Ηλεκτρισμός

Υπογράφεται σήμερα η δανειακή σύμβαση ΑΔΜΗΕ – Eurobank για το Κρήτη – Αττική

Υπογράφεται σήμερα η δανειακή σύμβαση ΑΔΜΗΕ – Eurobank για το Κρήτη – Αττική
Δεκαετούς διάρκειας θα είναι η δανειοδότηση

Σήμερα, θα πέσουν οι υπογραφές από τις διοικήσεις ΑΔΜΗΕ και Eurobank για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.
Ειδικότερα, η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει το εν λόγω έργο κατά 400 εκατ. ευρώ.
Η σχετική δανειακή σύμβαση αποτελεί μια στρατηγικής σημασίας συμφωνία τόσο για την Eurobank, καθώς το επενδυτικό έργο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ προσφέρει μια σειρά από συνέργειες όσο και για τον ΑΔΜΗΕ καθώς το δάνειο συνοδεύεται, σύμφωνα με πληροφορίες, με ευνοϊκούς όρους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της δανειακής σύμβασης είναι τα εξής:

- Το δάνειο είναι 10ετούς διάρκειας

- Το επιτόκιο κλιμακώνεται ως εξής: 2,2% για τα πρώτα 3 έτη, 2% για τα 3 επόμενα και 1,8% για τα 4 τελευταία.

- Η περίοδος χάριτος ανέρχεται σε 4 έτη, καθώς η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής θα αρχίσει να έχει έσοδα από το 2024 και μετά, αφού δηλαδή προηγηθεί η ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου.

Τα υπόλοιπα κεφάλαια για την υλοποίηση της επένδυσης θα προέλθουν κατά 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 200 εκατ ευρώ από ίδια κεφάλαια της εταιρείας «Αριάνδη Interconnection».
Αξίζει να αναφερθεί ότι το επενδυτικό έργο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αντίστοιχα επενδυτικά εγχειρήματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και η υλοποίησή του θα μεταφέρει οφέλη και στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων εξαιτίας της κατάργησης της χρέωσης για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Το σύνολο της χρέωσης για τους καταναλωτές ανέρχεται σε ετήσια βάση στα 800 εκατ. ευρώ και με την ηλεκτρονική διασύνδεση της Κρήτης ο λογαριασμός θα περιοριστεί στο μισό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης