Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Wilbur Ross (ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα

Wilbur Ross (ΗΠΑ): Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στο ότι η ελληνική οικονομία
Μεγάλη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τρέφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Wilbur Ross.
«Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε τροχιά της ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης στην οποία είχε μπει πριν από την κρίση του COVID-19.
Η εμπιστοσύνη μας απορρέει από το γεγονός ότι σε λιγότερο από έναν χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει πραγματική πρόοδο στην υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας.
Η ελληνική κυβέρνηση εκπλήρωσε την υπόσχεσή της να αναζωογονήσει την οικονομία, ενισχύοντας την ανάπτυξη και δημιουργώντας ένα περιβάλλον που είναι φιλικό στην επιχειρηματικότητα.
Η φήμη της ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από μια ισχυρή απάντηση στην πανδημία, η οποία αξιοποιήθηκε για την επέκταση της ψηφιοποίησης κομβικών κρατικών υπηρεσιών σε συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας.
Ήταν χαρά μου να παραστώ στη ΔΕΘ το 2018, όπου οι ΗΠΑ ήταν η τιμώμενη χώρα.
Ήταν μια εκδήλωση που υπογράμμισε τις στενές σχέσεις των δύο εθνών μας.
Ήταν και η πρώτη φορά που συνάντησα τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον τότε αντιπρόεδρο του κόμματος, Άδωνι Γεωργιάδη.
Με βάση τις πρώτες αυτές εντυπώσεις μου, ήξερα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τώρα ως πρωθυπουργός, θα ήταν προσηλωμένος στη συνέχιση της εμβάθυνσης των διμερών μας σχέσεων, εφαρμόζοντας πολιτικές που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη και θα βοηθούσαν την Ελλάδα να γίνει ένας ακόμη ισχυρότερος εμπορικός εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ.
Οι προσδοκίες μου ξεπεράστηκαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχα μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Και ήταν τιμή μου που ήμουν ο πρώτος υπουργός της κυβέρνησης Τραμπ που επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης.
Η Ελλάδα κατάφερε να κινηθεί πολύ γρήγορα για να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες ανησυχίες των ΗΠΑ ως προς τη χρήση software χωρίς άδεια, που ώθησε τις ΗΠΑ να μετακινήσουν την Ελλάδα από την ειδική λίστα προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας 301, στην οποία η Ελλάδα βρισκόταν τα προηγούμενα δώδεκα χρόνια.
Τα μεταξύ μας εμπορικά μεγέθη το 2019 αντανακλούν την αυξανόμενη εμπιστοσύνη των επενδυτών που τρέφουν εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας.
Στο τρίτο τρίμηνο του 2019 αρχίσαμε, άλλωστε, να βλέπουμε δραστικές βελτιώσεις στην οικονομία, με το ελληνικό ΑΕΠ να αναπτύσσεται κατά 2,8% και την ανεργία να μειώνεται στο 14,4% τον Μάρτιο του ίδιου έτους, στο χαμηλότερο ποσοστό από το 2010» σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, καταλήγοντας:
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να βλέπουν την Ελλάδα ως ενεργό εταίρο και ως κομβική τοποθεσία για αμερικανικές επενδύσεις σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Θα ήθελα επίσης να επικροτήσω την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την προώθηση προσοδοφόρων μακροπρόθεσμων προοπτικών στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στο έργο ανάπλασης του Ελληνικού.
Έχουμε κάθε λόγο να παραμένουμε αισιόδοξοι ότι η ανοδική τάση που βιώσαμε το 2019 θα ξαναρχίσει, δεδομένης της γρήγορης και αποτελεσματικής ανταπόκρισης της Ελλάδας στην πανδημία COVID-19.
Μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η Αμερική παραμένει προσηλωμένη στο να στέκεται σταθερά δίπλα στην Ελλάδα, καθώς εργαζόμαστε στον απόηχο του παγκόσμιου οικονομικού σοκ μαζί».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης