Οι ΑΠΕ στο επίκεντρο πολιτικής της νέας κυβέρνησης της Ιρλανδίας – Οι στόχοι και η ανάγκη της βιασύνης

Οι ΑΠΕ στο επίκεντρο πολιτικής της νέας κυβέρνησης της Ιρλανδίας – Οι στόχοι και η ανάγκη της βιασύνης
Είναι η πρώτη φορά που τα δύο κεντρώα κόμματα, ορκισμένοι εχθροί από τον εμφύλιο πόλεμο του 1922, συμμαχούν για να κυβερνήσουν

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος Fianna Fail Μάικλ Μάρτιν έγινε σήμερα ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του κόμματός του, του αντίπαλου κεντρώου κόμματος Fine Gael και των Πρασίνων.

Είναι η πρώτη φορά που τα δύο κεντρώα κόμματα, ορκισμένοι εχθροί από τον εμφύλιο πόλεμο του 1922, συμμαχούν για να κυβερνήσουν.

Σημαντικό στοιχείο σε όλη αυτή την νέα «ομάδα» είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί αναφορικά με την «επανάσταση» στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας να φτάσει τα 5 GW από τα 3,5 που είχαν αρχικά τεθεί για το 2030.

Επίσης, μια νέα δημοπρασία υπεράκτιας προγραμματίζεται για το 2021. Το κυβερνητικό πρόγραμμα υπόσχεται επίσης ταχεία απαλλαγή από τον άνθρακα. Τα κόμματα στοχεύουν να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε τουλάχιστον 70% έως το 2030 και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 7% ετησίως κατά τη δεκαετία του 2020.

Αξίζει να αναφερθεί ότι λόγω της μεγάλης περιόδου πολιτικής αβεβαιότητας, η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει ακόμη υποβάλει το Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος (NECP) στην ΕΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης