Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Carbon Tracker: Μη ανταγωνιστικό ήδη το 81% των ευρωπαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο άνθρακα

Carbon Tracker: Μη ανταγωνιστικό ήδη το 81% των ευρωπαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο άνθρακα
Έκθεση της Carbon Tracker επισημαίνει πως έως το 2025 το 100% του παγκόσμιου χαρτοφυλακίου ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα θα είναι περισσότερο κοστοβόρο από τα υβριδικά συστήματα ΑΠΕ
Mη ανταγωνιστικό είναι στην ΕΕ ήδη από το 2020 το 81% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο άνθρακα, συνολικής ισχύος 140 GW, έναντι των μονάδων ΑΠΕ που συνδυάζουν αποθήκευση ενέργειας.

Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 99% το 2022 και 100% το 2025, σύμφωνα με έκθεση που εκπόνησαν η Carbon Tracker σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Rocky Mountain και το Sierra Club σχετικά με την απόσυρση του παγκόσμιου στόλου άνθρακα και την αντικατάστασή του με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση.

Σύμφωνα με την έκθεση η σταδιακή κατάργηση και αντικατάσταση των μη ανταγωνιστικών μονάδων άνθρακα με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας + αποθήκευση θα αποφέρει εξοικονόμηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, 15 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και 21 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
 
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η νέα ανανεώσιμη ενέργεια είναι ήδη φθηνότερη από τις εν λειτουργία εγκαταστάσεις άνθρακα σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Καθορίζει συγκεκριμένες οικονομικές στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για να σχεδιάσουν μια ταχύτερη κατάργηση του άνθρακα σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η ανάλυση δείχνει ότι η νέα ανανεώσιμη ενέργεια δεν είναι μόνο φθηνότερη από τις νέες μονάδες άνθρακα σχεδόν παντού, αλλά ότι είναι ήδη φθηνότερη η κατασκευή νέας ανανεώσιμης ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης μπαταριών, από το να συνεχίσει να λειτουργεί το 39% της υπάρχουσας χωρητικότητας άνθρακα στον κόσμο. Το μερίδιο των μη ανταγωνιστικών εργοστασίων άνθρακα παγκοσμίως θα αυξηθεί γρήγορα σε 60% το 2022 και σε 73% το 2025.
 
Εξοικονόμηση

Η αντικατάσταση ολόκληρου του παγκόσμιου στόλου άνθρακα με καθαρή ενέργεια μπορεί να γίνει με καθαρή εξοικονόμηση πόρων ήδη από το 2022.

Η αντικατάσταση του μη ανταγωνιστικού άνθρακα με καθαρή ενέργεια θα μπορούσε ήδη να εξοικονομήσει σε πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο 39 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 και αυτές οι ετήσιες εξοικονομήσεις αυξάνονται σε 86 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και 141 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.
«Μια ταχύτερη μετάβαση από τον άνθρακα στην καθαρή ενέργεια είναι στο χέρι μας και δείχνουμε πώς να σχεδιάσουμε αυτήν τη μετάβαση με τρόπους που θα εξοικονομήσουν χρήματα για τους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο βοηθώντας παράλληλα μια δίκαιη μετάβαση για τους εργαζόμενους και τις κοινότητες», δήλωσε ο Paul Bodnar, Managing Διευθυντής στο Rocky Mountain Institute. "

Οι συγγραφείς εκτιμούν ότι η αντικατάσταση ολόκληρου του στόλου των παγκόσμιων εργοστασίων άνθρακα με καθαρή ενέργεια και αποθήκευση μπαταρίας θα μπορούσε να γίνει με καθαρή ετήσια εξοικονόμηση ήδη από το 2022. Το ταχέως μειουμένο κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθιστά την καθαρή ετήσια εξοικονόμηση σε 105 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025.

«Ο άνθρακας αντιμετωπίζει γρήγορα οικονομική απαξίωση, ανεξάρτητη από τις πολιτικές τιμολόγησης άνθρακα και ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Το κλείσιμο της ικανότητας άνθρακα και η αντικατάστασή του με εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερου κόστους όχι μόνο θα εξοικονομήσουν χρήματα στους καταναλωτές και τους φορολογούμενους, αλλά θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επερχόμενη οικονομική ανάκαμψη », δήλωσε ο Matt Gray, Διευθύνων Σύμβουλος Power and Utilities στο Carbon Tracker.


Οι συγγραφείς προσφέρουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση τριών σημείων:

1)αναχρηματοδότηση της μετάβασης άνθρακα και εξοικονόμηση χρημάτων στους πελάτες την πρώτη ημέρα,
2) επανεπένδυση σε καθαρή ενέργεια και
3) παροχή χρηματοδότησης μετάβασης για εργαζόμενους και κοινότητες.

Το 2020, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους πελάτες να εξοικονομήσουν έως και 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, χρησιμοποιώντας την προσέγγιση τριών μερών για να καταργηθεί το 79% του στόλου άνθρακα 236 GW που δεν είναι ανταγωνιστικό σήμερα.

Εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών, το ένα τρίτο του παγκόσμιου στόλου άνθρακα είναι ήδη πιο δαπανηρό να συνεχίσει να λειτουργεί από την κατασκευή νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποθήκευση σήμερα.

- Μέχρι το 2025, ο αριθμός αυτός θα φθάσει σχεδόν το 80 τοις εκατό παγκοσμίως με αρκετές περιοχές και χώρες να μην βλέπουν ανταγωνιστικό άνθρακα.
- Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 81% του στόλου άνθρακα δεν είναι ανταγωνιστικό σήμερα και το ποσοστό αυτό θα φθάσει το 100% έως το 2025.
- Στην Κίνα, το 43% του στόλου άνθρακα δεν είναι ανταγωνιστικό σήμερα και ο αριθμός αυτός θα φτάσει σχεδόν το 100% έως το 2025.
- Στην Ινδία, το 17% του στόλου άνθρακα δεν είναι ανταγωνιστικό σήμερα και ο αριθμός αυτός θα φτάσει το 85% το 2025.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης