καμπάνια, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, την ΥΠΑ, την Fraport και το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι στη διάθεση του κοινού σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.
Στις οδηγίες, η ΓΓΠΠ τονίζει ότι οι τουρίστες θα πρέπει:
- Να χρησιμοποιούν συχνά αντισηπτικό χεριών
- Να φορούν μάσκα
- Να πλένουν τα χέρια τους τακτικά και σχολαστικά
- Να αποφεύγουν να πιάνουν το στόμα τους, τη μύτη τους ή τα μάτια τους
- Να απορρίπτουν τις χρησιμοποιημένες μάσκες και τα γάντια, με ασφαλή τρόπο, σε κάδους απορριμμάτων
- Όταν βήχουν να το κάνουν είτε στο εσωτερικό του χεριού τους είτε σε κάποιο χαρτομάντιλο
- Να διατηρούν αποστάσεις ασφαλείας
- Να προτιμούν τις ανέπαφες συναλλαγές και
- Να αποφεύγουν τους ανελκυστήρες  
Μάλιστα, οι βασικοί κανόνες για τους επιβάτες που ταξιδεύουν σε προορισμούς από και προς εξωτερικό και εσωτερικό και ισχύουν σε όλα τα αεροδρόμια είναι:
- Η είσοδος στο κτίριο του αεροδρομίου επιτρέπεται μόνο για άτομα που ταξιδεύουν είναι κάτοχοι αεροπορικού εισιτηρίου, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις (συνοδεία ανήλικου, συνοδεία ΑμεΑ). - Προστατευτικά διαχωριστικά έχουν τοποθετηθεί σε σημεία εξυπηρέτησης κοινού.
- Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική - ήδη από την είσοδο στοαεροδρόμιο - ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα πρέπει να τη φορούν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στους χώρους του αεροδρομίου.
- Ενδέχεται να ζητηθεί στους επιβάτες να την αφαιρέσουν κατά τη διαδικασία ελέγχων ασφαλείας και ταυτοπροσωπίας.
Η χρήση μάσκας είναι επίσης υποχρεωτική τόσο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επιβίβασης όσο και κατά την πτήση ενώ συνίσταται η αλλαγή της κάθε 4 ώρες.
- Οι εργαζόμενοι είναι εφοδιασμένοι με όλα τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό) τα οποία και χρησιμοποιούν καθ'όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
- Η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μέτρων) θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις φάσεις των διαδικασιών στο αεροδρόμιο.
Ειδικές σημάνσεις στο έδαφος, οπτικές οδηγίες σε οθόνες και banners θα διευκολύνουν στη διατήρηση των αποστάσεων ενώ θα γίνονται επίσης τακτικές ενημερώσεις ηχητικές μέσω οθονών, αναγγελιών και σημάνσεων.
- Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, εξοπλισμός και επιφάνειες συχνής επαφής στους χώρους του αεροδρομίου, καθαρίζονται και απολυμαίνονται τακτικά με ειδικά υλικά ενώ το προσωπικό του αεροδρομίου θα παρέχει πληροφορίες και θα επιβλέπει την τήρηση των κανόνων από τους επιβάτες.
- Υπάρχουν διαθέσιμα αντισηπτικά στους χώρους των αεροδρομίων καθώς και στους χώρους υγιεινής για χρήση από τους επιβάτες καθώς και σε όλα τα στάδια ταξιδιωτικής διαδικασίας αναχώρηση, άφιξη .
Οι πλαστικοί δίσκοι (σ.σ. λεκάνες) όπου τοποθετούν οι επιβάτες τα ρούχα και τα αντικείμενά τους κατά τη διαδικασία εισόδου στις πύλες απολυμαίνονται ανά επιβάτη πριν χρησιμοποιηθούν ξανά.
- Ενθαρρύνεται η χρήση των διαθέσιμων ηλεκτρονικών εφαρμογών και υπηρεσιών, τόσο πριν την αναχώρηση για το αεροδρόμιο (web check-in) όσο και εντός του αεροδρομίου (web check-in, self check in, εκτύπωση tag αποσκευής, διαδικασία drop off baggage, eparking).
- Θα πρέπει να τηρούνται αποστάσεις στα καθίσματα αναμονής του αεροδρομίου και υπάρχουν ήδη σημάνσεις για υποχρεωτικές κενές θέσεις.
Αυτό δεν θα ισχύει για οικογένειες και ζευγάρια. Επίσης, σε κάποια αεροδρόμια, όπου αυτό είναι εφικτό θα γίνεται πεζή μετάβαση επιβατών από/προς το αεροσκάφος.
Αναφορικά με τις συνθήκες στις πτήσεις και άλλες λεπτομέρειες, καλό θα είναι οι επιβάτες να παίρνουν πληροφορίες από τις αεροπορικές εταιρείες με τις οποίες ταξιδεύουν, από τις οποίες  θα ενημερώνονται για τους κανόνες που ισχύουν στον προορισμό τους.

Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο

Πάντως η ανησυχία των επιστημόνων παραμένει για τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τα τελευταία 24ωρα κυρίως στην περιοχή της Ξάνθης, όπου και εντοπίστηκαν τα 12 από τα 15 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 29/6 ο ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται πως στην ευρύτερη περιοχή της Ξάνθης έχουν καταγραφεί περισσότερα από 160 κρούσματα από τις αρχές Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, μετά από σύσκεψη στον θάλαμο επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αποφασίστηκε η μερική άρση της καραντίνας στην Κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης και η για επτά (7) ημέρες εφαρμογή πλαισίου μέτρων ως εξής:
1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που κυκλοφορούν εντός και εκτός της Κοινότητας.
2. Συνέχιση της απαγόρευσης και αναστολής λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
3. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 έως τις 6:00 καθημερινά.
4. Απαγόρευση κάθε ιδιωτικής και δημόσιας συνάθροισης, με εξαίρεση ενδοοικογενειακών συγκεντρώσεων συγγενών α' βαθμού και έως 8 άτομα με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση όρων ατομικής προστασίας.
Πέρα όμως από την Ξάνθη, οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους και στην περιοχή της Καστοριάς, όπου πριν από 3 μήνες υπήρξε έξαρση της επιδημίας

Στους 191 οι νεκροί στην Ελλάδα - 15 νέα κρούσματα

Στα 15 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με την χθεσινή 29/6ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα νέα κρούσματα αυτά, τα 3 είναι εισαγόμενα από πτήσεις του εξωτερικού και 12 εντοπίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Image
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.390.
Τα 757 (22,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.881 (55,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Image
Όπως αποτυπώνεται στον σημερινό χάρτη επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού στις «κόκκινες» περιοχές συγκαταλέγονται η Ξάνθη, η Αργολίδα, η Λάρισα, η Κοζάνη κι η Καστοριά.
Αμέσως μετά ακολουθούν οι περιοχές του Έβρου, Δράμας , Εύβοιας, Ηλείας, Αχαΐας, Κορινθίας κι η Αττική.
Image
Ενώ περιοχές με την λιγότερη και ελάχιστη επίπτωση θεωρούνται οι νομοί Μεσσηνίας, Σερρών, Φθιώτιδας, η Κρήτη και το Βορειανατολικό Αιγαίο, αντίστοιχα.
Από την έναρξη της επιδημίας μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι.
Image
Ποιες επιχειρήσεις έκαναν restart από τις 29/6

Ξεκίνησε από χθες 29/6 η επαναλειτουργία επιχειρήσεων που είχαν μείνει κλειστές από τα μέσα Μαρτίου λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα σχεδόν το σύνολο της ελληνικής οικονομίας να έχει επανεκκινήσει.
Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επανεκίνησαν οι παρακάτω οικονομικές δραστηριότητες:
-Χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά.
-Υπηρεσίες παροχής γευμάτων και ποτών από κυλικείο θεάτρου ή κινηματογράφου
-Οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων.
-Πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού (συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης).
-Υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
-Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (δωδεκάμηνης λειτουργίας).
-Υπηρεσίες καζίνο.
– Υπηρεσίες τελεφερίκ ανά την επικράτεια.
Από το υπουργείο επισημαίνεται ότι, τόσο οι επιχειρήσεις, όσο και οι πολίτες, πρέπει να επιδείξουν την δέουσα προσοχή για την τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, που αποτελούν τον μηχανισμό για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης