Τελευταία Νέα
Ηλεκτρισμός

Απόφαση του ΑΔΜΗΕ για τα τεχνικά όρια τιμών της Αγοράς Εξισορρόπησης

Απόφαση του ΑΔΜΗΕ για τα τεχνικά όρια τιμών της Αγοράς Εξισορρόπησης
Σύμφωνα με τον Διαχειριστή, κατά το πρώτο διάστημα οι τιμές υποβολής προσφοράς και εκκαθάρισης Ενέργειας Εξισορρόπησης θα τεθούν στο εξής πλαίσιο: +4.240€/MWh και -4.240€/MWh
Την απόφαση του για τα τεχνικά όρια τιμών της Αγοράς Εξισορρόπησης, δημοσιοποίησε ο ΑΔΜΗΕ μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης στην οποία συμμετείχε μόνο η ΔΕΗ.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση του Διαχειριστή τα τεχνικά όρια τιμών για την Ενέργεια Εξισορρόπησης δεν πρέπει να είναι λιγότερο περιοριστικά από τα όρια τιμών της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και της Ενδοημερήσιας Αγοράς και πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την αξία απώλειας φορτίου.

Επίσης πρέπει να επιτρέπουν την ελεύθερη, αποδοτική και δίκαιη διαμόρφωση τιμών για όλες τις τεχνολογίες που μπορούν να συμμετέχουν στην Αγορά Εξισορρόπησης συμπεριλαμβανομένων των ΑΠΕ, της απόκρισης ζήτησης και της αποθήκευσης.

Ακόμη ο ΑΔΜΗΕ σημειώνει ότι κατά τη μη συζευγμένη λειτουργία των Αγορών θα λειτουργεί Τοπική Ενδοημερήσια Αγορά για την οποία τα ανώτατα και κατώτατα όρια εκκαθάρισης θα συμπίπτουν με αυτά της Αγοράς Επομένης Ημέρας, δηλαδή από -500€/MWh έως 3.000€/MWh.

Ενώ κατά τη συζευγμένη λειτουργία των Αγορών θα λειτουργούν οι Συμπληρωματικές Περιφερειακές Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες (CRIDA) και/ή οι Συνεχείς Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες (XBID) για τις οποίες τα ανώτατα και κατώτατα όρια εναρμονίζονται με τις αποφάσεις του ACER και διαμορφώνονται σε +9.999€/MWh έως -9.999€/MWh αντίστοιχα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η απόφαση του ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι κατά το πρώτο διάστημα λειτουργίας των Αγορών, από την έναρξή τους μέχρι και την σύζευξη με την Ιταλική αγορά, τα ανώτατα και κατώτατα τεχνικά όρια στις τιμές υποβολής προσφοράς και εκκαθάρισης Ενέργειας Εξισορρόπησης θα τεθούν στο εξής πλαίσιο: +4.240€/MWh και -4.240€/MWh.

Ομαλή και σταδιακή μετάβαση

Κατά το διάστημα από την εφαρμογή των Συμπληρωτικών Περιφερειακών Ενδοημερήσιων Συναλλαγών και/ή των Συνεχών Συναλλαγών και μέχρι την ένταξη του ΑΔΜΗΕ σε μια από τις ευρωπαϊκές πλατφόρμες MARI ή PICASSO τα ανώτατα και κατώτατα τεχνικά όρια στις τιμές υποβολής προσφοράς και εκκαθάρισης Ενέργειας Εξισορρόπησης να τεθούν ίσα με τα όρια της Ενδοημερήσιας Αγοράς, δηλαδή +9.999€/MWh και -9.999€/MWh.

Τέλος, μετά την ένταξη του ΑΔΜΗΕ σε μια από τις ευρωπαϊκές πλατφόρμες, MARI ή PICASSO, τα ανώτατα και κατώτατα τεχνικά όρια στις τιμές υποβολής προσφοράς και εκκαθάρισης Ενέργειας Εξισορρόπησης να τεθούν ίσα με τα όρια της Απόφασης 1/2020 του ACER, δηλαδή +99.999€/MWh και -99.999€/MWh.

Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ η πρόταση αυτή διασφαλίζει την ομαλή και σταδιακή μετάβαση από τα υφιστάμενα όρια τιμών ενέργειας όπου το ανώτατο όριο προσφοράς έχει καθοριστεί στα 300€/MWh και το κατώτατο ίσο με το ελάχιστο μεταβλητό κόστος. Τα προτεινόμενα τεχνικά όρια επιτυγχάνουν τη δίκαιη και ομαλή διαμόρφωση των τιμών κατά τη μετάβαση στο νέο μοντέλο αγοράς και υποστηρίζουν την απαραίτητη εξοικείωση των συμμετεχόντων ώστε να αποφευχθούν αναταράξεις στην χονδρεμπορική κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής.

Ταυτόχρονα διασφαλίζουν ότι η παροχή Υπηρεσιών Εξισορρόπησης θα γίνεται με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο, χωρίς διακρίσεις για τους συμμετέχοντες στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων της απόκρισης ζήτησης και της αποθήκευσης ενέργειας.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης