Ενέργεια

Γερμανία: Βελτιωμένα κίνητρα για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια

Γερμανία: Βελτιωμένα κίνητρα για την μετάβαση στην καθαρή ενέργεια
Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις πληρωμές αποζημίωσης κλεισίματος
Ο τοπικός οργανισμός κοινής ωφελείας της Γερμανίας VKU ανακοίνωσε την Τρίτη 30/6/2020 ότι τα μέτρα αποζημίωσης που καταργήθηκαν από την κυβέρνηση συνασπισμού της κυβέρνησης έφεραν βελτιωμένα κίνητρα για τη μετάβαση σε φυσικό αέριο από άνθρακα για την παροχή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Το νομοσχέδιο πρόκειται τώρα να εγκριθεί στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.
Δίνει στους φορείς εκμετάλλευσης ένα επιπλέον έτος έως το 2027 για να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες για πληρωμές αποζημίωσης κλεισίματος και υπόσχεται περισσότερα χρήματα για τη μετάβαση σε φυσικό αέριο από άνθρακα, το οποίο εκπέμπει λιγότερο CO2.
"Η επιμήκυνση των πλειστηριασμών κλεισίματος για μονάδες σκληρού άνθρακα είναι κατάλληλες", ανέφερε σε δήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της VKU Ingbert Liebing.
«Επίσης, τα αιτήματα των μελών του κοινοβουλίου βοήθησαν στη βελτίωση των άμεσων συνεπειών του νομοσχεδίου για τις νεαρές μονάδες που εντάχθηκαν στο δίκτυο μετά το 2010 και δεν θα είχαν την ευκαιρία να αναχρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους κατά το κλείσιμο».

Η VKU ομαδοποιεί 1.500 τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, πολλές από τις οποίες είναι συνιδιοκτήτριες ή λειτουργούν μονάδες σκληρού άνθρακα σε έναν τομέα με επικεφαλής την RWE και την Uniper.
Ο μαύρος άνθρακας προμήθευσε το 19% της γερμανικής παραγωγής ενέργειας πέρυσι και ο σκληρός άνθρακας το 9%.
Και οι δύο έχασαν 4 ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση εν μέσω μιας συνεχιζόμενης επέκτασης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία ενισχύθηκε από τον ευρύτερο ρόλο της πράσινης ενέργειας στην κρίση του κορωνοϊού φέτος, καθώς μειώθηκε η ζήτηση.

Η συμφωνία ορίζει επίσης ότι οι μονάδες σκληρού άνθρακα που κατασκευάστηκαν πριν από λιγότερο από 10 χρόνια μπορούν να ζητήσουν άμεσες πληρωμές ή μετάβαση σε αποθεματικό δικτύου σε αντάλλαγμα για πληρωμές αποζημιώσεων.
Αυτές οι αποφάσεις θα ληφθούν στο σημείο κλεισίματος και πρέπει να είναι σύμφωνες με τους κανονισμούς για τις κρατικές ενισχύσεις και θα εξαρτώνται από τις τιμές των καυσίμων και του άνθρακα εκείνη τη στιγμή




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης