Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γόρδιος δεσμός το Ταμείο Ανάκαμψης - Έκτακτη συνάντηση των θεσμών της ΕΕ και νέα πρόταση Michel - Merkel

Γόρδιος δεσμός το Ταμείο Ανάκαμψης - Έκτακτη συνάντηση των θεσμών της ΕΕ και νέα πρόταση Michel - Merkel
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel θα προτείνει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 μεταξύ 1,05 τρισ. ευρώ και 1,94 τρισ
Συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ την ερχόμενη Τετάρτη 8 Ιουλίου συγκάλεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, με στόχο την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής στις 17-18 Ιουλίου.
«Η επίτευξη μίας συμφωνίας άμεσα είναι κρίσιμης σημασίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η von der Leyen, προσθέτοντας: «Για τον σκοπό αυτό και σύμφωνα με το άρθρο 324 της Συνθήκης, κάλεσα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli και τη γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel, με την ιδιότητά της ως προεδρεύουσας του Συμβουλίου, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, για μία συνάντηση στις 8 Ιουλίου για να υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο και να προετοιμασθούν οι εντατικές πολιτικές διαπραγματεύσεις που έχουμε μπροστά μας.
Είναι κοινή υποχρέωσή μας να ολοκληρώσουμε αυτό το πακέτο ανάκαμψης χωρίς καθυστέρηση και να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ένωση είναι έτοιμη να δράσει προς όφελος όλων».
Στην ανακοίνωσή της, η Ursula Von der Leyen σημειώνει ότι μετά την παρουσίαση της πρότασης της Κομισιόν στις 27 Μαΐου έχουν γίνει εντατικές συναντήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
«Αυτές οι ανταλλαγές απόψεων έδειξαν τόσο μία κοινή αποφασιστικότητα να δράσουμε για να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή ανάκαμψη καθώς και έναν κοινό τόπο σε πολλές πλευρές του πακέτου», αναφέρει, προσθέτοντας: «Θα χρειαστεί ισχυρή πολιτική καθοδήγηση για να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο γρήγορα και επιτυχώς».

Merkel: Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17/7 για να πετύχω συμφωνία για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης

Συμφωνία για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ενδεχομένως ήδη στις 17 Ιουλίου και σε κάθε περίπτωση εντός του καλοκαιριού, προανήγγειλε η Καγκελάριος A. Merkel κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα απόψε 2/7 από κοινού με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen, με αφορμή την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. από την Γερμανία.
«Πηγαίνω στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουλίου με την πρόθεση να πετύχω συμφωνία», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και διευκρίνισε ότι ακόμη και εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, θα πρέπει ούτως ή άλλως να υπάρξει συμφωνία εντός του καλοκαιριού.
«Δεν μπορώ να φανταστώ άλλη επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δύο αξιωματούχοι ανέδειξαν κατά την συνέντευξη Τύπου την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού για την Ευρώπη.
«Η κρίση του κορωνοϊού ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ε.Ε.
Το γεγονός ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν κατέστη σαφές και κατά την διάρκεια των σημερινών συνομιλιών», δήλωσε η Merkel, ενώ η κυρία φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι ο χρόνος πιέζει, καθώς «κάθε μέρα χαμένη οδηγεί σε χαμένες θέσεις εργασίας και σε περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας».
Η Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε πάντως την απόλυτη εμπιστοσύνη της στις ικανότητες της γερμανικής πλευράς.
«Η εμπειρία σου, Angela και η εμπειρία της ομάδας σου είναι σημαντική», είπε απευθυνόμενη στην Καγκελάριο και διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε - και πρέπει να συνεχίσουμε - στον δρόμο του εκσυγχρονισμού», αναφερόμενη στους τομείς της προστασίας του κλίματος, της ψηφιακής μετάβασης και της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης.
Η A. Merkel από την πλευρά της επανέλαβε ότι η απάντηση στην κρίση πρέπει να είναι «τεράστια» και να έχει πραγματικό αποτέλεσμα.
Διεξάγονται, είπε, εντατικές συνομιλίες και όλοι γνωρίζουν ποιες είναι οι δυσκολίες.
«Θα εργαστούμε σκληρά και θα δείξουμε αποφασιστικότητα», δήλωσε. Απαντώντας δε σε ερώτηση σχετικά με το εάν τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. θα πρέπει να φοβούνται μια ενδεχόμενη υπερβολική γερμανική παρέμβαση, καθώς και η Πρόεδρος της Επιτροπής είναι Γερμανίδα, η κυρία Merkel τόνισε χαρακτηριστικά: «Δύο προσηλωμένες ευρωπαίες συνεργάζονται» και εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός.
«Στην Γερμανία δεν υπήρξε γυναίκα Καγκελάριος πριν από μένα και στην Ευρώπη δεν υπήρξε γυναίκα Πρόεδρος της Επιτροπής.
Είμαστε σίγουρες ότι (η συνεργασία) θα είναι επιτυχής, σωστά Ούρσουλα;», είπε χαμογελώντας η Καγκελάριος, για να απαντήσει η κυρία Ursula Von der Leyen: «Γνωριζόμαστε, εμπιστευόμαστε βαθιά η μία την άλλη.
Μπορούμε να είμαστε ειλικρινείς όταν συζητούμε.
Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να έχουμε συζητήσεις σε βάθος και να βγάλουμε πολλή δουλειά. Και οι δυο είμαστε πιστές Ευρωπαίες».
Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Μαΐου, η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuela Macron,  στήριξαν την ιδέα ενός Tαμείου Aνάκαμψης για να βοηθήσουν την Ένωση να ανακάμψει από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.

Το σχέδιο προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δανείζεται χρήματα σε διεθνείς κεφαλαιαγορές και να τα χορηγεί μετρητά σε χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ είναι βαθιά διχασμένοι για τις λεπτομέρειες του σχεδίου.
Υπάρχει διαφωνία ως προς το μέγεθός του, πόσο πρέπει να δοθεί με τη μορφή επιχορηγήσεων και πόσο με δάνεια, την περίοδο που θα τεθεί σε λειτουργία και την ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής των δανεισμένων χρημάτων.
Οι λεγόμενες «τέσσερις» χώρες - Σουηδία, Ολλανδία, Δανία και Αυστρία - θέλουν το ταμείο να είναι μικρότερο και περισσότερα από τα μετρητά να διανέμονται ως δάνεια, συνοδευόμενα από όρους.

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Μακρύς ο ο δρόμος για συμφωνία - Μικρότερο προϋπολογισμό θα προτείνει ο Michel, οι προτάσεις για το πακέτο των 750 δισεκ. ευρώ

Οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν πριν από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι οι διαπραγματευτές έχουν στόχο να διατηρήσουν το μέγεθος του προτεινόμενου Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, αλλά να μειώσουν οριακά το μέγεθος του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel θα προτείνει έναν προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 μεταξύ 1,05 τρισ. ευρώ και 1,94 τρισ., δήλωσε ο αξιωματούχος.
Ειδικότερα, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προτείνουν ένα οριακά μικρότερο επταετή προϋπολογισμό στους αρχηγούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων αλλά θα εμμείνουν στον στόχο των 750 δισεκ. ευρώ του ταμείου ανάκαμψης από τον κορονοϊό, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ένας πιο μέτριος προϋπολογισμός για την περίοδο 2021-2027, συγκριτικά με το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, έχει στόχο να πείσει μια ομάδα δημοσιονομικά συντηρητικών κρατών-μελών από τη βόρεια Ευρώπη, με επικεφαλής την Ολλανδία, και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε τμήματα του σχεδίου ανάκαμψης.
«Είναι θέμα τακτικής, χρειάζεται να βρούμε μια ισορροπία.
Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του καθώς εμπλέκεται στις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα προτείνει έναν προϋπολογισμό μεταξύ 1,05 τρισ. ευρώ και 1,094 τρισ. ευρώ, δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η Κομισιόν είχε προτείνει 1,1 τρισεκ. ευρώ.
Εν τω μεταξύ αργά σήμερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο αναφέρεται στο πόσο βαθιά διχασμένα είναι τα κράτη της ΕΕ αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο, δίνει επιπρόσθετες πληροφορίες όσον αφορά στα σχέδια γεφύρωσης των διαφορών των κρατών από τον Charles Michel, επεξηγώντας τις διακυμάνσεις που θα επιφέρουν στον προϋπολογισμό.
Ο Michel, θα προτείνει να διατηρηθεί το ύψος του πακέτου που πρότεινε η Κομισιόν, αλλά ο αξιωματούχος δεν απάντησε αν θα αλλάξει η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων - 500 δισ. ευρώ έναντι 250 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
Ο Michel θα προτείνει στην ομάδα των πλουσιότερων χωρών της ΕΕ, με επικεφαλής την Ολλανδία - που θέλουν να μειώσουν ή να εξαλείψουν τις επιχορηγήσεις - επιστροφές που θα μειώσουν τα ποσά που συνεισφέρουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ, σε μία προσπάθεια να αποσπάσει την έγκρισή τους.
Ο Michel, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα προτείνει όπως το 70% του πακέτου κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν και το υπόλοιπο 30% να χορηγηθεί από το 2023, ανάλογα με το βάθος της ύφεσης κάθε χώρας τα επόμενα δύο χρόνια.
Συνολικά, ο Michel θα προτείνει όπως οι χώρες έχουν συνολικά τρία χρόνια για να δεσμεύσουν πόρους για τα σχέδιά τους και άλλα τρία χρόνια για να τους δαπανήσουν, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.
Οι όροι που θα συνδέονται με την εκταμίευση των πόρων θα ενισχυθούν, επίσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν στην κλιματική και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ, είπε ο αξιωματούχος.
Θα υπάρχουν, επίσης, ασφαλιστικές δικλείδες κατά της διολίσθησης από τους δημοκρατικούς κανόνες σε κράτη - μέλη, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
H πρόταση ωστόσο για μικρότερο προϋπολογισμό όπως αναφέρει το δημοσίευμα, είναι πιθανόν να προκαλέσει την αντίδραση χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που ωφελούνται περισσότερο από τις αγροτικές επιδοτήσεις του προϋπολογισμού.
Ο Michel έχει μιλήσει στους ηγέτες της ΕΕ μεμονωμένα και θα παρουσιάσει την πρότασή του την επόμενη εβδομάδα με την ελπίδα οι κυβερνήσεις να καταλήξουν σε συμφωνία στη σύνοδο που θα γίνει αργότερα τον Ιούλιο, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μήνυμα Μητσοτάκη στους Ευρωπαίους: Στη Σύνοδο Κορυφής στις 18/7 να καταλήξουμε σε φιλόδοξη συμφωνία

Στην ανάγκη η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Ιουλίου να καταλήξει σε μια φιλόδοξη συμφωνία που θα αποτελέσει απάντηση στις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στην οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την τοποθέτηση του στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών του Smart Covid-19 Management Group, των κρατών δηλαδή που διαχειρίστηκαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας.
Ο κ.Μητσοτάκης καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποφασίσουν τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό χωρίς προσκόμματα, ενώ απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τόνισε ότι, εφόσον διαμορφώνεται η συναίνεση ότι «ο ιός θα είναι εδώ για πολύ περισσότερο απ' όσο περιμέναμε», αντίστοιχη θα πρέπει να είναι και η ευρωπαϊκή απάντηση.
«Χρειαζόμαστε μία συμφωνία στις 18 Ιουλίου
Η συμφωνία πρέπει να είναι φιλόδοξη και να μην αργήσει.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών των πολιτών από τις κυβερνήσεις.
Απαιτείται ευελιξία» είπε ο κ.Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς και στην προετοιμασία της χώρας μας να υποδεχθεί τουρίστες από την 1η Ιουλίου
Όπως υποστήριξε, η Ελλάδα τους υποδέχεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών εφαρμόζοντας αυστηρά πρωτόκολλα σε περίπτωση που εμφανιστούν κρούσματα.
Επεσήμανε, επίσης, ότι το προηγούμενο διάστημα λιγότεροι από 1 στους 1.000 επισκέπτες που είχαν υποβληθεί σε τεστ στο αεροδρόμιο εμφανίστηκαν θετικοί στον ιό.
Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή πρώτη ημέρα, κατά την οποία λειτούργησε το σύστημα με το οποίο η χώρα υποδέχεται τους ξένους επισκέπτες, μέσω της συμπλήρωσης της ειδικής φόρμας PLF, η οποία, όπως είπε, «βασίζεται σε έναν εξελιγμένο αλγόριθμο για τα δειγματοληπτικά τεστ».
«Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό, αλλά περιμένουμε ανάκαμψη το 2021», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης της οικονομίας που έχει λάβει η κυβέρνηση και έδωσε έμφαση στα μέτρα στήριξης της απασχόλησης.
Σημειώνεται ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, οι πρωθυπουργοί της Τσεχίας Andrej Babis, της Noρβηγίας Erna Solberg, του Ισραήλ Benyamin Netanyahu και της Αυστραλίας Scott Morrisson.

Gentiloni (ΕΕ): Χωρίς εποπτεία τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Ελλάδα -

Διαβεβαιώσεις, σύμφωνα με τις οποίες τα κεφάλαια τα οποία θα διατεθούν στην Ελλάδα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα συνοδεύονται από έξτρα εποπτεία για τη χώρα έδωσε ο κοινοτικός επίτροπος, Paolo Gentiloni στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας που διοργανώνουν η Κομισιόν και το ΙΟΒΕ.
«Σας διαβεβαιώνω ότι θα προσπαθήσουμε να μεγιστοποιήσουμε τις συνέργειες με το υφιστάμενο πρόγραμμα ενσχυμένης εποπτείας προκειμένου να αποφευχθεί έξτρα βάρος για την κυβέρνηση» ανέφερε ο κοινοτικός επίτροπος οικονομικών υποθέσεων έχοντας υπογραμμίσει νωρίτερα πως ευρύτερα για όλες τις χώρες δεν συζητείται η σύνδεση του πακέτου με μακροοικονομικά μέτρα.
Ο κ. Gentiloni μετέφερε την εκτίμηση πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ε.Ε τονίζοντας όμως πως «η αβεβαιότητα συνεχίζει να πλανάται», γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι απαραίτητη η κοινή δράση» σημείωσε λίγες μέρες πριν μια ακόμα Σύνοδο Κορυφής όπου οι ηγέτες θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές για το πακέτο επιχορηγήσεων και δανείων ύψους 750 δισ. ευρώ.
Ο κοινοτικός επίτροπος έκανε λόγο για πρωτοφανές πακέτο στήριξης με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως για παράδειγμα το γεγονός του κοινού δανεισμού των κρατών μελών μέσω της Κομισιόν.
O Gentiloni τόνισε ότι η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να κλείσει «τις επόμενες εβδομάδες και όχι τους επόμενους μήνες» σημειώνοντας ότι το 2021 θα πρέπει να υπάρξει στήριξη από την πλευρά της δημοσιονομικής πολιτικής ώστε η Ευρώπη να μη ρισκάρει μια διπλή κρίση.

Regling (ESM): Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ είναι το νέο σχέδιο Marshall, να εγκριθεί άμεσα - Είμαστε σε πόλεμο κατά του κορωνοϊού

Το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τον κορωνοϊό είναι το νέο σχέδιο Marshall, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) K. Regling, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο.
Όπως είπε, τα πακέτα μέτρων στήριξης από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και ESM - είναι περίπου αντίστοιχου μεγέθους με το σχέδιο Marshall.
Συγκεκριμένα ο Regling σημείωσε ότι το αρχικό σχέδιο Marshall, που χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ, εφαρμόστηκε την περίοδο 1948-1952 και βοήθησε στην αναζωογόνηση της παραγωγής στη Δυτική Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η βοήθεια που δόθηκε με αυτό σε 16 ευρωπαϊκές χώρες ανερχόταν στο 8%-9% του ΑΕΠ που είχαν το 1950, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων, συμβάλλοντας στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη καθώς επίσης και στην παρακίνηση της συνεργασίας και ενοποίησής της.
Φέτος, πρόσθεσε, η ΕΕ προχωρά σε μέτρα στήριξης ύψους άνω του 1 τρισ. ευρώ, που ισοδυναμούν με σχεδόν το 9% του ΑΕΠ και τα οποία είναι σημαντικά για να αποφευχθεί ένας κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς και αποκλίσεις στη νομισματική ένωση.
Ο επικεφαλής του ESM εξέφρασε την ελπίδα να υιοθετηθεί μέσα στον Ιούλιο η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης, προσθέτοντας: «Το σχέδιο Marshall πριν από 70 χρόνια έδωσε μία αποφασιστική ώθηση στην Ευρώπη για να ξεφύγει από την οικονομική καταστροφή του πολέμου.
Σήμερα, μπορεί να είμαστε σε έναν πόλεμο κατά του ιού.
Η οικονομική ζημιά είναι τεράστια... Με τόσο μεγάλη αλληλεγγύη, θα τα καταφέρουμε ξανά!»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης