Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ιαπωνία θα επιταχύνει το κλείσιμο παλαιών μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

Η Ιαπωνία θα επιταχύνει το κλείσιμο παλαιών μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα
Μείωση του μερίδιου του άνθρακα στο 26% έως το 2030 έναντι 32% τώρα σχεδιάζει η Ιαπωνία
Η Ιαπωνία θα θεσπίσει μέτρα για την επιτάχυνση του κλεισίματος παλαιών, αναποτελεσματικών σταθμών άνθρακα έως το 2030, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός βιομηχανίας της χώρας, Hiroshi Kajiyama.
Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αν και η κίνηση είναι μια σημαντική αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική, η Ιαπωνία θα συνεχίσει να βασίζεται στην παραγωγή άνθρακα και να υποστηρίξει την κατασκευή νεότερων, πιο αποδοτικών εγκαταστάσεων.

Η Yomiuri ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ιαπωνία θα κλείσει ή θα κάνει mothball έως και 100 παλιά εργοστάσια άνθρακα έως το 2030, σε αυτό που σύμφωνα με την μεγαλύτερη σε πωλήσεις εφημερίδα της Ιαπωνίας ήταν ένα σημαντικό σημείο καμπής για τη χώρα για την ενέργεια.
Αυτό το επαναλήφθηκε από ορισμένες περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες από καιρό έχουν επικρίνει την ισχυρή υποστήριξη της Ιαπωνίας για τα βρώμικα ορυκτά καύσιμα.

«Η Ιαπωνία αποφάσισε το 2018 να καταργήσει σταδιακά τους ανεπαρκείς σταθμούς παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, αλλά δεν είχαμε συγκεκριμένο πλαίσιο, οπότε θα το κάνουμε», δήλωσε ο Kajiyama σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.Δεν ανέφερε τα εργοστάσια που θα κλείσουν και επεσήμανε ότι ο άνθρακας θα παραμείνει σημαντική πηγή ενέργειας.

«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αντί να μιλάμε για διάλυση ή για διάλυση όλων των μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα», είπε.
Το υπουργείο θα εξετάσει νέους κανόνες, φορολογικά κίνητρα και άλλα μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η Ιαπωνία επιτυγχάνει τον στόχο της να μειώσει το μερίδιο του άνθρακα στο μείγμα ισχύος της χώρας σε 26% έως το 2030, από 32% τώρα, δήλωσε ο Kajiyama. Οι ειδικοί του κλάδου και οι ακαδημαϊκοί θα ξεκινήσουν συζητήσεις αυτό το μήνα.
«Ενώ αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός… είναι ακόμη εντελώς ανεπαρκές», δήλωσε η Kimiko Hirata, Διεθνής Διευθυντής της Kiko Network, μια μη κυβερνητική οργάνωση που επιδιώκει να τερματίσει τη χρήση άνθρακα.

Ο Kajiyama ανέφερε επίσης ότι οι συνομιλίες με άλλα υπουργεία σχετικά με τις αυστηρότερες προϋποθέσεις για την εξαγωγή της τεχνολογίας των εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
«Προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα πιο ξεκάθαρα ... προς αυστηρότερα κριτήρια για την υποστήριξή μας στις εξαγωγές μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα», είπε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης