Διεθνή

Αισιόδοξα μηνύματα από Pfizer και BioNtech για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Αισιόδοξα μηνύματα από Pfizer και BioNtech για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Οι δύο εταιρείες εκτιμάται ότι μπορούν να παρασκευάσουν 100 εκατομμύρια δόσεις έως τα τέλη του 2020
Αισιόδοξα μηνύματα για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού στέλνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNtech, οι οποίες ανακοίνωσαν πως οι πρώτες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους ήταν θετικές καθώς αναπτύχθηκε ανοσολογική απόκριση.
Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 45 ενήλικες υγιείς ανθρώπους.
Οι άνθρωποι χωρίστηκαν σε ομάδες, εκ των οποίων κάποιοι έλαβαν δόση 10 microgram, άλλοι 30 μg, άλλοι 100 μg και εννέα ένα φάρμακο placebo.
Η Pfizer ανακοίνωσε πως ένα από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια της ανέπτυξε αντισώματα στον ιό, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για να αποκτήσει κανείς ανοσία, σε όλους τους ασθενείς που έλαβαν δύο από τις δόσεις των 10 και 30 microgram ύστερα από 28  ημέρες.
Όπως ανακοινώθηκε τα επίπεδα των «εξουδετερωτικών» αντισωμάτων ήταν 1,8 έως 2,8 φορές υψηλότερα από εκείνα στους ασθενείς που ανέρρωσαν.
Σύμφωνα με την Pfizer, όλοι οι ασθενείς που έλαβαν τις δύο χαμηλότερες δόσεις του εμβολίου είχαν αναπτύξει σημαντικά επίπεδα αντισωμάτων στον ιό ύστερα από 28 ημέρες.
Το εμβόλιο της Pfizer αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία BioNtech.
Όπως ανακοίνωσε η Pfizer το εμβόλιο δεν έχει σημαντικές παρενέργειες, αν και οι δοκιμές έδειξαν πως το εμβόλιο προκαλεί πυρετό σε κάποιους ασθενείς, ιδιαίτερα σε εκείνους που έλαβαν τη δόση των 100 microgram.
Άλλοι ασθενείς ανέφεραν πως ένιωθαν πόνο στο σημείο όπου έγινε το εμβόλιο.
Σε κάθε περίπτωσηη Pfizer θα πρέπει να πραγματοποιήσει μεγάλες μελέτες, που στοχεύουν να αποδείξουν ότι τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο είναι τουλάχιστον 50% λιγότερο πιθανό να μολυνθούν.
Αυτές οι μελέτες αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Pfizer δοκιμάζει τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις του εμβολίου, αλλά μόνο μία θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μελέτες.
Απόρροια των θετικών αυτών νέων ήταν οι μετοχές της Pfizer και της BioNtech SE να εκτοξευτούν.
Η BioNTech και η Pfizer αναφέρεται ότι αναμένεται να παρασκευάζουν περί τα 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του 2021, σε συνάρτηση πάντα με το μέγεθος των δόσεων που θα απαιτηθούν.
Σημειώνεται πως το εμβόλιο αυτό είναι ένα από τα περίπου 100 που «τρέχουν» παγκοσμίως.
Παρά τα ενθαρρυντικά νέα, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως θα χρειαστεί ακόμα χρόνος για τη διάθεση του εμβολίου στον πληθυσμό καθώς η ανάπτυξη του και ο έλεγχος για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητας είναι μια περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης